Madonna, regina muzicii pop

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4241

Voteaza & Distribuie

Descriere

Madonna Louise Ciccone s-a nascut la 16 august 1958, la Bay City, Michigan, Statele Unite ale Americii. O pictograma pentru starurile pop datorita abilitatii ei dovedite de reinventare si pastrare in acelasi timp a controlului complet al carierei sale, Madonna este una dintre cele mai de succes artiste din istoria muzicii. Fara indoiala nicio alta cantareata in arena pop nu a fost atat de proeminenta pe o atat de lunga perioada de timp.



Madonna


Madonna



Madonna a fost prima artista care a exploatat pe deplin potentialul muzicii video. Ea a colaborat cu designeri de top (Jean-Paul Gaultier), fotografi celebri (Steven Meisel si Herb Ritts), si regizori faimosi (Mary Lambert si David Fincher), inspirandu-se din cultura de club underground sau de avangarda pentru a crea imagini sexuale si satirice unice de la ingenua din celebra piesa "Like a Virgin" (1984), pana la controversata "pacatoasa" imbracata in rosu din "Like a Prayer" (1989).



Pana in 1991 ea a marcat 21 de hit-uri Top Ten in Statele Unite si a vandut circa 70 de milioane de albume pe plan international, cu vanzari de 1.2 miliarde de dolari. Supravegandu-si imaginea si totodata cariera, Madonna a devenit sefa Maverick, o filiala a Time-Warner creata de giganta companie de divertisment ca parte a unui acord de 60 milioane dolari cu interpret. Succesul ei a semnalat un mesaj clar de control financiar altor femei din industrie, iar in termeni de imagine a fost un model si mai ambivalent.



Din 1985 pana in 1987, Madonna a dovedit un flux transatlantic irezistibil, single-urile ei ocupand primele pozitii in topuri. "Crazy For You", al doilea single american de top, a fost scris cu ex-colaboratorul John Bettis. Ea a scris primul ei „number 1" din Marea Britanie, "Into the Groove", cu Steve Bray. Acestea au fost urmate de "Dress You Up", "Live To Tell", precum si de celebrul "Papa Don't Preach".



"True Blue", "Open Your Heart" si "La Isla Bonita" au fost urmatoarele succese. Ca un numar tot mai mare de piese, "Who's That Girl" si "Causing A Commotion" au fost incluse intr-un film - in acest caz, o comedie prost primita in care Madonna a jucat alaturi de Sir John Mills. Cariera cinematografica a Madonnei a inceput cu un rol minor in filmul „A Certain Sacrifice" inainte de a aparea in aclamatul "Desperately Seeking Susan".



In anul urmator, Madonna a aparut alaturi de sotul ei Sean Penn in primul ei esec real, „Shanghai Surprise". S-a despartit de Penn in 1988, in acelasi an a aparut pe Broadway in piesa lui David Mamet „Speed The Plow". Inapoi pe scena muzicii, cantareata a continuat sa atraga controverse atunci cand, in 1989, videoclipul "Like A Prayer" a fost condamnat de Vatican datorita legaturilor intre religie si erotism si a determinat companiile Pepsi si Cola sa anuleze contractul de sponsorizare cu vedeta. Publicitatea rezultata a ajutat albumul cu acelasi titlu, coprodus cu noul colaborator Patrick Leonard, care a devenit ulterior un bestseller la nivel mondial.



In 1990, cariera ei a atins un nou varf de publicitate si de succes comercial. Madonna a jucat cu Warren Beatty in blockbusterul „Dick Tracy", in timp ce costumele extravagante si coregrafia turneului mondial Blond Ambition au fost apoteoza melanjului neinhibat de sexualitate, cantec, dans si religiozitate ale Madonnei. Turneul a fost comemorat de filmul documentar din anul urmator, „Truth Or Dare".



Printre hiturile Madonnei de la inceputul anilor 90 a fost "Vogue", "Hanky Panky", "Justify My Love" (scrisa in colaborare cu Lenny Kravitz), "Rescue Me" si "This Used To Be My Playground" (de la coloana sonora a filmului „A League of Their Own").



In 1992, Madonna si-a atribuit rolul de sirena sexuala la maximum atunci cand a publicat "Sex", o carte pornografica care o promova intr-o varietate de scene "erotice". Ea a fost criticata pentru exploatare iar scriitorul Norman Mailer a spus ca ea a devenit "propria secretara."



Curand dupa aceea, Madonna s-a retras temporar din muzica pop, concentrandu-se pe o cariera de film, care a inceput cu o performanta puternica in „Desperately Seeking Susan" (1985), s-a poticnit cu „Shanghai Surprise"(1986) si „Dick Tracy" (1990) si si-a revenit cu True or Dare (1991, de asemenea, cunoscut ca „In bed with Madonna"), un documentar despre unul dintre turneele ei. Madonna a marcat un succes masiv in 1996 cu rolul principal in filmul muzical "Evita". In acelasi an a nascut si o fetita.



Reputatia Madonnei ca femeie puternica de afaceri, care monitoriza fiecare aspect al carierei sale, a fost confirmata in 1992, cand ea a semnat un contract de multi-milioane de dolari cu conglomeratul Time-Warner. Acesta a garantat lansarea de albume, carti si filme create de propria ei companie de productie Maverick. Publicarea cartii erotice Sex a readus-o in topuri, dar de data aceasta a fost in listele cu carti bestseller. Cartea a fost un succes fara precedent, vanzandu-se in decurs de cateva ore si necesitand o reimprimare imediata. Albumul „Erotica" a marcat un usor declin creativ si a fost primul album, de la debut, care nu a avut un single american number 1 . Ea a revenit in forma cu „Bedtime Stories", in care a facut echipa cu producatorul Nellee Hooper, care a colaborat cu Bjork. "Take A Bow" a redat cantareatei pozitia fruntasa in topuri, in timp ce restul albumului continea melodii care combinau, conform descrierii ei, pop, R & B si hip-hop. Compilatia mai lenta din 1995, „Something To Remember", a promovat o noua piesa excelenta, "You'll See".



In 1996, nevoia Madonnei de a soca s-a domolit considerabil cu portretul credibil al Evei Peron creat in filmul lui Alan Parker, "Evita". Mai tarziu, in acelasi an, pe 14 octombrie, a nascut-o pe Lourdes Maria Ciccone Leon. S-a intors la muzica cu „Ray Of Light" in martie 1998, una dintre cele mai bune inregistrari ale sale. Colaborand cu producatorul William Orbit, Madonna s-a regasit pozitiv intr-o noua libertate muzicala. Vocea ei a ajuns la maturitate si ea, devenind mai bogata si mai expresiva. Albumul a generat mai multe hituri, printre care "Frozen", "Ray Of Light", "Drowned World (Substitute For Love)", "The Power Of Good-bye" si "Nothing Really Matters".



"Beautiful Stranger", luata de pe coloana sonora a filmului lui Mike Myers „Austin Powers: The Spy Who Shagged Me", a ajuns pe locul 2 in topurile din Marea Britanie in iunie 1999. Un nou sigle a reprezentat coloana sonora pentru filmul The Next Best Thing, scrisa in colborare cu Orbit si lansata de compania cantaretei, Maverick, "American Pie".



In 1998, Madonna a lansat primul ei album cu materiale noi in patru ani, Ray of Light. O fuziune de muzica techno si versuri proprii, a fost un succes comercial si critic, aducandu-i cantareatei primul ei Premiu Grammy (premiul anterior a fost pentru un videoclip). Experimentele in electronica au continuat cu albumul „Music' (2000). In ciuda unei scurte casatorii in anii 1980 cu actorul Sean Penn si nuntii in 2000 cu regizorul englez Guy Ritchie (cu care a avut un fiu), Madonna a ramas in mod incontestabil independenta.




Madonna si Guy Ritchie


Madonna si Guy Ritchie



Madonna a lucrat cu Orbit si producatorul francez Mirwais la urmatorul ei album, Music, iar sigle-ul cu acelasi nume a facut turul transatlantic in topuri in septembrie 2000. La scurt timp inainte de lansarea albumului, la 11 august, cantareata a dat nastere celui de-al doilea copil, Rocco. La 22 decembrie, s-a casatorit cu regizorul britanic Guy Ritchie in Scotia si a reusit inca o data sa ocupe prima pagina a multor ziare. Ea a continuat sa colaboreze cu Ritchie la controversatul videoclip pentru piesa "What It Feels Like For A Girl", iar in 2002 a jucat in productia prost primita a regizorului, „Swept Away". In acelasi an, Madonna a interpretat melodia tematica la noul film al lui James Bond, Die Another Day. In anul urmator, a lansat un nou album, „American Life", cel mai slab vandut album din cariera cantaretei.


Regina pop a revenit in atentia publicului cu „Confessions on a Dance Floor" in 2005, single-ul „Hung Up" ajungand pe locul 1 in 45 de tari. „Confessions Tour ", turneul care a promovat albumul a avut incasari record.


Pe 10 martie 2008 a fost introdusa in muzeul Rock and Roll Hall of Fame din Ohio, SUA. In mai 2008 Madonna lanseaza al 11-lea album, „Hard Candy", care a fost criticat ca fiind o incercare disperata a artistei de a se mentine in topuri. Pe durata turneului de promovare a acestuia, Sticky & Sweet Tour, cel mai de succes turneu al unui artist solo, s-a facut publica vestea ca va divorta de Guy Ritchie.