Rafael Nadal

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5897

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rafael Nadal Parera s-a nascut pe 3 iunie 1986, din parintii Sebastián Nadal si Ana María Parera, in Mallorca, Spania. Rafa, asa cum mai este el cunoscut, si-a dezvoltat pasiunea pentru tenis cu ajutor de la unchiul sau Toni Nadal, fost jucator profesionist de tenis, care l-a introdus in lumea tenisului la varsta de 3 ani si a fost, de asemenea, primul sau antrenor. Rafael a castigat primul sau turneu de campionat de tenis la varsta de doar 8 ani. Jocul lui Rafael este unul agresiv, in spatele liniei de baza, bazandu-se pe un joc de picioare rapid si coerent, fiind totodata si un aparator competent.


Rafael Nadal

Rafael Nadal


Cariera in tenis
Cariera profesionalaa lui Rafael Nadal a inceput in 2001, la varsta de 15 ani, atunci cand a castigat primul sau meci ATP (Asociatia Tenismenilor Profesionisti). In 2003, a devenit cel mai tanar jucator care a ajuns in runda a treia de la Wimbledon, din 1984, dupa Boris Becker.

Nadal a jucat primul sau meci impotriva lui Roger Federer, rivalul sau de lunga durata, la Miami Masters in 2004, unde castigat seturi in linie dreapta. Dupa aceea, el a fost absent in tenis in cea mai mare parte a anului 2004, din cauza unei fracturi serioase la glezna stinga. Cu toate acestea, in 2005, in urmatorul an, Nadal a revenit cu succes si a castigat doua serii ATP Masters, la Roma si Monte Carlo. A depasit, de asemenea, recordul de 23 de meciuri consecutive castigate a lui Andre Agassi din 1988, reusind sa castige 24 de meciuri.

La 18 ani, Rafael Nadal a devenit cel mai tanar jucator care a castigat o victorie in Cupa Davis si invingandu-l pe Andy Roddick, numarul 2 mondial in tenis, el a castigat titlul in 2004 peste SUA, pentru Spania. Pana la sfarsitul anului, a fost clasat pe locul 51 in lume, urcand de la numarul 762 in anul 2002!


Rafael Nadal

Rafael Nadal - numarul 1 mondial in 18 august 2008


Nadal l-a invins pe Roger Federer in semifinalele de la Openul din Franta, cand a implinit 19 ani si doua zile mai tarziu, devenind numarul 4 intre cei mai tineri campioni de tenis. Castigul de la Open-ul Francez l-a clasat pe pozitia 3 in lume. A castigat, de asemenea, primul sau eveniment Grand Slam si a fost primul adolescent care a obtinut acest premiu de cand Pete Sampras, la 19 ani, a castigat US Open in 1990.



Dupa ce a pierdut in runda a doua la Wimbledon in 2005, Nadal a castigat 16 meciuri si 3 turnee la rand, pozitionandu-se pe locul 2 in lume pe 25 iulie 2005. Pana la sfarsitul anului a castigat, de asemenea, premiul ATP Cel mai bun jucator al anului.



Nadal a inceput anul 2006 cu o accidentare la picior, ratand astfel Australian Open. El l-a invins pe Federer la Masters Series Monte Carlo, castigand un record de 53 de victorii succesive pe teren cu zgura. Nadal a jucat inca o data impotriva lui Federer in Open-ul Francez din 2006, unde Federer a fortat o departajare in al patrulea meci. Dupa aceasta, Nadal a castigat si a devenit primul jucator care l-a invins pe Federer intr-un Grand Slam.



In 2007, Nadal a castigat mai mult pe teren cu zgura. In luna aprilie a aceluiasi an, Nadal l-a invins Federer la Masters Monte Carlo, dar a pierdut titlul de Hamburg Masters, incheind al 81-lea meci castigat pe teren cu zgura. A castigat a treia oara consecutiv Open-ul Francez, in iunie 2007, invingandu-l pe Roger Federer in runda finala.



Rafael Nadal a ajuns pentru prima data in semifinalele de la Australian Open si finalelele Miami Masters in 2008. El a castigat Masters Series Monte Carlo pentru al treilea an consecutiv si a castigat primul sau titlu la Masters Series Hamburg. A continuat apoi sa castige al patrulea Open Francez, devenind al cincilea jucator de tenis in istoria open care a castigat un titlu Grand Slam si a egalat recordul tuturor timpurilor atins de Björn Borg.



In 2008 a castigat pentru prima data campionatul de la Wimbledon, cunoscut ca cel mai mare meci de tenis din toate timpurile. In acelasi an a castigat al doilea titlu Rogers Cup si US Open Series. Nadal a fost clasat in mod oficial numarul 1 mondial pe 18 august 2008, iar in 2009, la Australian Open, l-a invins pe Fernando Verdasco.



In 2010, Nadal a fost nevoit sa abandoneze in sfertul de finala de la Australian Open in fata lui Andy Murray. Numarul doi mondial a resimtit dureri la genunchiul drept si a decis sa nu se forteze. Nadal rateaza astfel sansa de a-si apara titlul castigat in 2009 in fata lui Federer.

Nadal a revenit pe cea mai buna pozitie pe 7 iunie 2010, dupa ce a castigat pentru a cincea oara in cariera turneul de la Roland Garros. A fost pe locul doi in lume, dupa Federer, timp de 160 de saptamani, atingand un alt record in tenisul mondial.

La Australian Open 2011, cel mai bun jucator de tenis al lumii a fost invins fara replica, in doar trei seturi, de catre compatriotul sau David Ferrer, in sferturile de finala ale primului turneu de Grand Slam al anului. Nadal a jucat accidentat inca din primele mingi ale meciului!


Rafael Nadal

Rafael Nadal


Activitati filantropice
Nadal este implicat in diferite organizatii caritabile, cum ar fi Fundación Iberostar, un ONG care ofera asistenta sociala si cooperare pentru dezvoltare in Spania si America Latina. In august 2007, in New York, el a participat la evenimentul Dacor Taste of Tennis Food and Wine, in beneficiul Fundatiei Laureus Sport for Good, care functioneaza pentru a imbunatati viata persoanelor fizice de pe tot globul prin promovarea activitatilor legate de sport si celebrarea performantelor sportive.



Tenismenul a lansat Fundatia Rafa Nadal in Spania, care "incearca sa promoveze sportul ca un instrument de integrare pentru grupurile de oameni cu nevoi, cu accent deosebit pe copilarie si tinerete." Mama lui, Ana Maria Parera este presedinta fundatiei iar tatal sau Sebastian vice-presedinte al organizatiei. Unchiul sau, Toni Nadal si agentul Carlos Costa sunt, de asemenea, implicati activ in aceasta fundatie. Pe langa acestea, Rafael este implicat si in alte activitati caritabile.



Succesul lui Rafael Nadal l-a facut celebru in lumea publicitatii. El sustine brandul Nike, care este sponsorul hainelor si pantofilor sai. Nadal este ambasador global pentru compania Kia Motors si are un contract cu Universal DVDs. El foloseste racheta de tenis Babolat, un produs al unei companii franceze de echipamente de tenis, badminton si squash.



Criticii si alti jucatori de tenis il considera pe Rafael Nadal cel mai mare jucator de tenis din toate timpurile. El si-a castigat aceste aprecieri cu multa perseverenta si munca fizica si psihica.