Jules Verne

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3400

Voteaza & Distribuie

Descriere

Jules Verne, scriitor al secolului al XIX-lea, este un pionier al romanelor SF. Cartile sale (De la Pamant la Luna, Ocolul Pamantului in 80 de zile, Douazeci de mii de leghe sub mari etc) au marcat acest gen literar si literatura franceza, in general. Verne a trait momentul marilor progrese (electricitatea, telefonul, telegraful, caile ferate si motoarele cu aburi). Pasiunea pentru literatura si descoperirile stiintifice s-au amestecat pentru a ne purta in calatorii extraordinare, unde imposibilul pare posibil.

O copilarie pasnica

Jules Verne s-a nascut la Nantes, pe 8 februarie 1828. Tatal sau, Pierre Verne, a fost avocat, iar mama sa, Sophie Allotte de Fuye, provenea dintr-o familie de armatori din Nantes. Jules este cel mai mare dintre cei cinci copii (Paul, Anna, Matilda si Mary). Destinat, asemeni tatalui sau sa imbratiseze o cariera juridica, a urmat Facultatea de Drept din Nantes si din Paris, insa gustul sau pentru literatura l-au impins sa scrie cateva poezii.

Debutul pasiunii pentru scris

Incet incet, dorinta de a deveni scriitor devine tot mai apasatoare. Dupa ce ii intalneste pe cei doi Dumas, tatal si fiul, in anul 1850, reuseste sa isi puna in scena, cu sprijinul lor, comedia "Paie rupte", care are un oarecare succes. Incepe sa scrie piese de teatru si nuvele si in cele din urma renunta la slujba de avocat. In 1852 devine secretar al Teatrului Lyrique.

Viata de familie

In 1856, o intalneste la Amiens pe Honorine Meurel. Anul urmator, se casatoreste cu aceasta tanara vaduva si mama a doua fiice si vor avea impreuna un fiu, pe Michel Verne, in 1861. Pentru a-si intretine familia, Jules Verne devine broker la bursa de valori din Paris.

Primul sau succes

In 1859, pleaca cu prietenul sau Aristide Hignard in explorarea Scotiei. In 1862, il cunoaste pe editorul Hetzel, caruia ii propune manuscrisul numit "O calatorie in aer". Acesta va fi publicat un an mai tarziu sub titlul „Cinci saptamani in balon", va fi un mare succes si va fi primul volum al colectiei Calatorii Extraordinare (care are 54 de volume in total). Asa a inceput o colaborare si o prietenie de lunga durata intre Verne si Hetzel. In 1863, Jules Verne scrie „Parisul in secolul XX", pe care Hetzel refuza sa-l publice si Calatorie spre centrul Pamantului, care va fi publicat un an mai tarziu. De la Pamant la Luna apare in foleton in Jurnalul de Dezbateri in anul 1865.

Cu un picior in Amiens, si cu celalalt pe vapor

In 1867, se imbarca cu fratele sau la bordul unei nave de croaziera care pleaca spre America. Acest indragostit de mare isi achizitioneaza in anul 1868 primul sau vapot, pe care il denumeste Saint Michel in cinstea fiului lui. Mai tarziu va fi inlocuit de Sain Michel II si III.

In 1871 se muta la Amiens, in orasul natal al sotiei sale. In acel an scrie Ocolul lumii in 80 de zile care va fi publicat anul viitor si care va fi bine primit de public.

In 1877, Jules Verne organizeaza un mare bal mascat cu tema De la Pamant la Luna. Pe al doilea il va organiza in 1885.

Intre anii 1878 si 1883, Verne navigheaza de la Alger in Scotia si Norvegia. In 1884 a pornit intr-o mare croaziera pe Mediterana impreuna cu Honorine, sotia sa.

Loviturile vietii

1886 a fost un an sumbru pentru Jules Verne. Cade victima a nebuniei nepotului sau, care il impusca cu un revolver in picior motiv pentru care va schiopata tot restul vietii sale. Cateva zile mai tarziu, editorul lui, Hetzel, moare la Monaco.

In 1888, Jules Verne devine consilier municipal in Amiens, dar nu se opreste din scris. Publica anul urmator Familia fara nume si Intamplari neobisnuite.

Sanatatea lui Jules Verne este din ce in ce mai fragila. Ranii de la picior, care continua sa il deranjeze, se adauga cataracta si diabetul. Pe 24 martie 1905, Jules Verne a murit in urma unui atac de diabet. Aproape 5000 de persoane au participat la inmormantarea sa, la cimitirul Madeleine din Amiens. Dupa moartea lui, fiul sau, Michel Verne a publicat mai multe carti pe care uneori le-a revizuit chiar el.

O mare figura a literaturii franceze

Cel pe care multi il considera tatal francez al science-fiction-ului a lasat in urma sa numeroase lucrari. Jules Verne este uneori privit, in mod eronat, ca un romancier pentru copii sau ca un scriitor de stiinta. Dar a fost mai mult decat atat. Scriitor si vizionar, Jules Verne, bazandu-se pe stiinta, a avut geniul de a face verosimil ceea ce, probabil, nu era.