Viata la oras, un pericol pentru sanatate

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4461

Voteaza & Distribuie

Descriere

Viata la oras are asemenea „efecte secundare" negative, incat ar trebui sa poarte avertismente legate de actiunea asupra sanatatii, considera o seama de experti, tot mai multi, pe an ce trece. Testele efectuate de ei arata ca majoritatea copiilor nascuti la oras si crescuti la oras se confrunta apoi cu o serie de probleme de sanatate, care le afecteaza atat starea fizica a organismului, cat si cea mentala.


Problemele nu sunt dintre cele care trec dupa o simpla vizita la medicul de familie, ci reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatate. Daca se in considerare concentrarea populatiei in zonele urbane, cu perspectiva inglobarii localitatilor limitrofe in adevarate megapolisuri ale secolului XXI, cu zeci de milioane de locuitori, atunci problema riscurilor pentru sanatate devine un adevarat pericol.


In anul 1900, numai 14% din populatia planetei locuia in orase. In 2008, „orasenii" reprezentau circa 50% din populatia globului, iar in 2050, locuitorii oraselor vor reprezenta 70% din aceasta populatie. Logica pretinde ca locuitorii oraselor au parte de o viata mult mai buna decat cei din zonele rurale, fiind mai avuti decat acestia si avand perspective de angajare mai vaste, au acces la un sistem de educatie mai performant, la facilitati medicale moderne, si conditii de igiena mult superioare.


In teorie, viata la oras ar trebui sa fie minunata, sigura, sanatoasa, distractiva. In realitate, viata la oras amplifica semnificativ riscurile dezvoltarii unor probleme grave de sanatate, cronicizate, cum ar fi bolile mintale, cele imunologice, artrita, boli cardio-vasculare, cancer si probleme de fertilitate. Pe masura ce mediul urban devine tot mai aglomerat, mai inghesuit si cu o violenta stradala semnificativa, aceste probleme de sanatate se vor agrava.




poluarea din orase


poluarea din orase



Cele mai multe studii pe tema efectului mediului urban asupra omului arata ca expunerea zilnica la poluarea din orase ne poate afecta chiar si inainte de nastere, in perioada intrauterina, lasandu-ne „destinati" unor probleme de sanatate care ne vor insoti o viata intreaga. S-a constatat ca majoritatea copiilor nascuti la oras sunt mai mari si mai grei decat cei nascuti la tara, caracteristici care ar trebui sa fie un semn de sanatate si un avantaj. Insa cand s-a studiat placenta mamelor din mediul urban, comparativ cu cele din mediul rural, s-a observat ca primele aveau un nivel de agenti chimici poluanti mult mai ridicat decat mamele de la tara.



Nivelul de agenti chimici (asa numitii xenoestrogeni) a fost detectat si in circuitul lor sanguin, deci si copilul ii avea in organism. Acesti compusi chimici sunt de origine industriala si afecteaza organismul la fel ca si hormonul feminin, estrogenul. Abunda mai ales in zonele industriale si pot fi degajati si de milioanele de tevi de esapament din orase. In afara de faptul ca provoaca o crestere excesiva a fatului, sunt si cauza obezitatii timpurii, hiperactivitatii la copii, instalarii pubertatii timpurii, a problemelor de fertilitate, pot cauza cancerul la plamani, san si prostata.


Teste de laborator au aratat ca acesti poluanti gasiti la „liber" in atmosfera oraselor, provoaca modificari metabolice la copiii mici. Datorita lor, rezulta un nivel ridicat al zaharului in sange si o rezistenta crescuta la insulina. Cu alte cuvinte, se deschide calea instalarii diabetului de tip 2. O solutie ar fi si schimbarea, din cand in cand, a mediului. Acele vizite la bunicii de la tara, in vacanta, functionau ca un mecanism de „curatire a sangelui", copiii luand o pauza de la viata la oras. Din nefericire, copiii de la oras nu mai parasesc aproape deloc betonul si asfaltul.




copil la calculator


de mic copil la calculator



Viata intre cei patru pereti ai locuintei de la bloc are propriile ei probleme, copiii fiind mai expusi riscurilor de a face miopie avansata, cu perspectiva pierderii vederii la atingerea varstei mijlocii. Lipsa luminii solare ar fi cauza, pentru ca expunerea la soare determina retina sa elibereze dopamina, iar acest hormon inhiba cresterea excesiva a globilor oculari, careia i se datoreaza miopia.



De asemenea, copiii care nu se joaca in iarba, nu se murdaresc cu noroi si joaca prin baltoace, dupa ploaie, nu sunt imunizati prin contactul cu micro-organismele benigne, dar esentiale pentru sanatatea lor viitoare. Concluzia este ca orasele sunt periculoase pentru sanatate, luate constant, in doze prea mari.