Vrei sa adopti un copil? Iata cum te poate ajuta un cabinet de avocat din Iasi!

Detalii

CategoriiSocial
Taguriavocat, copii
Ultima actualizareMiercuri 12 mai 2021
Vizualizari108

Voteaza & Distribuie

Descriere

Numeroase personalitati din toate epocile si din toate regiunile geografice au preferat, dintr-un motiv sau altul, sa adopte copii. Chiar imparatul Traian, cuceritorul Daciei, a fost fiul adoptiv al imparatului anterior, Nerva. Recent, vedete precum Madonna sau Angelina Jolie au infiat copii din tari defavorizate, oferindu-le astfel o viata mai buna.

Procesul de adoptie este unul destul de complicat, conform legilor romanesti. Daca doresti sa incepi acest demers si esti din zona Moldovei, ai sanse mai mari de succes daca apelezi la un cabinet avocat Iasi specializat in Dreptul familiei. Astfel, vei putea sa beneficiezi de consilierea si de ajutorul necesare in toate etapele demersului.

Cine are dreptul sa adopte un copil?

Inainte de a fi luata o decizie oficiala in legatura cu infierea unui copil, viitorii parinti trec printr-un amplu proces de evaluare, in care se constata daca indeplinesc sau nu o serie de criterii morale si materiale. Preocuparea principala este ca ei sa fie capabili sa ii asigure copilului un mediu familial sigur si echilibrat.

In acest context, intr-un cabinet de avocat din Iasi vei afla, inca de la inceput, daca faci parte dintre categoriile de persoane carora legea romaneasca le ofera dreptul la adoptie. In mare, este vorba despre urmatoarele trei categorii principale:
• doua persoane legate prin relatia de casatorie;
• persoane care nu sunt casatorite, dar au o relatie stabila si locuiesc cu parintele necasatorit al copilului adoptat. Un astfel de caz este luat in considerare in situatiile in care cuplul respectiv a ajutat parintele natural pe parcursul unei perioade de cel putin 5 ani;
• o persoana singura, care obtine insa atestatul de familie.

Care sunt persoanele care nu beneficiaza de acest drept?

In interesul copiilor si pentru protectia acestora, legea romaneasca prevede faptul ca anumite categorii de persoane nu au dreptul de a infia un copil. Solicitand consultanta in cadrul unui cabinet de avocat din Iasi, vei putea sa afli din timp daca faci parte din vreuna din aceste categorii, care in esenta se refera la urmatoarele persoane:
• cele care au suferit o condamnare definitiva pentru o infractiune contra persoanei sau contra familiei;
• persoana, dar si familia al carei copil beneficiaza de o masura de protectie speciala sau care este decazuta din drepturile parintesti;
• oricine a suferit o condamnare definitiva pentru pornografie infantila sau pentru infractiuni privind traficul de droguri;
• persoanele care sufera de boli psihice, care au un handicap mintal sau care nu au capacitate deplina de exercitiu, precum si cele ai caror soti se incadreaza in oricare dintre aceste categorii.

Conditii suplimentare ce trebuie indeplinite de parintii adoptivi

Stabilirea incadrarii in aceste categorii reprezinta doar inceputul unui proces de evaluare mult mai complex. La un cabinet de avocat din Iasi vei beneficia, ulterior, de consultanta necesara pentru a face fata cu brio evaluarii efectuate de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din localitatea de resedinta a parintilor naturali.

Evaluarea vizeaza mai multe aspecte, dupa cum urmeaza:
• conditiile de locuit;
• sursele de venit si cheltuielile din gospodarie;
• evaluarea psihologica;
• nivelul de educatie;
• stabilirea motivelor ce stau la baza dorintei de adoptie.

Daca autoritatile nu te considera apt, un cabinet avocat Iasi te va ajuta sa faci demersurile necesare efectuarii unei contestatii. In schimb, daca se considera ca indeplinesti conditiile, vei primi un atestat valabil pe o perioada de 2 ani si deja vei fi facut pasii necesari pentru a deveni un parinte fericit.