Zambila, floarea lunii martie

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari19181

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zambilele cu floricelele sale parfumate in forma de clopotele sunt o mandrie pentru oricine iubeste florile. Popularitatea zambilelor ca si plante de gradina a crescut in secolul al 18-lea. Parfumul impetuos, culorile stralucitoare si inflorescenta de durata lunga sunt trasaturile caracteristice ale acestor plante care infloresc primavara. Astfel, ele nu infrumuseteaza numai designul peisagistic, si si raspandesc in jur un parfum inconfundabil.



Zambila este originara din regiunile mediteraneene si africane. Cand alegeti planta pentru gradina sau interior, aveti grija sa nu confundati zambila clasica de gradina, cu flori in forma de stea (denumire stiintifica „Hyacinthus orientalis") cu zambila strugure sau steaua albastra, care seamana cu ciorchinii de struguri (denumire stiintifica "Muscari botryoides").




Hyacinthus orientalisMuscari botryoides


zambile: Hyacinthus orientalis, Muscari botryoides





Originea zambilelor

In prezent, ziua de 7 martie e sarbatorita ca Ziua Mondiala a Zambilei, o zi cand plantele sunt in plina infloarire. Multi dintre noi se intreaba de unde provin zambilele. Exista o poveste interesanta in spatele acestor minunate flori. In mitologia greaca, Hyakinthos a fost un tanar grec frumos adorat de catre Apollo (zeul soarelui) si Zephyr (zeul Vantului de Vest). Cand Apollo il invata pe Hyakinthos cum sa stapaneasca aruncarea discului, Zephyr a devenit gelos si a suflat inapoi discul care l-a ucis pe Hyakinthos. Se crede ca zambila a crescut de la sangele varsat de Hyakinthos.


Diverse culori ale zambilelor

Cuvantul "Hyacinth" se refera la un grup de mai mult de 30 de specii diferite, dintre care unele sunt cunoscute pentru culorile lor vii. Zambilele se gasesc intr-o varietate de culori: alb, crem, galben, somon, piersica, roz, portocaliu, rosu, levantica, mov si albastru. Cu atat de multe variante coloristice, puteti selecta anumite soiuri pentru a crea un anumit model coloristic in gradina sau incapere.




Zambile


diverse culori ale zambilelor




Ce simbolizeaza zambilele?

Semnificatia simbolica a unei zambile variaza in functie de culoare. De exemplu, o zambila alba reprezinta farmecul, una galbena reprezinta gelozia iar o zambile violet simbolizeaza pledoaria pentru iertare.


Bulbii zambilelor

Zambilele infloresc cu ajutorul bulbilor, care pot fi de culoare crem spre mov deschis. Atunci cand cumparati planta, asigurati-va ca alegeti una sanatoasa, cu bulbi mari, fara portiuni moi sau negricioase. Se considera ca bulbii mari dau flori mai mari decat cei mici. Ar trebui sa va orientati, de asemenea, pentru specii rezistente la paraziti.


Ingrijirea zambilelor

Daca va ganditi sa plantati zambile in gradina, faceti-o in timpul toamnei, cu aproximativ o luna si jumatate i inaintea sosirii inghetului. Temperatura de preferat pentru plantarea acestor bulbi este de aproximativ 15°C. In primul rand, umbla in pamant cu o lopatica si amesteca compozitia organica in el. Fa o gaura de aproximativ 8 cm adancime si fixeaza bulbul de zambila. Udati planta des pe durata zilei si in perioadele de timp uscate.



Zambilele infloresc primavara, intre lunile martie si aprilie. Dupa ce sezonul de inflorire s-a sfarsit, taiati tulpina florii de la baza, lasand in acelasi timp frunzele sa se ususce de la sine. Daca doriti flori mari in ani consecutivi, ar trebui sa completati pamantul cu ingrasamant anual. Daca observati flori mai mici in urmatorii ani, luati in considerare replantarea bulbilor.



Zambilele raspandesc un miros dulce care este folosit pentru fabricarea parfumurilor si sunt plantate comercial in acest scop. Ele sunt, de asemenea, vandute ca flori taiate. Daca aveti zambile in gradina, nu ezitati sa le taiati de la baza si sa le puneti intr-o vaza pentru a va bucura de aroma lor impetuoasa in interiorul casei.