Zambetul ne aduce frumusete, stare de bine si ”un firesc” in atitudine!

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 8 august 2018
Vizualizari1524

Voteaza & Distribuie

Descriere

ZÂMBETUL ne aduce frumusețe, stare de bine și ”un firesc” în atitudine!
Mulți oameni zâmbesc fără să-și dea seama, pentru că este o reacție firească la lucrurile pe care le consideră frumoase, amuzante sau profunde, pentru că este o formă de exprimare și de adaptare la cele/cei din jur. Această reacție naturală are și multe beneficii pentru sănătate și dacă acorzi atenția meritată zâmbetului, te poți simți și poți arăta mult mai bine. În plus, dacă știi ce beneficii îți aduce zâmbetul, vei profita de fiecare ocazie pentru a te arată lumii și vieții mereu…cu un zâmbet pe chip!

De ce trebuie să zâmbim?

Pentru că zâmbetul influenţează în bine întregul organism. Pentru că în timp ce zâmbim, organele sunt mai bine irigate și oxigenate, corpul se repară, se înviorează, întinereşte. De ce trebuie să zâmbim? Pentru că zâmbetul este limbajul universal prin care putem transmite oricui pe această planetă un mesaj de prietenie, admirație, satisfacţie, bucurie, iubire. Pentru că toți suntem oameni şi avem nevoie unii de ceilalţi…

Înseninați-vă viața, a voastră și a celor din jur, cu un zâmbet!

Până la urmă, un surâs vorbește lumii despre „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”. Acum 3.000 de ani, înfleleptul Solomon scria: „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.” Râsul adaugă bogăție, calitate și culoare zilelor obișnuite. E un dar, o opțiune, o disciplină și o artă. Sociologul și gerontologul Fiunegan Alford Cooper, de la Universitatea Long Island, SUA, a studiat 576 de cupluri, căsătorite de cel puțin 50 de ani: 93% dintre ele au descris căsnicia lor ca fiind fericită. Sociologul a descoperit că unul dintre secretele longevității lor, ca familie, a fost simțul umorului. Apoi, 79% dintre ei au spus că râdeau împreună zilnic. Un bărbat de 84 de ani, căsătorit la 64 de ani, spunea: „Râdeam la glumele spuse de soție, chiar dacă le-am auzit de un milion de ori, dar pentru mine erau ca auzite întăia dată”.

Zâmbetul este „kilometrul zero” a iniţierii noastre socio-emoţionale. Aş putea parafraza că este „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”.Un zâmbet, o privire caldă, facilitează aşadar deschiderea și socializarea. Zâmbetul ne influenţează întregul comportament. El se citeşte în vocea și în gesturile noastre. Zâmbetul este modalitatea prin care comunici că eşti bine şi prin care doreşti ca în universul interior al cuiva să se producă aceeași reacţie.

Cu zâmbetul pe buze primim și încredere, deschizând poarta umană din noi!

Persoanele tind să acorde mai multă încredere celor ce zâmbesc sincer. Acest lucru te ajuta să ai relații mai bune cu prietenii și membrii familiei. Când ai relații bune cu cei din jurul tău, vei vedea îmbunătățiri și la nivel mental si emoțional. Așa este firesc să se desfășoare viața noastră, într-o comuniune și bucurie a unora către ceilalți, aceasta este modalitatea neâncercată până azi –sistemul social!-, pe care ar fi bine să-l urmăm. Bucuria, zâmbetul, mulțumirea și smerenia în fața vieții și a celor din jur… Și nu te costă nimic să oferi un zâmbet!

Zâmbetul este de folos atunci când putem să ne dezechilibrăm emoțional…

Dacă te afli într-o situație stresantă din punct de vedere emoțional, un zâmbet te ajută să-ți recăștigi stăpânirea de sine și te întărește emoțional. Rămâi detașat și ai puterea de acțiune, în fața reacțiunii. Ai timp să aprofundezi rațional mai mult, zâmbind și poti aplica metoda oriunde pentru a ține sub control emoțiile negative care îți pot strica ziua. Chiar și un zâmbet forțat ajută în cele mai multe dintre cazuri. De undeva trebuie să pornim schimbarea, abordarea unei atitudini de nădejde, și poți începe cu un simplu zâmbet. Data viitoare, când cineva îți reamintește să zambești, nu pierde ocazia. Este metoda cea mai firească pentru a te simți mai fericit și mai sănătos. Și, nu uita, când zâmbești, zâmbește din suflet și cu toata bucuria, cu toată încrederea dăruirii, cu adevărat!

Fericirea vine și printr-un simplu zâmbet…

Cand zambesti, corpul elibereaza serotonina, care regleaza somnul si starea de spirit si are un efect antidepresiv. Zambetul iti intensifica starea generala de fericire, vei fi mai productiv si vei gasi mai multa bucurie in tot ce faci, chiar si in lucrurile care pana atunci erau o corvoada.
Zâmbim ca să alungăm tristeţea şi să inducem entuziasmul…
Zâmbim, pentru că zâmbetul constituie cea mai subtilă şi mai rafinată metodă de a comunica, suplinind cu succes cuvintele. Toţi ştim să zâmbim, dar puţini cunoaștem lecţia și magia din spatele zâmbetului. De multe ori suntem triști sau supărați, dar atunci când am primit un zâmbet de la cineva – cunoscut sau necunoscut, fără importanță!-, parcă totul s-a luminat și cineva ne-a luat o parte din grijă, ”ca luată cu mâna”.
Un zâmbet pe chipul nostru, poate schimba dispoziţia celor cu care comunicăm, poate aduce o undă de liniște și bucurie. Chiar dacă am zâmbit pentru o secundă, efectul zâmbetului este de nedescris. Oricine poate oferi un zâmbet, fie el bogat sau sărac, bolnav sau sănătos. Totul pleacă din interior şi prin zâmbet putem schimba..jurul nostru!

Înţelepciunea antichităţii ne-a transmis un mesaj: „Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea lui dăinuie uneori pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi prietenie între oameni. El dă odihnă celor trudiţi, bucurie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea, zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit. Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiți-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui”.

Se cuvine să ne impunem o auto-disciplină fizică, morală şi spiritual...
Să cultivăm optimismul şi sentimentele nobile care definesc statutul de om…
Să nu fim supăraţi pe nimeni, niciodată!
Să ştim să iertăm şi să emitem numai sentimente pozitive care, în ultimă instanţă, tot asupra noastră se vor întoarce, la fel ca şi sentimentele negative.
Să învățăm să trăim frumos, firesc, să învățăm să zâmbim și să trăim, în fiecare zi!

Clinica Brol Timisoara