Vitamina E

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9808

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vitamina E sau tocoferolul este o vitamina liposolubila si este alcatuita dintr-un amestec de mai multi tocoferoli, foarte raspanditi in produsele de origine animala sau vegetala, si cel mai important dintre ei este alfa-tocoferol. Cantitatea zilnica de vitamina E e cuprinsa intre 3 si 15 mg, si este furnizata in mare parte de o dieta normala. Nevoia este mai mare la femeile insarcinate sau care alapteaza (15 mg pe zi). Cantitati mai mari sunt indicate cand alimentatia este bogata in grasimi polinesaturate (grasimi vegetale), deoarece vitamina E are un rol de protectie impotriva oxidarii acestor grasimi.

Aportul zilnic recomandat de vitamina E

1 mg de acetat de alfa-tocoferol corespunde unei unitati internationala (UI) de vitamina E

Sugari <6 luni
3 - 4 mg

Copii 6 - 12 luni
3 - 4 mg

Copii 1 - 3 ani
5 - 7 mg

Copii 4 - 9 ani
10 - 15 mg

Copii 10 - 12 ani
10 - 15 mg

Adolescenti
12 - 15 mg

Adulti
12 -15 mg

Femei insarcinate
15 mg

Mame care alapteaza
15 mg

Vitamina E este stocata in multe tesuturi ale corpului si exista rezerve semnificative in ficat (care, in cazul barbatilor, contine mai multe grame) si in tesuturile grase. Este incomplet absorbita in intestinul subtire odata cu grasime.

Surse de Vitamina E

Vitamina E este foarte raspandita in alimente, fie acestea animale sau vegetale. Cele mai bogate surse alimentare sunt uleiurile vegetale (in special uleiurile din germeni de cereale), dar si semintele de cereale. Se gaseste, de asemenea, in cantitati mai mici in unt, ficat, oua, lapte, carne si anumite legume (varza, sparanghel, spanac, praz, morcovi, etc ...).

Alimentele bogate in vitamina E

Germeni de grau de ulei
150 – 500 mg

Ulei de soia
144 mg

Ulei de floarea soarelui
57 mg

Margarina de floarea-soarelui
43 mg

Ulei de arahide
25 mg

Ulei de masline
15 - 30 mg

Ciocolata
15 - 20 mg

Galbenus
5.3 mg

Functiile vitaminei E

- un rol general de antioxidant (protejeaza anumite elemente necesare pentru functionarea celulelor organismului, impiedicand oxidarea lor). De exemplu, protejeaza acizii grasi esentiali, vitamina C si vitamina A sa nu se oxideze.
- actioneaza la nivelul gobulelor rosii evitand fragilitatea excesiva si distrugerea lor (hemoliza)
- previn riscul trombozei
- actioneaza si la nivelul anumitor enzime
- in doze mari are o actiune interesanta asupra colesterolului: il creste pe cel bun si il reduce pe cel rau.
- are un efect de prevenire a bolilor cardio-vasculare

Carenta de Vitamina E

Nu exista nici o carenta spontana de vitamina E la om, cu exceptia unor cazuri de nou-nascuti, mai ales copiii prematuri, unde deficitul poate provoca anemie din cauza fragilitatii excesive a celulelor rosii din sange (anemie hemolitica). Unele boli rare (anomalii congenitale ale ductelor biliare, fibroza chistica, pancreatita cronica si diverse malabsorbtii) pot provoca, de asemenea, o deficienta de aport de vitamina E determinand instalarea unor afectiuni neurologice foarte progresive.