Intoleranta la lactoza

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3520

Voteaza & Distribuie

Descriere

Intoleranta la lactoza apare atunci cand aparatul digestiv nu poate digera zaharurile din lapte, denumite lactoza. Acest deficit este cauzat de lipsa unei enzime ce poarta numele de lactaza, care ar trebui sa fie secretata in mod normal de celulele peretelui intestinului subtire. Aceasta lactaza digera lactoza, reducand-o la compusi mai simpli ce trec mai departe in circuitul sangvin prin absorbtia intestinala. Insa in momentul in care cantitatea de lactaza nu este suficienta, lactoza nu mai poate fi digerata si se produc niste deranjuri stomacale care pun probleme celor in cauza.




Intoleranta la lactoza


Intoleranta la lactoza




Din anumite motive, anumite rase precum afro-americanii, evreii, mexicanii si americanii nativi (indienii) sunt mai predispuse la aparitia intolerantei la lactoza, spre deosebire de nord-europeni, de exemplu.


Simptomele intolerantei la lactoza

Diverse afectiuni digestive pot cauza diminuarea cantitatii de lactaza, iar in unele cazuri, cei afectati se nasc fara aceasta capacitate de a secreta enzimele necesare. S-a observat ca deficitul de lactaza la anumiti oameni apare in mod natural dupa varsta de doi ani, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa creada ca sistarea secretiei de enzime ar avea legatura cu trecerea de la alimentatia exclusiv pe baza de lapte matern la cea diversificata. Odata incetat consumul de lapte, scade si secretia lactazei. Insa acest lucru este inca o teorie si se afla sub lupa cercetatorilor pentru studii amanuntite.




Simptomele intolerantei la lactoza


Simptomele intolerantei la lactoza includ crampele si diareea




Simptomele intolerantei la lactoza sunt greata, balonarea, crampele abdominale si diareea. Ele se instaleaza la circa o jumatate de ora pana la doua ore de la consumul alimentelor ce contin lactoza iar severitatea lor depinde de toleranta digestiva a fiecaruia. Ce trebuie sa stim este ca aceste simptome nu pun in pericol viata celui afectat, insa sunt cu siguranta neplacute si deranjante.


Tratamentul intolerantei la lactoza

Din pacate, nu exista un tratament pentru stimularea productiei de lactaza, insa deranjurile abdominale pot fi tinute in frau printr-un regim alimentar adecvat. Acest regim este particularizat fiecaruia dintre cei afectati de intoleranta la lactoza, in functie de toleranta digestiva. Spre exemplu, cei nascuti cu o lipsa a lactazei trebuie sa se fereasca de lactate complet, in vreme ce restul celor afectati pot consuma alimente pe baza de lactoza dar cu moderatie.




Lactate


Lactatele, de evitat in cazul intolerantei la lactoza




Anumite persoare pot manca fara probleme branzeturi precum cascavalul si svaiterul, insa nu si alte feluri de lactate. Altii consuma un pahar de lapte fara repercusiuni asupra aparatului digestiv, insa al doilea pahar cu siguranta le va pune probleme. Iata ca regimul alimentar nu este strict din acest punct de vedere, ci se pliaza pe nevoile digestive ale fiecaruia. Piata vine in intampinarea celor suferinzi si le pune la dispozitie diverse sortimente de lapte de origine vegetala, precum laptele de soia sau laptele de migdale, complet lipsite de lactoza.


Alimente care contin lactoza

Laptele si produsele lactate sunt principalele alimente care contin lactoza si singurele care o contin in mod natural. Ce trebuie sa stie oamenii cu intoleranta la lactoza este ca aceasta substanta este folosita la prepararea anumitor produse alimentare si chiar si cele mai mici cantitati pot declansa deranjuri digestive celor afectati.


Alimentele care contin lactoza in mod artificial sunt:

- margarina

- sosuri de salate si dressinguri

- paine si produse de patiserie

- diverse dulciuri

- snacks-uri

- supele la plic, cartofii instant




Produse alimentare care contin lactoza


Produse alimentare care contin lactoza




In general, toate produsele care sunt preparate cu lapte, unt, smantana, branza, zer, contin lactoza. Nu trebuie neglijate nici alimentele pe baza de lapte praf sau praf de zer, care contin si ele lactoza. Ce trebuie sa stie cei cu intoleranta la lactoza este ca o lectura atenta a ingredientelor este absolut necesara pentru evitarea simptomelor neplacute.


Din fericire, exista o portita de scapare pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza. Lactaza se poate gasi pe piata sub diverse denumiri comerciale si poate fi adaugata in lactate si in alte alimente ce contin lactoza. Lactaza se comercializeaza sub forma lichida, tablete sau capsule si se adauga in mancaruri in cantitati variabile, in functie de gradul de intoleranta.