Vodca: Istoria și originea celei mai albe băuturi distilate

Vodca: Istoria și originea celei mai albe băuturi distilate

Detalii

Categorii
TaguriVodca
Ultima actualizareMarti 28 septembrie 2021
Vizualizari238

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vodca este una dintre cele mai cunoscute și consumate băuturi spirtoase distilate din întreaga lume, așa cum a câștigat o mare notorietate în lumea mixologiei, mai ales pentru versatilitatea sa incredibilă.

Vodca este un compus neutru care, atât în momentul distilării, cât și ulterior, este tratat cu carbon și alte materiale pentru a obține caracteristica sa distinctivă: o absență aproape absolută a gustului. Prin urmare, își generează aroma caracteristică, foarte identificabilă, cu o singură înghițitură. În ceea ce privește concentrația alcoolică, poate varia în funcție de tipul de vodcă, însă oscilează între 35% și 50%.

Vodca este produsă în general prin fermentarea boabelor și a altor plante bogate în amidon, cum ar fi secara, grâul sau cartoful. Deși constă în principal din apă și etanol, această băutură a devenit populară în Europa înainte de a se răspândi în întreaga lume. Este băutura tipică din Polonia, Rusia și Belarus, unde se bea pură, fără lămâie, gheață sau altele.

Știai că există cinci tipuri de vodcă?

Iată-le:
 1. Primul tip de vodcă este cel comun, adică vodca albă sau vodca neutră;
 2. Cel de-al doilea tip este vodca aromată, care a apărut ca o alternativă pentru a reduce gustul puternic și tăria alcoolică a vodcii neutre. Obiectivul vodcii aromate nu era doar să îmbunătățească gustul, ci avea și scopuri medicinale.
 3. Putem găsi alte culori de vodcă, cum ar fi:
 • vodca neagră,
 • vodca albastră sau
 • vodca roșie, printre altele.

De unde provine totuși vodca, băutura adorată în întreaga lume?

Originea vodcii se găsește în urmă cu mai bine de o mie de ani în Rusia și Europa de Est, o zonă cunoscută sub numele de centura de vodcă. Această zonă a inclus și alte țări precum Polonia, Ucraina, Belarus, țările nordice și statele baltice.

În 1386, rachiul de vin a fost introdus la Moscova de către negustorii genovezi. Considerat o băutură dăunătoare, guvernul rus a interzis importul acesteia în țară. Mai târziu, când s-a descoperit că alcoolul putea fi extras din grâu și secară, a început să se producă prima vodcă. Cea mai veche referință scrisă cunoscută despre vodcă a fost găsită într-un manuscris polonez din anul 1405.

Până la sosirea împărătesei Caterina a II-a, această băutură era de o calitate foarte scăzută, întrucât era permis să fie produsă pe moșiile nobililor.

Într-una din acele mici fabrici a fost inventată metoda de purificare a vodcii folosind cărbune. Atunci a devenit o băutură de puritate cristalină și de cea mai bună calitate.

După primul război mondial, vodca a devenit cunoscută la nivel internațional și a ajuns în America de Nord. După anii 1930, soldații au răspândit băutura cu mare succes în toată America. În timpul celui de-al doilea război mondial, vodca a încetat să mai fie un produsă exclusiv în Rusia și în alte țări europene și a început să fie produsă în țările occidentale, în principal în Statele Unite, unde a început să se producă și vodcă din cartofi și porumb. Astfel, consumul său s-a răspândit în întreaga lume.

Care sunt cele mai bune mărci de vodcă, cu ajutorul cărora se pot obține cocktailuri delicioase?

 • Vodca Belvedere. Aceasta este o vodcă de lux care provine din Polonia și este realizată din secară Polska. Nu conține aditivi și este distilată de patru ori, obținând acea calitate rafinată care o caracterizează. Pe sticlă există o imagine a Palatului Belvedere, locul în care locuiau câțiva șefi de stat polonezi.
 • Vodca Absolut. Continuăm cu o altă bijuterie precum Absolut, făcută din grâu de iarnă și apă provenind dintr-o fântână adâncă din Ahus, situată în Suedia, unde este fabricată. Grâul folosit este semănat toamna și recoltat în următoarea toamnă, în lunile de iarnă crescând și devenind mai puternic. În plus față de versiunea sa clasică, neutră, Absolut are o gamă de vodci aromate, unele dintre ele fiind: Absolut Vanilla, cu o ușoară notă de dulceață, Absolut Citron, cu aromă de citrice sau Absolut Raspberri, acesta având o aromă de zmeură.
 • Vodca Smirnoff. Originară din Rusia, este cel mai bine vândută vodcă din lume. Fabricarea sa a început în anul 1864, de către Pyotr Alexandrovich Smirnov. În prezent, această băutură spirtoasă este deținută de Diageo, una dintre cele mai mari companii din lume, care monopolizează alte mărci cunoscute precum Johny Walker sau Guinness.
 • Vodca Grey Goose. Această vodcă de origine franceză, realizată cu cea mai bună materie primă din Franța, grâu moale de iarnă din regiunea Picardiei și apă din izvorul Gensac-la Pallue.
 • Vodca Ciroc. Este o vodcă ușor diferită, căci distilată din cei mai buni struguri francezi din distileria Chevanceaux, din sudul Franței. Acest lucru face ca Ciroc să aibă o aromă de citrice excepțional de proaspătă. Numele său provine de la unirea cuvintelor franțuzești „cime” (vârf) și „roche ” (stâncă), făcându-se referire la înălțimile în care se cultivă strugurii cu care este produsă.