Top 10 sporturi extreme

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari27572

Voteaza & Distribuie

Descriere

Activitatile sportive care implica un risc substantial la adresa vietii si includ viteza, inaltimi mari sau efort fizic sunt incluse in grupa de sporturi extreme. Sporturile extreme sunt caracterizate de elementul fiorului si de emotie. Cascadoriile si provocarile periculoase intra, de asemenea, in categoria sporturilor extreme. Entuziastii sportului adora sa participe la astfel de activitati in timp ce jucatorii prudenti prefera vizionarea sporturilor extreme in conditii de siguranta. Sporturile extreme s-au raspandit in toata lumea si au devenit populare in randul tinerilor din timpurile moderne.



Avansarea in tehnologie a devenit unul dintre cele mai importante impulsuri din spatele aparitiei sporturilor extreme. In afara de aceasta, lipsa riscurilor in viata de zi cu zi si nevoia de inedit, de provocare, de adrenalina, a dat nastere activitatilor sportive extreme. Oamenii au inceput sa practice sporturile extreme in principal pentru senzatie si, de asemenea, pentru publicitate. Aparitia sporturilor extreme poate fi urmarita inapoi in secolul 18, de cand acestea „au parcurs" un drum lung, devenind astazi o pasiune dusa pana la manie.


Top 10 sporturi extreme
Zborul cu deltaplanul

Acesta este un sport aerian in care pilotul zboara cu aeronava atarnat in ham. Pilotii manevreaza aeronava prin schimbarea greutatii corporale sau prin sisteme moderne de control a aeronavei. Avand in vedere progresele tehnologice, pilotii de astazi pot zbura sus pe distante mari si pot efectua acrobatii. Astazi, Federatia Aeronautica Internationala organizeaza campionate mondiale de planorism.




Zborul cu deltaplanul


Zborul cu deltaplanul




Zborul cu parapanta

In stransa legatura cu un deltaplanul, zborul cu parapanta este un alt sport aerian. Proiectia aeronavei si modul de zbor sunt similare cu cele din cadrul deltaplanului. Parapantele nu au niciun suport solid si sunt lansate cu piciorul. De aceea vremea turbulenta implica un mare risc pentru sportiv. Pentru ca zborul cu parapanta sa fie eficient o persoana trebuie sa cunoasca proiectarea aeronavei, conceptul de zbor, ingineria implicata in activitate si meteorologie.




Zborul cu parapanta


Zborul cu parapanta




Surfingul

Activitatea de a pluti de-a lungul unui val deferlant cu ajutorul unei placi de surf este cunoscuta sub numele de surfing. Este un sport de apa de suprafata. Variatii designului placilor de surf si stilul de acrobatie clasifica surfingul in doua clase si anume, cel de lunga durata si cel de scurta durata. Se crede ca surfingul a facut parte din cultura polineziana antica si a fost observat pentru prima oara de catre europeni. Unii oameni practica sufingul ca o activitate de recreatie in timp ce altii isi dedica intreaga viata acestui sport. Astazi, este un sport extrem popular pe scara larga.




Surfingul


Surfingul




Windsurfingul

Windsurfing este un alt sport nautic, practicat cu ajutorul unei placi de windsurf, cunoscuta ca placa de surf, care este condusa de o singura panza. Acest sport extrem este o combinatie perfecta de navigatie si surfing. Vantul de aproximativ 15-25 de noduri marine creeaza un mediu ideal pentru windsurfing. Acest sport a aparut in ultimii ani ai secolului 20. Astazi sunt disponibile diferite tipuri de placi si panze de windsurfing. Robby Naish si Bjorn Dunkerbeck au fost doi dintre windsurferii care au castigat recunoasterea internationala. Instruirea de la o varsta frageda este cheia succesului in windsurfing.




Windsurfingul


Windsurfingul




Zborul cu balonul cu aer cald

Balonul cu aer a fost prima tehnologie de zbor pentru oameni. Primul zbor cu balonul a fost inregistrat in Franta in 1783. Un sac aflat in balon care este cunoscut ca anvelopa contine aer cald, iar un cos de rachita suspendat la balon poarta pasagerii. In baloanele utilizate in zborul cu balonul cu aer cald ca si sport, anvelopa este alcatuita din materiale cum ar fi nailon iar gura balonului este alcatuita dintr-un material rezistent la foc. Este unul dintre cele mai populare sporturi extreme din intreaga lume.




Zborul cu balonul cu aer cald


Zborul cu balonul cu aer cald




Skydiving (Parasutismul)

Cunoscut si sub numele de parasutism, skydiving-ul implica o cadere planificata de la o anumita inaltime folosind o parasuta. Exista inregistrari despre sarituri cu parasuta de succes din baloane cu aer cald din anul 1797, insa sportul a devenit international numai in 1951. Acest sport cere abilitati de cadere libera si cunostinte despre tehnicile de parasutism. Astazi este printre cele mai populare activitati de agrement si sporturi competitive.




Parasutismul


Parasutismul






Parasutismul


skydiving (parasutism)




Ciclismul montan

Acest sport extrem cuprinde acrobatii pe biciclete pe terenuri dure. Bicicletele special concepute cunoscute sub numele de biciclete de munte sau biciclete hibride sunt utilizate in acest sport. In functie de terenul care urmeaza sa fie parcurs si de modul de acrobatie, ciclismul montan este clasificat in patru tipuri si anume: ciclism de teren, ciclism liber, ciclism pe pante si cu acrobatii de strada. Ciclismul montan a evoluat in anii 1970. Multi ciclisti din Statele Unite sustin ca au contribuit la evolutia ciclismului montan ca sport extrem. In onoarea pionieratului ciclist, a fost infiintat Mountain Bike Hall of Fame in 1988. Acest sport presupune plimbari in diferite terenuri parasite, accidentate. De aici necesitatea ca ciclistii sa posede abilitati de supravietuire, o doza mare de autoincredere si cel mai important, competente acrobatice pe biciclete.




Ciclismul montan


Ciclismul montan




Bungee jumping

Sportul de a sari de pe o structura inalta legat de un franghie elastica lunga este cunoscut sub numele de bungee jumping. Structura inalta este adesea o cladire inalta, un pod sau o macara. amortizeaza energia caderii si oscileaza pana cand aceasta este consumata. Oscilatiile funiei fac sportivul sa se miste in sus si in jos. Primul bungee jumping modern a fost realizat in 1979 in Bristol. Dar bungee jumping-ul comercial a inceput sa fie practicat in Noua Zeelanda in 1986. Astazi si-a castigat o popularitate mixta in randul maselor.




Bungee jumping


Bungee jumping




Alpinismul

Alpinismul este una dintre cele mai populare activitati desfasurate ca sport si hobby. Acesta combina mersul pe jos, explorarea muntilor si drumetiile. Isi are originea in intentia de a escalada cele mai inalte puncte, care nu au fost niciodata urcate. Dar curand a devenit un sport care necesita abilitati atletice. In Europa, alpinismul este in mare parte practicat in Alpi. Unora le plac expeditiile pe stanci in timp ce altii adora sa exploreze muntii acoperiti de zapada.




Alpinismul


Alpinismul




Alpinismul pe gheata

Activitatea care implica aplinismul pe formatiuni de gheata inclinate este cunoscuta sub numele de alpinism pe gheata. Sportivii care practica alpinismul pe gheata urca de-a lungul pantelor de gheata, cascadelor inghetate sau rocilor acoperite cu gheata. Acest sport implica trecerea portiunilor muntane prin catarare pe gheata de pe cascade sau de pe stanci. In functie de textura ghetii si de natura pantei, alpinistii determina echipamentul necesar. Alpinistii pe gheata si alpinistii clasici sunt membrii ai unor cluburi diferite, care asigura cursuri de formare si expeditii pentru doritori. Mazamas si Clubul American Alpin sunt unele dintre cele mai vechi cluburi din Statele Unite si Canada.




Alpinismul pe gheata


Alpinismul pe gheata