Ziua Tatalui

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4080

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din 2010 incoace, nu numai mamele sunt sarbatorite in tara noastra, ci si ceilalti care ne cresc, ne indruma, merg cu noi la meciuri, ne sprijina chiar si de la distanta. Asa ca, incepand cu 2010, si tatii sunt sarbatoriti. Aceasta sarbatoare a fost aprobata de Senatul Romaniei, cand Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor, pe scurt – TATA – impreuna cu un grup de parlamentari, au initiat aceasta zi, fiind apoi aprobata si de Camera Deputatilor.


Prima data s-a sarbatorit anul trecut, in 9 mai. Unele surse sustin ca anul acesta, sarbatoarea a avut loc de 8 mai, neavand o data certa, ci flexibila, alte surse atesta faptul ca pe 13 mai e ziua tatilor.




Tatal si copilul


Tatal si copilul



Aceasta zi a taticului se bazeaza pe pozitia pe care acesta o are nu numai in familie, ci si in societate. Se poate recunoaste astazi, cu o zi de nastere atestata, ca spiritul patern este important, ca ambii parinti au roluri vitale intro familie.


Pe langa toate acestea, sunt multe tari din lume cu societati patriarhale, astfel tatii au o prestatie necesara. Nu trebuie sa se uite nici faptul ca baietii, cel putin, ii au in vizor pe tatii lor drept niste modele de urmat, adevarate exemple care le ghideaza si influenteaza deciziile de mai apoi din viata si cursul formarii ca om.



Legea mai spune ca Ziua Tatalui va fi sarbatorita in cea de-a doua duminica din luna mai, iar Ziua Mamei, pentru ca pe 8 martie sarbatorim orice femeie, in prima duminica. Spre uimirea multor state, Romania se afla pe o lista cu foarte putine tari din lume unde nu exista traditia de a celebra ziua tatalui, mai ales ca in Uniunea Europeana, in toate cele 27 de state apartinatoare se sarbatoreste aceasta zi.


Un paragraf din legea 319/2009 prezinta urmatoarele, prin organizatia TATA:



Ziua Tatalui este dedicata tatilor responsabili, implicati in cresterea si educarea propriilor copiii, care-si iubesc copiii, fiind un prilej perfect pentru ca modelele pozitive de parintt sa fie promovate in societatea romaneasca.






Tatal si copilul


Tatal si copilul



De asemenea, alianta mai sustine:



Intr-o societate in care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru Ziua Tatalui si pentru Ziua Mamei este binevenitaapentru a intari principiul egalitatii de tratament si pentru a da posibilitatea copiilor sa le petreaca impreuna cu fiecare parinte. Pe mapamond, cei doi parinti sunt sarbatoriti distinct, la date calendaristice diferite.



Aceasta propunere legislativa, e important de stiut, a fost aprobata dupa ce s-au strans 89 de voturi pro, 4 abtineri si 3 voturi contra.


Ca o completare, am putea aminti aici ca aceste date sunt foarte bine alese, este vorba de primele doua duminici ale lunii mai, deoarece pe 15 mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Familiei.


Ziua Tatalui ar trebui, conform celor amintite anterior, sa fie petrecuta in linistea copilului, o zi libera pentru relaxare, grija celorlalti, comunicare si intarirea relatiilor. Totodata, se recomanda si o iesire din rutina odata cu aceasta zi oficiala.

.