Yeti, Inspaimantatorul Om al Zapezilor

Yeti, Inspaimantatorul Om al Zapezilor

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3718

Voteaza & Distribuie

DescriereYeti


Yeti, Omul ZapezilorLegendarul Yeti, o fiinta a zapezilor, semnalata de-a lungul timpului in cele mai diverse pustietati, de la tundra ruseasca, pana la piscurile Himalayei, a fost cautat in cele mai diverse maniere, fie de aventurieri sadea, mincinosi si nepriceputi in expeditii de anvergura, fie de mici grupuri de cercetatori, cautari ramase fara nici un rezultat concret.Comunitatea stiintifica internationala intentioneaza insa sa faca lumina in „dosarul" Yeti, folosind si informatii confidentiale adunate de sovietici in timpul razboiului rece. Cu toate urmele misterioase, lasate in zapada, si ocaziile in care a fost vazut, Yeti s-a dovedit a fi deosebit de dibaci in a nu se lasa prins. De fapt, nu exista, inca, nicio dovada solida ca ar exista.


Dar Inspaimantatorul Om al Zapezilor, cum i se mai spune, are pe urmele sale o echipa internationala de cercetatori care s-au adunat in regiunea Kemerovo, la peste 4000 de kilometri est de Moscova. Unii dintre cercetatorii rusi afirma ca regiunea ar fi bantuita de circa 30 de creaturi ale zapezii, exemplare ale lui Yeti.


Expeditia pusa la cale pentru „descoperirea" lui, dar si conferinta stiintifica avand aceasta tema, este cea mai ampla de 50 de ani incoace si Rusia si Statele Unite sunt pilonii ei. Cercetatorii rusi au primit permisiunea de a impartasi colegilor lor americani si altor savanti occidentali informatiile secrete despre Yeti, adunate de sovietici in anii razboiului rece. Potrivit lor, la Moscova se stia ca in regiune exista o comunitate de fiinte umanoide.


Una dintre cele mai recente aparitii ale lui Yeti a fost relatata de Raisa Sudociakova, in varsta de 82 de ani, locuitoare a regiunii, care a declarat ca toti cainii ei au inceput, la un moment dat, sa scanceasca de frica si a trebuit sa-i adaposteasca in casa. Este vorba de ciobanesti siberieni, obisnuiti sa se lupte cu ursii sau haitele de lupi.„Era o creatura inalta, dar nu un urias, acoperita cu un par lung, maro-cenusiu, ca un urs. Dar nu a fost un urs, am trait in Siberia intreaga mea viata si nu as face o asemenea confuzie. Aceasta creatura mergea ca un om, aproape ca un om",relateaza Raisa Sudociakova. Expertii prezenti in Kemerovo au declarat ca s-ar putea ca ea sa fi vazut „un tanar exemplar de Yeti", dupa cum alte relatari sugereaza ca astfel de creaturi ar avea peste 2 metri in inaltime. Expeditia din Kemerovo reuneste experti din sase tari, adunati la Centrul International de Hominologie din Tastagol.


Igor Burtseev, directorul centrului, crede ca in zona minelor de carbuni din Kuzbas ar trai peste 30 de Yeti. Satenii din regiune afirma ca acestia le fura oile si gainile, iar unii dintre experti cred ca Yeti nu sunt decat un grup de oameni de Neanderthal, care au supravietuit, ca printr-o minune, pana in zilele noastre.


Cea mai recenta expeditie lansata pentru gasirea lui Yeti, cea finantata de campionul de box la categorie grea, Nikolai Valuiev (supranumit si „Fiara din Est"), a esuat. Un purtator de cuvant al guvernului local a declarat ca expeditia nu-l cauta neaparat pe Yeti, ci doar urme si dovezi ale existentei sale, si ca acestea au fost identificate, fiind urme de pasi, uriase, lasate in zapada siberiana.


Exista si scepticism in ceea ce priveste existenta lui Yeti in regiune, unele voci sustinand ca nu sunt decat eforturi facute pentru a impulsiona turismul neconventional in regiune (cu tarife pe masura), insa informatiile adunate de sovietici in decursul deceniilor nu par sa fie dosarul de marketing pentru o initiativa a industriei turistice.


Zonele in care a fost semnalat Yeti sunt, de obicei, izolate, semn ca nu este deloc curios sa intre in contact cu civilizatia umana, iar o expeditie pe Everest a descoperit picturi rupestre care-l infatisau pe Yeti, deci intalnirile cu aceasta creatura sunt destul de vechi.


Yeti a fost semnalat si in Muntii Sierra Nevada, deci si americanii au de povestit colegilor rusi cateva ceva despre acest personaj si compara datele pentru a vedea daca exista diferente intre „dl. Yeti" si „tovarasul Yeti" sau exemplarele semnalate in intreaga lume au caracteristici comune.