Violetele africane

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8356

Voteaza & Distribuie

Descriere

Violetele africane, denumite stiintific Saintpaulia, sunt o specie de plante de apartament originare din Africa, asa cum ne indica si numele lor, mai exact din Tanzania si Kenya. Violetele africane sunt extrem de indragite in intreaga lume, avand si cluburi si asociatii dedicate lor. Membrii acestor institutii sunt crescatori, hibridizatori, cultivatori sau pur si simplu iubitori ai violetelor.




Violeta africana Saintpaulia


Violeta africana, denumita stiintific Saintpaulia




Originea denumirii
Denumirea stiintifica de Saintpaulia a fost inspirata de numele celui care a descoperit planta, Baronul Walter von Saint Paul-Illaire. Baronul a descoperit violeta africana in regiunea denumita acum Tanzania in anul 1892 si a recoltat seminte pe care i le-a trimis tatalui sau, botanist amator, in Germania.


Descrierea stiintifica, oficiala a plantei a fost facuta in 1893 de catre Johann Christoph Wendland, specialist in botanica si horticultor german. Planta are aproximativ 15 cm inaltime iar diametrul rozetei este cuprins intre 6 si 30 cm. Frunzele sunt ovale sau rotunde, carnoase, acoperite cu perisori fini.


Flori violete africane


Flori de violete africane





Florile au un diametru de 2-3 cm, iar unele specii de catalog ajung si la dimensiuni uriase pentru o planta ca violeta, de 8 cm in diametru. Florile cresc in buchetele de cate 3 pana la 10 floricele si, in cazul violetelor salbatice, sunt de culoare mov, albastru deschis sau alb.
Tipuri de violete africane de apartament
Violete africane sunt crescute de iubitori ca plante de apartament, desi unii crescatori care locuiesc in zone cu clima blanda le tin si afara, la adapost de razele soarelui, de curenti de aer si de ploaie. Crescatorii le aseaza la lumina naturala, unde razele soarelui nu ajung dar exista suficienta lumina pentru asigura inflorirea plantelor, sau la lumina artificiala, pe rafturi speciale, luminate cu neoane cu lumina calda si rece.


De ceva vreme exista pe piata hibrizi de catalog, obtinuti de catre cultivatorii profesionisti prin hibridizari si incrucisari de specii, rezultand o multitudine de soiuri de diverse culori, combinatii spectaculoase de nuante si foliaj variegat sau verde inchis.


Violetele africane variegate sunt violetele ale caror frunze nu sunt verzi in totalitate, ci au pete de decoloratie. Exista mai multe tipuri de variegatie (Tommie Lou, Mosaic, Champion), in functie de localizarea petelor decolorate pe frunza si de culoarea variegatiei. Petele decolorate pot fi albe, galbene sau roz.


Violeta africana varietatea Rebels Rose Bud variegata


Violeta africana variegata, varietatea "Rebels Rose Bud"





In functie de marimea plantei, violetele africane se impart in specii micro-mini, mini, semi-mini, medii si mari. Violetele mari pot avea rozete ce depasesc 30 cm in diametru, in timp ce rozetele celor micro-mini abia depasesc ca diametru gura celui mai mic pahar de cafea.


Violeta africana mini Irish Flirt


Violeta africana mini, varietatea "Irish Flirt"





Numarul varietatilor de violete africane de catalog, denumite de crescatori "violete cu nume" este practic imposibil de aflat. Exista mii de varietati nou aparute, create de cultivatori si inregistrate la asociatiile care tin evidenta speciilor. Unele varietati, insa, sunt neinregistrate si circula sub forma de hibrizi fara nume, insa sunt la fel de frumoase si de spectaculoase.
Crestere si ingrijire
Violetele africane se cultiva si se ingrijesc foarte usor, desi foarte multi crescatori de plante se feresc de ele pentru ca se zice ca ar fi pretentioase. Nici vorba de asa ceva, atata vreme cat sunt respectate niste reguli elementare de ingrijire, ca la oricare alta planta de apartament.


Grup violete africane


Grup de violete africane





Violetelor africane le trebuie lumina directa pentru a inflori, insa nu trebuie asezate sub nicio forma in bataia soarelui pentru ca razele solare ard imediat si iremediabil frunzele. Este nevoie de numai cateva ore de stat in lumina directa a soarelui pentru a omori o violeta.


Multi cultivatori care au in posesie un numar impresionant de varietati de violete aleg, din lipsa de spatiu, sa le aseze pe rafturi luminate artificial, cu neoane cu lumina calda si lumina rece. Neoanele se aseaza la o inaltime de aproximativ 3o cm fata de planta, pentru a nu afecta in vreun fel foliajul din cauza apropierii excesive de sursa de lumina. Pe fiecare etaj al raftului se aseaza cate doua neoane, unul cu lumina calda, unul cu lumina rece, ale caror spectre luminoase imita cel mai bine lumina naturala si asigura dezvoltarea optima a plantei.


Raft violete africane


Raft de violete africane





Violetelor le plac camerele aerisite bine, cu aerul ventilat, dar lipsit de curenti reci. Incaperile nearisite, cu aer statut si uscat predispun violetele la imbolnaviri de tot felul, de la paraziti de tipul acarienilor la fungi periculosi, viroze sau infectii bacteriene.


Violetele africane nu trebuie plantate in ghivece mari. Unii crescatori planteaza puii de la inceput in ghivece de dimensiuni mult mai mari decat necesarul plantei in ideea ca oricum vo creste si sunt scutiti de o transplantare inutila. Abordarea este complet gresita. Violetele au tendinta sa umple prima data ghiveciul cu radacini si abia apoi sa porneasca dezvoltarea foliajului si aparitia florilor. Un ghiveci mult prea mare va intarzia cresterea plantei pentru ca aceasta este ocupata cu umplerea balotului de pamant cu radacini, redistribuind resursele catre sistemul radicular in timp ce partea de sus a plantei stagneaza.


Violete africane ghivece


Violete africane in ghivece potrivite ca marime





Udarea trebuie sa fie moderata, la interval de 2-3 zile, in functie de marimea ghiveciului si a plantei, de temperatura si umiditatea din incapere si de tipul substratului. Un pamant aerat, amestecat cu alte roci precum perlitul sau vermiculitul necesita o udare diferita fata de pamantul simplu. De asemenea, nu se recomanda folosirea pamantului de gradina intrucat este total nepotrivit violetelor africane, in special celor de colectie. Cel mai potrivit substrat este cel din turba, cu un pH usor acid, amestecat cu perlit pentru impiedicarea tasarii pamantului pe radacinile delicate ale violetei.