Vaccin

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6136

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1932, a fost anuntata aparitia unui vaccin pentru imunizarea omului impotriva febrei galbene. Acest prim anunt public a fost facut la o intrunire a Societatilor americane de biologie experimentala, care a avut loc la Philadelphia, Pennsylvania. Vaccinul a fost realizat de doctorii Wilbur A. Sawyer, Wray D.M. Lloyd, si Stuart F. Kitchen, care fusesera sponsorizati de Fundatia Rockefeller.

Febra galbena este cauzata de un arbovirus din familia Flaviviridae, fiind unul dintre cei mai mici virusi ARN izolati de om. Tantarii reprezinta prima veriga in transmitera bolii de la maimute la om si de la om la om.

Febra galbena a avut un rol important in istoria Americilor si a Caraibelor. La inceputul secolului XIX, o armata de 40000 de soldati trimisi in Haiti de primul consul al Frantei, Napoleon Bonaparte, pentru a suprima Revolutia din Haiti, a fost decimata de o epidemie de febra galbena (inclusiv comandantul expeditiei si cumnatul lui Bonaparte, Charles Leclerc). Unii istorici considera ca Haiti a fost un punct important in invadarea Statelor Unite prin Louisiana (aflata atunci inca sub dominatie franceza).

In plus, primele tentative esuate de a construi Canalul Panama (facute de o companie franceza) au fost zadarnicite in parte din cauza imensului numar de morti printre muncitori, cauzate de febra galbena. Vaccinul pentru febra galbena a fost preparat pentru prima oara in timpul celei de-a doua incercari de a construi canalul.