Uraganul Irene

Uraganul Irene

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2795

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uraganul Irene este primul uragan abatut deasupra uscatului din SUA dupa ce uraganul Ike a lovit Texasul in 2008. Uraganul Irene s-a intensificat in timpul deplasarii spre sud-estul SUA, apropiindu-se de coasta Carolinei. Furtuna a devastat sambata, 27 august 2011, coasta de est a Floridei si Georgiei, inainte de a lovi coasta Carolinei. Avand in vedere intensitatea furtunii, prejudiciile sunt catastrofale.
uraganul Irene


uraganul Irene, imagine din satelit
De la Florida la Carolina de Nord, autoritatile au urmarit indeaproape furtuna si au ordonat dispozitii timpurii pentru a face fata catastrofei. Chiar daca traiectoria arata ca furtuna va ocoli Florida, o deviere usoara spre vest ar putea avea ca rezultat o lovitura directa a unora dintre zonele cele mai populate din Florida.S-a asteptat ca uraganul Irene sa devina un uragan de categoria 4 deoarece a traversat zona Caraibelor si sud-estul Statelor Unite. A fost evaluat ca uragan de categoria 2, lasand prejudicii pe teritoriul Bahamasului si vestului Caraibelor. Aproximativ jumatate din Puerto Rico a fost lasat fara putere dupa furtuna, multe drumuri fiind blocate in urma furtunii.
uraganul Irene


dezastrele din urma uraganului Irene
Functionarii de la Florida la Carolina de Nord au urmarit indeaproape furtuna si au ordonat dispozitii timpurii pentru a prevenii calamitatea. Chiar daca traiectoria arata ca furtuna va ocoli cea mai mare parte a Floridei, o deviere usoara spre vest ar fi putut avea ca rezultat o lovitura directa a unora dintre cele mai populate zone din Florida.S-a asteptat ca Irene sa devina un uragan de categoria 4 deoarece a traversat zona Caraibelor si s-a indreptat spre sud-estul Statelor Unite. A fost evaluat ca uragan de categoria 2 intrucat a lasat prejudiciii pe teritoriul Bahamasului si vestului Caraibelor. Aproximativ jumatate din Puerto Rico a fost lasat fara putere, dupa ce furtuna l-a cuprins, multe drumuri fiind blocate in urma dezastrului.In Insulele Virgine Britanice, casa miliardarului Richard Branson a fost „inghitita" de flacari cand furtuna a ajuns in zona. Actrita Kate Winslet, care era in sejur la casa lui Branson in acel moment a acordat ajutor multor oaspeti pentru a scapa din incendiul provocat de furtuna.Uraganul Irene s-a deplasat metodic spre nordul Coastei de Est, ajungand prima data deasupra uscatului in apropiere de Outer Banks si Insulele Bariera din Carolina de Nord. Asteptandu-se sa ajunga deasupra uscatului Carolinei de Nord in doar cateva ore, rezidentii din New York City si Long Island s-au pregatit pentru ceea ce ar putea fi insemna cea mai devastatoare furtuna la sfarsitul zilei de 28 august 2011.Daunele aduse zonelor urbane dens populate ar putea fi catastrofale si extrem de costisitoare. Deoarece furtuna se misca foarte incet, inundatiile si efectele furtunii pot cauza daune la fel de mari ca si vanturile puternice, daca nu mai catastrofale.Companiile utilitare aflate de-a lungul coastei de est s-au pregatit pentru ce poate fi mai rau. Rezidentii si intreprinderile s-au straduit sa-si asigure proprietatile pe masura ce furtuna se apropia. Si in timp ce aceasta catastrofa este cunoscuta in Carolina, cei mai multi oameni din New Jersey si New York sunt complet nefamiliarizati cu evacuarile de acest gen.Din spatiul cosmic, astronautii care au urmarit furtuna au observat cat de multa putere a capatat uraganul in ultimele zile. Ei au invocat in mod specific formarea ochiului furtunii, care a fost clar definita, iar limitele stabilite le-a permis sa urmareasca traiectoria uraganului. Aceasta structura este un indiciu ca intesitatea furtunii creste putand fi extrem de puternica si periculoasa.Se pare ca Irene a scazut in intensitate luni, 29 august 2011, nemaifiind considerat nici macar furtuna tropicala. Insa pe langa pagubele materiale, s-au inregistrat 20 de decese in urma catastrofei. Huvernatorul Chris Christie a declarat ca a murit o persoana in New Jersey si o femeie a carei masina a fost inghitita de ape.
uraganul Irene


devastarea uraganului Irene
Echipele de urgenta au confirmat ca o alta persoana a murit in Connecticut, una in Maryland, una in Florida, doua in New York, sase in North Carolina si patru in Virginia. Se pare ca alte patru persoane au murit in Pennsylvania, iar o femeie ar fi decedat in Vermont, dupa ce a fost tarata de ape la Wilmington. Tot din surse sigure un barbat a fost declarat disparut in apele unui rau din orasul Bristol si, mai mult, alte doua persoane sunt date disparute in East Haven, casa lor fiind inghitita de ape.Chiar daca uraganul Irene a scazut in intensitate, autoritatile mentin avertizarile, declarand ca impactul poate fi, inca, devastator. Presedintele Barack Obama a declarat ca multi americani au inca probleme cu electricitatea si sunt amenintati de inundatii, care pot fi si mai catastrofale in urmatoarele zille, cand se asteapta ca raurile sa iasa din matca. Se estimeaza ca recuperarile in urma daunelor vor dura saptamani intregi.