Semnele batranetii, oprite in laborator

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2399

Voteaza & Distribuie

Descriere



Semnele batranetii


semnele batranetii



Semnele batranetii, ridurile, slabirea masei musculare si cataracte au fost intarziate si chiar eliminate cu totul de cercetatorii americani, in conditii de laborator. Deocamdata, cei care au beneficiat primii de efectele ofensivei impotriva batranetii nu au fost oamenii, ci soarecii.



Procesul prin care s-a reusit oprirea si eliminarea efectelor inaintarii in varsta a fost neutralizarea, scoaterea din organism a asa numitelor „celule senesescente", care nu se mai divid si se acumuleaza in organism odata cu varsta. Cercetatorii americani si-au publicat studiul in prestigioasa revista Nature si cred ca studiul lor va avea un impact decisiv in combaterea efectelor imbatranirii, insa ei invita la multa prudenta in aplicarea metodei.


Faptul ca celulele isi inceteaza divizarea naturala are un rol hotarator in prevenirea aparitiei tumorilor. Celulele senesescente sunt eliminate (partial) de catre sistemul imunitar, insa, odata cu incetinirea ritmului proceselor metabolice si inaintarii in varsta, tot mai multe astfel de celule „pensionate" se acumuleaza in organism.


Astfel, la varste inaintate, se ajunge ca circa 10% dintre celule sa fie senesescente. Cercetatorii de la Clinica Mayo, din SUA, au dezvoltat o modalitate de eliminare a acestor celule, aplicand procedura pe soarecii de laborator modificati genetic. Soarecii imbatraneau mult mai repede decat este normal, iar dupa ce li se administra preparatul anti-imbatranire, celulele senesescente mureau.


Cercetatorii au examinat trei dintre semnele varstei inaintate: formarea de cataracte la ochi, scaderea masei musculare si pierderea tesutului adipos, care mentine pielea neteda. In urma experimentelor s-a putut constata ca instalarea acestor simptome a fost „intarziata in mod semnificativ" cand soarecii au fost tratati cu noul preparat. Dupa ce animalelor de laborator li s-a administrat preparatul dupa instalarea simptomelor batranetii, s-a remarcat o imbunatatire a functiilor locomotorii si vederii.


Dr. James Kirkland, unul dintre cercetatorii implicati in experientele din laboratorul Clinicii Mayo, a declarat ca nu a mai vazut asa ceva pana atunci. Colegul sau, Jan van Deursen, a afirmat ca toata lumea a fost foarte surprinsa de catre efectele profunde ale preparatului. Tratamentul nu a avut nici un impact asupra duratei de viata a soarecilor de laborator, dar acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca ei erau special modificati genetic pentru experiment. Studiul desfasurat de cercetatorii de la Clinica Mayo ar putea oferi cheia incetinirii efectelor batranetii la oameni, dar asta nu inseamna ca celulele senesescente ar putea fi eliminate complet din organism. Dr. Deursen a declarat ca este „extrem de optimist" ca acest tratament nou ar putea avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii.



„Nimeni nu vrea sa traiasca pana la adanci batraneti daca o va face in conditii fiziologice mizerabile",



afirma cercetatorul american. El arata ca organismul tanar isi elimina singur, pe cale naturala celulele-balast si ca nu mai ramane altceva de facut decat sa „impulsionezi putin" sistemul imunitar sa le elimine si la varste mai inaintate,



„sau sa dezvolti un medicament care sa aiba ca tinta exact acele celule si sa le anihileze, lucru care nu ar fi problematic, avand in vedere ca ele sunt compuse din proteine unice".



Alti cercetatori considera ca este necesara o anumita prudenta in aplicarea unui astfel de tratament impotriva semnelor batranetii la om, putand exista unele pericole majore in cazul cand „se umbla" si la sistemul imunitar. David Sinclair, profesor de genetica la Harvard University, a declarat la un simpozion recent ca s-au facut primii pasi in dezvoltarea unei tehnologii care ar permite omului sa atinga o durata medie de viata de cel putin 150 de ani si ca un copil nascut in acest an in tari cu medie de viata indelungata are toate sansele sa ajunga centenar.


Unii cercetatori studiaza efectele impotriva imbatranirii asigurate de resveratrol, un compus care se gaseste in vinul rosu, incercand sa-l sintetizeze intr-un medicament care ar presupune riscuri mult mai reduse pentru organism. In prezent, este testat – in laborator – un compus de 1000 de ori mai puternic decat resveratrolul, care a activat enzime capabile sa declanseze procesul de reparare al ADN-ului. Semnele batranetii vor putea fi intarziate, stopate pentru o vreme, insa tineretea vesnica nu poate fi gasita niciunde, nu functioneaza decat in basme.