Christian Bale

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriChristian Bale
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3140

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Christian Charles Philip Bale
Nascut(a): 30 ianuarie 1974 in Haverfordwest,, Pembrokeshire, Tara Galilor
Inaltime: 183 cm

Christian Bale este un actor britanic, cunoscut publicului pentru rolurile din filme precum Batman, Batman Begins sau The Dark Knight. In 2010, Bale a fost distins cu premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru rolul lui Dicky Eklung din The Fighter. Pe langa statueta de aur, Bale a mai primit un Glob de aur si un premiu Screen Actors Guild Award.

Christian Bale

Cariera 

Prima aparitie a lui Christian Bale in fata camerelor de luat vederi a fost in clipul publicitar al balsamului de rufe Lenor, in 1982, pe cand avea numai 8 ani iar in 1983 a aparut intr-o reclama la cereale. Un an mai tarziu debuta pe scena teatrului in piesa The Nerd, alaturi de Rowan Atkinson.

Primul film in care a fost distribuit a fost Anastasia: The Mystery of Anna, in rolul Tareviciului Alexei Nicolaevici al Rusiei. Au urmat aparitii in miniseria Heart of the Country si filmul de aventura Mio in the Land of Faraway.

Partenera sa din pelicula Anastasia: The Mystery of Anna, Amy Irving, l-a recomandat pe Christian Bale  lui Steven Spielberg pentru un rol in Empire of the Sun. Prestatia sa a fost apreciata si a primit un premiu din partea National Board of Review of Motion Pictures.

In anii '90, Christian Bale si-a facut aparitia in filme precum Little Women, la recomandarea Winonei Ryder, in filmul animat Pocahontas si Velvert Goldmine. In 1999 este distribuit in American Psycho, in rolul criminalului in serie Patrick Bateman. Bale s-a pregatit intens pentru rol, studiind riguros romanul care a inspirat filmul si lucrand la aspectul fizic pentru a semana cat mai bine cu personajul imaginat de autorul cartii. 

In 2001 joaca in Captain Corelli's Mandolin, o adaptare dupa romanul cu acelasi nume al lui John Madden. Bale i-a avut ca parteneri pe Penelope Cruz si Nicolas Cage.  Au urmat peliculele Laurel Canyon, alaturi de Kate Beckinsale, Reign of Fire impreuna cu Matthew McConaughey si Equilibrum.

In 2004, Christian Bale  da viata personajului Trevor Reznik in The Machinist. Bale s-a implicat cu multa daruire in interpretarea personajului, mergand pana intr-acolo incat a slabit 27 de kilograme, ajungand la o silueta scheletica. Filmul a fost bine primit de public si majoritatea criticilor primite au fost pozitive.

Christian Bale in The Machinist

In acelasi an, Bale castiga selectia pentru rolul lui Batman din Batman Begins, in regia lui Christopher Nolan. Inca slab in urma regimului tinut pentru The Machinist, Bale a intrat intr-un program de exercitii fizice si dieta pentru a recastiga masa musculara pierduta si pentru a dobandi conditia fizica necesara interpretarii supereroului Batman. In 2008, si-a reluat rolul lui Batman in sequel-ul The Dark Knight, film ce a avut incasari uriase de mai bine de 1 miliard de dolari in intreaga lume.

Christian Bale a anuntat prezenta in continuarea The Dark Knight Rises, programat pentru lansare in vara lui 2012.

In perioada 2006-2009 a aparut in drama Harsh Criminals, Rescue Dawn, The Prestige, alaturi de Hugh Jackman, Scarlett Johansson si David Bowie, Terminator Salvation si Public Enemies. In 2010, Christian Bale joaca in drama The Fighter, pentru care a castigat premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar, Globul de Aur si alte treizeci de premii. 

Urmatoarele sale proiecte includ Killing Pablo, Jin ling shi san chai si Oldboy.

Viata personala

Christian Charles Philip Bale s-a nascut pe 30 ianuarie 1974 in Tara Galilor. Si-a petrecut copilaria mutandu-se in diferite tari, intre care si Portugalia. A fost pasionat de balet si de chitara, luand lectii pentru a se perfectiona in ambele domenii. Sora si tatal sau l-au determinat sa urmeze calea actoriei, indemnandu-l sa renunte la jobul de la acea vreme si sa se indrepte catre cinematografie.

In 2000, Christian Bale s-a casatorit cu Sandra Blazic, fost model si asistenta personala a actritei Winona Ryder. Cei doi au impreuna o fiica, Emmeline, nascuta in 2005.

Este un sustinator al grupurilor ecologiste Greenpeace si World Wildlife Fund.