Led Zeppelin

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5555

Voteaza & Distribuie

Descriere

Led Zeppelin a fost o formatie britanica de muzica rock, considerata una dintre cele mai inspirante, inovatoare si respectate trupe ale secolului XX. Au pornit de la muzica rock si au creat piese muzicale, apoi au trecut prin stiluri precum blues rock, hard rock, folk rock, heavy metal si de multe ori au introdus in melodiile lor bucati muzicale ce apartineau celor mai diferite stiluri de muzica universala.





Led Zeppelin


Led Zeppelin



Led Zeppelin a avut aceiasi membri pe toata durata existentei formatiei, acestia sunt: Jimmy Page, la chitara, mandolina si theremin, Robert Plant – voce si muzicuta, John Bonham, la tobe, voce, percutii si John Paul Jones care canta atat la chitara bas, orga electronica, melotron, cat si la blockflote si mandolina.


Trupa Led Zeppelin s-a format in anul 1968, iar de atunci, membrii formatiei au devenit niste inovatori constanti ai lumii muzicii, fara a pierde legatura cu publicul. Chiar daca sunt pionieri ai genurilor hard rock si heavy metal, acestia au introdus de-a lungul timpului in compozitiile lor, mai multe elemente de blues, reggae, soul, funk, country, folk, pop, muzica celtica, muzica indiana etc.




Jimmy Page


Jimmy Page



Desi de la moartea tobosarului John Bonham, in 1980, trupa a luat hotararea de a-si finaliza activitatea muzicala, Led Zeppelin ramane o formatie ascultata cu drag in continuare, iar albumele s-au vandut foarte bine si apoi, ajungandu-se la 300 de milioane de albume vandute in toata lumea, dintre care 110 doar in Statele Unite.


Numele formatiei, Led Zeppelin, reprezinta un mix intre participul trecut al verbului „to lead" = a conduce/a dirija ceva(pe cineva), lead inseamna si plumb, ca substantiv, plus "zeppelin" = balon dirijabil, de mari dimensiuni. Jimmy Page a declarat ca acest nume a fost inspirat din unele vorbe ale lui Keith Moon, care a spus ca o trupa ce i-ar avea pe John Entwistle si le el in componenta, s-ar prabusi ca un Lead Zeppelin – dirijabil de plumb. Totodata, formatia The Who foloseau expresia "we crashed like a lead zeppelin" = ne-am prabusit ca un dirijabil de plumb.




Robert Plant


Robert Plant



Jimmy Page a intrat in formatia The Yardbirds in 1966, in locul lui Paul Samwell-Smith, pentru a canta la chitara bas, a trecut apoi la chitara ritmica, iar in toamna aceluiasi an, Jeff Beck a plecat din formatie, Page incercand din aceasta cauza sa isi formeze un grup alaturi de Keith Moon si John Entwistle de la The Who, Jeff Beck, iar pentru voce avea de ales intre Steve Winwood, Steve Marriott si Donovan. Acest grup nu s-a mai format, insa Page, alaturi de Beck si Moon au inregistrat impreuna melodia "Beck's Bolero", care a aparut pe albumul "Truth" al lui Jeff Beck, in 1968.


La aceste inregistrari a participat si cel care urma sa ii propuna lui Page sa colaboreze in proiectele urmatoare, cel care a devenit basistul formatiei Led Zeppelin, John Paul Jones.




John Bonham


John Bonham



Dupa ce s-a desfiintat formatia The Yardbirds, in 1968, Jimmy Page a ramas cu numele acestei trupe si cu unele angajamente pe care nu le-a inteplinit, aparand astfel, trupa New Yardbirds, care, in cadrul unui turneu a fost primita cu foarte multa indiferenta, in special de catre britanici. Din aceasta cauza au plecat peste ocean, si-au editat albumul de debut si in foarte scurt timp au devenit apreciati, stilul lor muzical amintind de fostul grup Cream. In acelasi timp, trupa era principala rivala a formatiei Jeff Beck Group.


Acest prim album al trupei a fost considerat de critici "sofisticat, dar plin de energie". Doua piese importante de pe album au fost: "Communication Breakdown" si "Dazed and Confused". Cel de-al doilea LP a inclus cunoscuta melodie "Whole Lotta Love". Al treilea album al formatiei Led Zeppelin s-a bazat pe stilul hard rock, dar a avut si piese folk, precum "Friends" si o piesa blues minor, "Since I've Been Loving You".




John Paul Jones


John Paul Jones



Al patrulea album al formatiei a continut hit-ul international, "Stairway to Heaven", melodie ascultata si fredonata de foarte multa lume si astazi, una dintre cele mai reusite piese ale formatiei, simbol al trupei, caci de fiecare data cand cineva aude de Led Zeppelin, se gandeste la aceasta melodie.


Urmatorul lor album s-a numit "Houses of the Holy" si a fost editat in 1973, imbinand mai multe stiluri, pornind de la rock la reggae, pseudo-soul si chiar si balade folclorice. Cu ajutorul unui impresar bine pregatit, Peter Grant, trupa si-a creat o reputatie stabila pe scena muzicii rock.



Reputatia celor de la Led Zeppelin a fost sustinuta si de seriozitatea membrilor fata de trupa, de faptul ca nu si-au intrerupt activitatea muzicala, dar si din banalul motiv ca formatia nu a aparut niciodata pe micul ecran (doar in muzicalul "The Songs Remains The Same"), dar nu au avut niciun disc single oficial.


Membrii trupei s-au axat pe realizarea unor LP-uri si pe aparitiile din cadrul concertelor publice. Isi pastrau timp pentru a-si edita si cizela fiecare piesa de pe cate un album, isi planificau cu atentie si discernamant fiecare concert, iar audienta era in crestere.





Logo Led Zeppelin


Logo Led Zeppelin





Impreuna cu impresarul lor, membrii formatiei si-au fondat casa de discuri "Swan Song", in cadrul firmei "Atlantic Records", in anul 1974. Ultima realizare a grupului in componenta cu care au inceput a fost albumul "In Through The Out Door", caci, din nefericire, in 1980 a murit bateristul John Bonham. In memoria acestuia, formatia a lansat albumul "Coda", ajutata fiind de bateristul Kenny Jones (The Who). In acelasi an, trupa a incetat sa mai existe, iar Jimmy Page si Robert Plant si-au inceput cate o cariera solo.