Uniformele scolare

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13150

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uniformele scolare au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Politica uniformelor a fost pusa in aplicare in scopul de a modela elevii intr-o atmosfera profesionala si de a ii face mai responsabili fata de studii.



Atunci cand un student poarta o uniforma scolara, este introdus intr-un mediu care incurajeaza cultura si promoveaza valoarea armoniei si egalitatii intre colegii de clasa. Multe tari au uniforme scolare care seamana cu costume militare. Dezbaterea problemei uniformelor scolare obligatorii a starnit controverse in multe parti ale lumii, multe tari interzicand imbracamintea religioasa si indemnand pe elevi sa urmeze codul de conduita. In multe tari uniformele scolare sunt folosite pentru a aduce laolalta elevii lor, indiferent de clasa sociala, culoare, credinta si statut. Intr-un fel uniformele obligatorii sunt benefice daca ne gandim ca astfel copiii nu sunt condamnati pentru statutul lor si nici nu se confrunta cu probleme ce nu merita atentie.


Importanta uniformelor scolare
Uniformele scolare in Anglia

Cand vorbim despre politica uniformelor scolare primele lucruri care ne vin in minte sunt norme, punctualitate si supunere. Aceste cuvinte se aplica intr-o singura tara care a inceput aceasta revolutie - Anglia. Aceasta tara care a domnit peste aproape intreaga lume a pus bazele regulii uniformelor obligatorii in scoli. Desi uniforma a fost purtata prima data de catre copii orfani care au reprezentat clasa de jos, aceasta si-a facut incet loc in clasele sociale inalte. Ideea din spatele acestei imbracaminti standardizate a inceput in Cambridge in jurul secolului al 16-lea si chiar daca s-a confrutat cu opozitia inversunata a elevilor, uniforma scolara si-a castigat treptat un statut legal.




uniforme scolare in Anglia


uniforme scolare in Anglia




Multe scoli publice si private de elita din Statele Unite si Anglia au inceput sa foloseasca uniforma scolara ca simbol de finete si superioritate. Uniformele scolare au fost introduse in scolile din Anglia in vederea punerii in aplicare a principiului care respingea autoexprimarea. Pentru ca popularitatea uniformelor in scoala a crescut au aparut diferite modele de uniforme de vara si iarna. Uniforma pentru baieti era compusa din pantaloni si sacouri sport (multicolore) si a fetelor din tunici si bluze.



In anul 1920 o uniforma tipica pentru baieti era alcatuita din sacou, camasa, pantaloni scurti, sosete pana la genunchi, pantofi cu toc plat si berete. Baietii purtau berete pe care erau inscriptionate emblemele scolare. Multi elevi purtau sacouri inchise la culoare, insa se opta si pentru varianta cu dungi deschise la culoare. Baietii purtau, de asemenea, camasi colorate cu cravata, curele si pantaloni scurti.



Fetele, pe de alta parte, purtau tunici fara maneci, cu o fusta plisata, peste camasa. Culorile folosite pentru rochiu erau, in general, in nuante mai inchise. Si fetele trebuiau sa poarte sosete pana la genunchi si pantofi cu toc plat.


Uniformele scolare in Statele Unite

Potrivit istoriei, uniformele in Statele Unite ale Americii au un trecut sever. Acestea au fost introduse in jurul anului 1979 pentru a combate problemele legate de violenta in randul studentilor care au ales haine de designeri. Politica uniformelor scolare a fost efectiv pusa in aplicare de catre presedintele Clinton, care a vrut sa puna capat revoltelor iscate. Rapoartele statistice arata ca doar 25% din clasele primare si aproximativ 10% din clasele superioare din Statele Unite au pus in aplicare in mod strict politica uniformelor.




uniforme scolare in SUA


uniforme scolare in Statele Unite




Desi in ultima vreme uniformele scolare au devenit subiectul cel mai dezbatut in randul parintilor si dascalilor, multi critici au afirmat ca purtarea uniformelor nu are niciun impact asupra modului de gandire al studentilor si nici nu reduce considerabil inegalitatea in randul maselor. Dar aceste idei despre uniformele in scoala nu au avut sorti de izbanda cu americanii, codul de conduita cu privire la purtarea uniformelor a intrat in practica. Parintii sunt instruiti sa urmeze anumite reguli cum ar fi pantaloni, camasi cu guler, jachete, sacouri pentru baietii iar in unele scoli pantalonii scurti sunt strict interzisi. In mod similar s-a stabilit pentru fete fuste cu o lungime permisa de catre scoala, camasi, pantaloni, jambiere cu fuste dar fara pantofi cu tocuri.


Uniformele scolare in alte tari

In alte tari, cum ar fi Thailanda, Indonezia, India si Pakistan, uniformele scolare au fost introduse in timpul perioadei coloniale britanice. In aceste tari, fetele din clasele superioare poarta de obicei "Salwar Kameez" iar baietii pantaloni si camasi. In perioasa prescolara insa, fetele poarta fuste si bluze si baietii pantaloni scurti si camasi.




Salwar Kameez


Salwar Kameez, uniforma scolara in Thailanda, Indonezia, India si Pakistan




In alte parti cum ar fi Noua Zeelanda si Australia, unde regula coloniala britanica a fost pusa in aplicare, a fost urmat sistemul de uniforme in invatamantul public, astfel ca uniformele seamana foarte mult cu cele ale elevilor englezi. Insa au existat si modificari efectuate de catre conducerea scolilor in ce priveste tipul de scoli in care uniforma este obligatorie. La majoritatea catolicilor, uniformele scolare in scolile cu clase superioare si in scolile particulare sunt obligatorii. Scopul uniformei scolare este de a promova spiritul de echipa, disciplina si de a promova egalitatea intre toti studentii.



Desi uniformele scolare au fost promovate in ideea de a elimina discriminarea raspandita in clasele sociale joase, criticii au o alta poveste de spus. Potrivit acestora, uniformelr nu au un astfel de impact asupra mentalitatii studentilor. Ei suspin ca imbracamintea standardizata nu a ajutat elevii sa faca abstractie de diferentele sociale si rasiale, marind chiar costurile parintilor.



Principiul rudimentar din spatele uniformelor scolare a fost sa ofere un mediu cultural armonios, sa sporeasca disciplina si sa ajute studentii sa se concentreze pentru a excela in mediul academic. Chiar daca introducerea uniformelor a avut rezultate pozitive in Statele Unite, in multe tari implementarea politicii uniformelor scolare necesita multa munca si mult efort inainte de a se castiga drepturi depline, datorita multitudinii de obiectii si contraargumente venite nu numai din partea elevilor, ci si, ce e si mai grav, din partea parintilor.