Ingmar Bergman

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3702

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ernst Ingmar Bergman a fost un regizor suedez, scenarist si, totodata, producator de film si televiziune. Temele majore de influenta ale muncii sale au fost reprezentate de disperare, tristete, dar si comic de situatie si speranta. O adevarata salata de stari se poate extrage din filmele regizate de el. De la moarte, la viata linistita in pragul batranetii, la cunoasterea unor oameni noi si plini de viata cu care sa te intovarasesti pe ultima suta de metri.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Descris de Woody Allen drept unul dintre cei mai mareti artisti ai filmului, inca de la inventia camerei de filmat, Ingmar Bergman este recunoscut drept unul dintre cei mai impliniti si cu putere de influenta regizori din toate timpurile. Si, in ciuda unor critici, filmele sale au castigat audiente destul de mari.

A regizat peste 60 de filme si documentare pentru lansari cinematografice sau pentru televiziune, iar majoritatea sunt scrise de el. De asemenea, a regizat peste 170 de piese de teatru. In cadrul companiei sale, auzim de actori precum Bibi Andersson, Erland Josephson, Ingrid Thulin si Max von Sydow. Cele mai multe dintre filme au fost realizate avand drept fundal peisajele Suediei, iar cele mai folosite dintre subiectele filmelor sale sunt: moartea, boala, credinta, tradarea si nebunia.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman a profesat mai bine de 60 de ani, iar in 1976 cariera lui a fost serios amenintata de rezultatul unei investigatii criminalistice legate de evaziunea fiscala. Ofensat, regizorul a suspendat un numar important de productii in asteptare, si-a inchis studiourile si s-a auto exilat pentru opt ani in Germania.



Ingmar Bergman - regizorul suedez

{title}

Regizorul suedez a fost nascut in orasul Uppsala, fiind fiul unei asistente, Karin si al lui Erik Bergman, un paster lutheran. Astfel, Ingmar Bergman a fost crescut intr-un cadru religios. In timpul in care a fost crescut intr-un camin devotat confesiunii lutherane, a ajuns, in jurul varstei de opt ani, sa isi piarda credinta si sa isi aminteasca de aceasta numai in preajma luminilor de Craciun.

Interesul sau pentru teatru si film a inceput foarte devreme. La varsta de 9 ani se juca cu un set de soldatei pe care ii lumina cu o lanterna magica. Intr-un an, a realizat, de la o simpla joaca, o lume privata in care se simtea ca acasa. Si-a aranjat propriile scene, marionete si efecte de lumini si a realizat o productie cu papusi in cadrul careia el era vocea.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

In 1934, la varsta de 16 ani, Ingmar Bergman a fost trimis in Germania pentru a-si petrece vacanta de vara cu niste prieteni de familie. Atunci a luat parte la o adunare nazista in Weimar si l-a vazut pe Adolf Hitler. A scris mai apoi "Lanterna Magica" despre vizita din Germania, despresituatia familiilor germane, care isi puneau cate un tablou cu Hitler deasupra paturilor.

Cariera cinematografica a lui Ingmar Bergman a inceput in 1941 cu o rescriere de scenarii, dar primul punct forte a fost in 1944 cand a scris scenariul pentru Torment/Frenzy (Hets), un film regizat de Alf Sjoberg. Odata cu scrierea acestui scenariu, artistul a primit si functia de asistent de regie al filmului.

Succesul international in cazul regiei, in cazul lui Bergman, apare chiar dupa un an. Timp de 10 ani, el a scris si regizat mai bine de o duzina de filme, intre care The Devil's Wanton/Prison (Fängelse) in 1949, The Naked Night/Sawdust and Tinsel (Gycklarnas afton) si Summer with Monika (Sommaren med Monika), ambele din 1953.

Persona

Persona

De asemenea, regizorul a continuat sa fie foarte activ pentru urmatoarele doua decade. La inceputul anilor '60, acesta a trait o perioada destul de lunga pe o insula in Faro, Gotland, Suedia, unde a facut o serie de filme.

Ingmar Bergman s-a retras din cariera in decembrie 2003. A suferit o operatie in octombrie 2006 si a avut o perioada dificila de recuperare. A murit linistit in somn in casa lui din Faro, in iulie 2007, la varsta de 89 de ani, aceeasi zi in care, un alt regizor renumit a decedat, e vorba de Michelangelo Antonioni. Regizorul suedez a fost inmormantat in data de 18 august 2007 si a avut o ceremonie privata.