Piperul negru ca medicament

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6335

Voteaza & Distribuie

Descriere

Piperul este un arbust cu o tulpina lemnoasa care poate sa atinga chiar 10 m inaltime. Piperul are niste flori mici, care la tipul salbatic al plantei se gasesc adunate in ciorchini, iar la cel cultivat, acestea sunt dispuse separat.


Piperul provine din India, de pe coasta Malabar a Asiei de Sud, care era colonie indiana. In aceasta regiune, acum 1000 de ani s-a cultivat piperul si s-a extins incet-incet in alte tari, incepand cu Indonezia si Malaezia. Exista mai multe tipuri de piper, insa cel mai cunoscut si folosit este piperul negru. Pe langa acesta mai este si piper alb, verde si rosu.




Piperul negru


Piperul negru




Atunci cand se cultiva, piperul nu trebuie sa creasca mai mult de 3-4 m inaltime, iar plantele se vor recolta de doua sau trei ori pe an. Se pare ca o planta de piper este productiva aproape 30 de ani.


Fructele piperului au in compozitia lor o substanta vegetala cu un gust picant, fapt pentru care piperul a ajuns sa fie un condiment foarte des folosit in alimentatie.


Cei mai mari producatori de piper se numara astazi tot in Asia (Indonezia, Malaezia), dar si Brazilia ocupa o pozitie notabila cand vine vorba despre acest condiment. Anual se produc aproximativ 200.000 de tone de boabe de piper, iar pentru cultivarea lui este nevoie de o suprafata de 365.000 de ha.


Valoarea la care ajunge piperul produs este undeva intre 300 si 600 milioane de dolari. De consumat, se consuma in intreaga lume, facand mancarea mai aromata, mai gustoasa, mai picanta, fie ca e folosit pe post de boabe sau piper praf.


Piperul negru pe post de medicament
Piperul, pe langa faptul ca este un condiment foarte folosit in alimentatie, poate avea si unele calitati terapeutice, piperul fiind un adevarat medicament. Uleiurile continute de piper ajuta in cazul infectiilor cailor respiratorii, dar si in procesele digestive.


De asemenea, aceste uleiuri au o actiune si asupra metabolismului. Piperul negru, consumat moderat, intensifica arderile de grasimi, ajuta la detoxifierea ficatului si intareste sistemul imunitar.

Totodata, daca se amesteca putin piper cu miere si zeama de lamaie, compozitia poate fi consumata in cazul in care aveti probleme cu tusea, in special daca aceasta este uscata.


Pentru tusea spastica este indicat sa realizati un preparat din alcool – 200 ml, 5 linguri de piper, una de cuisoare, iar acestea toate vor fi filtrate, tinute la macerat sapte zile, apoi produsul final va fi diluat in apa si se va face gargara.




Boabe de piper negru, alb, rosu si verde


Boabe de piper negru, alb, rosu si verde




Ceaiul facut din piper si indulcit cu miere este foarte bun pentru a combate gripa. Ceaiul cu piper mai contine si cuisoare si scortisoara.


Cand vine vorba de indigestie, este indicat sa consumati cat mai mult piper.


In cauzl balonarii, este indicat sa adaugati in mancaruri condimente precum piperul negru, chimenul si anasonul. Cele trei condimente, puse in alimentele care va baloneaza, ajuta la eliminarea acestei senzatii deranjante.


Hipotensivii ar trebui sa isi suplimenteze piperul si sarea din hrana de zi cu zi, fapt ce poate genera cresterea tensiunii arteriale.


Daca sunteti foarte sensibili la frig, acest lucru se poate imbunatati daca nu consumati decat hrana calda, gatita, timp de o saptamana si veti consuma de fiecare data, alaturi de mancare, piper negru macinat.


Si persoanele care sufera de reumatism pot avea de castigat daca apeleaza la efectele terapeutice ale piperului. Pentru acestea este indicat sa faca un amestec cu piper si rachiu si sa isi maseze, cu acest preparat, zonele dureroase de cateva ori pe zi. Articulatiile vor fi incalzite datorita piperului, iar durerile vor fi calmate treptat.


Si asteniei ii poate veni de hac piperul. Este nevoie doar de consumul mai ridicat de piper negru la fiecare masa, pret de cateva zile.


Totodata, trebuie sa se tina cont ca piperul negru nu este bun tocmai in cazul tuturor afectiunilor. Spre exemplu, avand efecte revigorante, nu este indicat ca pesoanele foarte agitate sa consume prea mult piper. De asemenea, nu se recomanda consumul excesiv de piper in cazul hipertensiunii sau al gastritei hiperacide.