Intoleranta la gluten

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareSambata 15 aprilie 2023
Vizualizari4181

Voteaza & Distribuie

Descriere

Intoleranta la gluten se refera la sensibilitatea organismului la gluten sau la efectele sale negative asupra intestinului, motive pentru care unii oameni nu pot tolera alimentele care contin aceasta proteina. Cu toate acestea, el nu afecteaza in mod negativ intestinul tuturor persoanelor care consuma aceste alimente. In schimb, unele sunt alergice sau intolerante la gluten si se confrunta cu o serie de simptome deranjante daca consuma aceste alimente. Intoleranta la gluten poate aparea la orice varsta. Glutenul este o combinatie intre doua proteine, glutenina si gliadina. Se gasesc, in principal, in grau, secara, orz, ovaz si produsele alimentare preparate cu ele.

Ce este intoleranta la gluten?


Aceasta afectiune provoaca inflamatii ale mucoasei intestinale, care se manifesta sub forma mai multor simptome dureroase. Cu alte cuvinte, mucoasa intestinului subtire devine sensibila la gluten sau nu il tolereaza. Inflamatiile mucoasei pot fi usoare sau severe, iar proteina afecteaza, in general, vilozitatile ei.

Deteriorarea continua a mucoasei intestinale sau a vilozitatilor afecteaza, in cele din urma, absorbtia unor substante nutritive vitale, inclusiv a vitaminelor si a mineralelor. In cazurile cele mai grave, alergia sau sensibilitatea la gluten poate duce la boala celiaca. Boala celiaca se caracterizeaza prin deteriorarea mucoasei intestinale de catre sistemul imunitar si este declansata de gluten sau de alimentele care contin gluten. Persoanele care sufera de boala celiaca nu pot tolera proteina, prin urmare trebuie sa urmeze o dieta speciala. Motivele care stau la baza intolerantei la gluten sunt numeroase, iar printre ele se numara genetica, vatamarea corporala, bolile grave si socul traumatic.

Simptomele intolerantei la gluten


Simptomele variaza foarte mult de la o persoana la alta. Intoleranta la gluten, chiar si cea usoara poate fi asimptomatica uneori. Daca simptomele sunt prezente, acestea pot aparea fie imediat dupa consumarea alimentelor care contin gluten, fie la o ora sau mai multe dupa ingerarea lor.

Urmatoarele sunt unele dintre cele mai des intalnite simptome:
  • Diaree sau constipatie
  • Gaze si balonare
  • Flatulenta
  • Dureri abdominale si crampe
  • Greata
  • Luare sau pierdere in greutate
  • Oboseala neobisnuita
  • Depresie si iritabilitate
  • Dureri de cap frecvente
  • Ulcere bucale
  • Dureri musculare si articulare
  • Eruptii cutanate
  • Eczeme si dermatita
  • Astm
  • Respiratie ingreunata in timpul exercitiilor fizice
  • Malnutritie si crestere inceata la copii
  • Miros urat al scaunului.

Cum sa tineti in frau intoleranta la gluten?

Dupa ce ati aflat ce este intoleranta la gluten si care sunt simptomele sale, probabil va intrebati cum o puteti trata sau cum o puteti tine in frau. Cel mai eficient mod de a o stapani este de a evita alimentele care contin gluten. Cu toate acestea, urmarea unei diete pentru intoleranta la gluten e destul de dificila deoarece aceasta proteina se gaseste in atat de multe alimente. In afara de grau, secara, orz si ovaz, se mai gaseste si in alte cereale, precum si intr-o gama larga de alimente prelucrate si coapte si in anumite medicamente si suplimente. Deci, pentru a evita complet glutenul, trebuie sa cititi cu atentie etichetele tuturor produselor alimentare inainte de a le cumpara. In ultima vreme, multe produse au etichete care indica daca acestea contin sau nu gluten.

Daca intoleranta este lasata netratata, poate duce la unele complicatii grave. In afara de boala celiaca, aceasta poate provoca boala Crohn, anemie, osteoporoza si diverticulita. Prin urmare, daca observati simptome de sensibilitate la gluten si daca acestea sunt persistente, luati in considerare un test de intoleranta la gluten pentru a afla daca suferiti cu adevarat din aceasta cauza sau din alta. Daca testul rezultata pozitiv, eliminati cu totul proteina din dieta dvs. Apelati la un dietetician sau la un nutritionist pentru o dieta fara gluten.