Valkenburg, oras olandez cu mare potential turistic

Valkenburg, oras olandez cu mare potential turistic

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2832

Voteaza & Distribuie

Descriere

Valkenburg aan de Geul este un oras din sud-estul Olandei cu o bogata incarcatura istorica si turistica. Peisajul orasului este dominat de dealuri, paduri si ruine ramase de pe vremea Imperiului Roman. Veche cetate fortificata, Valkenburg a fost vreme indelungata dominat de asedii, lupte si cuceriri care au distrus, de multe ori iremediabil, edificiile construite in oras.
Valkenburg


Valkenburg
Un exemplu foarte bun este Castelul Valkenburg, in prezent doar o ruina, construit in anul 1115 sub forma unor fortificatii. In 1122, constructia a fost distrusa in urma unui atac armat. In urmatoarele secole, s-a lucrat la restaurarea castelului care, din pacate, a fost din nou grav avariat in timpul unui asediu. Actualele ruine dateaza din secolul al XIV-lea, cand s-a realizat ultima reconstructie a edificiului. In 1672, castelul a fost detonat in timpul razboiului franco-olandez de catre armata lui Wilhelm al III-lea, pentru a-i impiedica pe francezi sa-l cucereasca.


Potentialul turistic

In prezent, orasul prezinta un potential turistic ridicat, valorificat la maxim de catre olandezi. Este situat intr-o zona montana, adecvata drumetiilor si plimbarilor cu bicicleta. In anii '70-'80, Valkenburg era invadat de turisti, dar mai ales de tinerii ce asaltau taberele si campingurile. In timp, orasul a evoluat catre un turism destinat vizitatorilor mai sofisticati, care isi doresc un concediu linistit si relaxat.
Castelul Valkenburg


Ruinele castelululuiValkenburg
Orasul ce se mandreste cu cea mai veche gara din Olanda are doar 18 000 de locuitori, insa numarul de turisti pe care-i gazduieste anual depaseste cu mult aceasta cifra.


Punctele sale de atractie se afla, in majoritatea lor, in centrul orasului: Holland Casino Valkenburg, Steenkolenmijn, vechile cariere de exploatare a marnei sau Biserica Sint-Gerlachus. Sint-Gerlachus, de altfel un obiectiv extrem de cautat de turisti, este singura biserica din Olanda ai carei pereti sunt decorati cu fresce.


Steenkolenmijn este un loc unic in Europa, o lume fascinanta a mineritului subteran. In prima faza, descoperiti un cinematograf subteran care va va introduce intr-o atmosfera speciala prin intermediul unui film promotional ce prezinta informatii interesante legate de minerit. Urmeaza apoi un tur prin galerii alaturi de fosti mineri care povestesc totul despre experienta dificila, dura dar impresionanta a exploatarii carbunilor. Fiecare vizita este unica la Steenkolenmijn, pentru ca cei 14 fosti mineri au, fiecare dintre ei, povestile lor unice, relatate cu umor pentru a destinde atmosfera si pentru a face vizita din subteran extrem de placuta.
Targ de Craciun in Valkenburg


Targ de Craciun in Valkenburg
Un alt punct de atractie il reprezinta resortul de spa si welness Thermae 2000, foarte cautat de turistii care doresc sa se relaxeze si sa beneficieze in acelasi timp de toate beneficiile unui spa adevarat.


Fostele galerii romane de exploatare a marnei

Unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Valkenburg sunt vechile galerii romane de exploatare a marnei, ce creeaza o adevarata retea de coridoare subterane. Galeriile au in total o lungime de peste 250 de kilometri si sunt deschise accesului public.
Vechile galerii romane din Valkenburg


Vechile galerii romane din Valkenburg, in prezent exploatate turistic
Mai mult decat atat, olandezii au exploatat la maximum potentialul turistic al fostelor mine si le-au transformat in piste de bibiclete aflate la 40 de metri sub pamant. In mod evident, fiecare bibiclist trebuie sa fie echipat corespunzator, pentru a minimiza riscurile accidentarii grave.


Accesul in subteran cu bibicleta costa 24 de euro de persoana, iar plimbarea dureaza circa o ora.