UNIVAC

Detalii

CategoriiIT
TaguriCalculatoare
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8079

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 14 iunie 1951, este lansat UNIVAC, primul calculator electronic digital destinat comercializarii. UNIVAC, acronim de la Universal Automatic Computer, a fost creat de J. Presper Eckert si John Mauchly, cei care au produs si calculatorul ENIAC. Aceste calculatoare gigantice, care foloseau mii de diode pentru a face calcule, sunt predecesoarele calculatoarelor digitale de astazi.

Cautarea de dispozitive mecanice pentru calcule a inceput inca din timpuri stravechi. Abacul, produs in numeroase forme de babilonieni, chinezi si romani, a fost, prin definitie, primul calculator digital, pentru ca acesta calcula valori prin utilizarea cifrelor. O masina de calculat mecanica a fost construita in Franta in 1642, insa in secolul al XIX-lea, englezul Charles Babbage, a creat majoritatea principiilor pe care se bazeaza calculatoarele moderne. aMotorul analitico, proiect initiat de Babbage in 1830, dar care nu a fost finalizat niciodata din lipsa fondurilor, se baza pe o matrita mecanica si ar fi devenit primul calculator programabil.

Pana in anii AE20, companii cum ar fi International Business Machines Corporation (IBM) au furnizat guvernului si societatilor comerciale sisteme de calcul complexe, pe baza de cartele, insa aceste dispozitive mecanice aveau doar o fractiune din puterea de calcul a primului calculator electronic digital, calculatorul Atanasoff-Berry (ABC). Produs in 1939 de John Atanasoff din statul american Iowa, calculatorul ABC putea sa rezolve pana la 29 de ecuatii simultane, cu 29 de variabile.

Influentati de munca lui Atanasoff, Presper Eckert and John Mauchly au inceput sa construiasca primul calculator electronic digital in 1943. Sponsorul proiectului a fost Departamentul de armament al armatei americane, care dorea gasirea unei metode mai bune de calculare a tintelor artileriei, iar lucrarile s-au desfasurat la Universitatea din Pennsylvania. ENIAC, acronim de la Electronic Numerical Integrator and Calculator, a fost finalizat in 1946, cu cheltuieli de aproape 500.000 de dolari. Avea o lungime de 4572 de metri, 17.000 de diode si 6.000 de comutatori. Prima oara a fost folosit in Laboratoarele Los Alamos, in decembrie 1945, iar in februarie 1946 a primit oficial denumirea mentionata. In urma succesului proiectului ENIAC, Eckert si Mauchly au decis sa intre in afaceri si au intemeiat Eckert-Mauchly Computer Corporation.

S-au dovedit insa a fi oameni de afaceri mult mai slabi decat erau ca ingineri, iar in 1950 compania lor falimentara a fost preluata de Remington Rand, o companie care producea echipament de birou. La 14 iunie 1951, Remington Rand a produs primul sau calculator, UNIVAC I, pentru Biroul american de sondare a opiniei publice. Acesta cantarea 7257 kg, utiliza 5.000 de diode si putea face aproximativ 1.000 de calcule pe secunda. La 4 noiembrie 1952, UNIVAC a devenit cunoscut in momentul in care a prezis in mod corect surprinzatoarea victorie in alegerile prezidentiale a lui Dwight D. Eisenhower, dupa ce fusese numarat doar un mic procent din voturi.

UNIVAC si alte calculatoare de prima generatie au fost inlocuite la sfarsitul anilor ae50 de calculatoare cu tranzistoare. Acestea erau mai reduse ca dimensiuni, utilizau mai putina energie si puteau efectua aproape de o mie de ori mai multe operatii pe secunda. Acestea au fost la randul lor inlocuite de calculatoare cu circuite integrate, in anii AE60 si ae70. In anii AE80, inventarea microprocesorului a facut posibila aparitia unor calculatoare mici si puternice, cum ar fi calculatorul personal si mai recent laptopul si palmtopul.