Despre bere

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13346

Voteaza & Distribuie

Descriere

Berea este pentru multi o licoare speciala, una ce te scoate din casa sau te insoteste in fata televizorului, una care-ti aduce prietenii si povestile tot mai aproape. Cu alune, covrigei, cu siropuri, nefiltrata sau bruna, blonda sau irlandeza, berea este o buna prietena a omului ce vrea sa se relaxeze. Consumata in special de barbati, dincolo de miturile burtii care creste dupa fiecare halba, berea este acea bautura care iti opreste setea si limpezeste creierul, asta in cantitati masurabile.

bere

bere

Drojdia, maltul, hameiul si apa inlocuiesc in mintea multor persoane elementele principale ale naturii (mai putin apa, pe care o gasim peste tot). Cand vine vorba de o bere, putini sunt cei care se retrag. Unora nu le place gustul, dar firmele de bere au creat tot mai multe game gustoase de bere.

Concentratia de alcool din bere este de 5%, iar berea nonalcoolica are o concentratie aproximativa de 0.5%, lucru paradoxal, daca ne gandim la eticheta sub care se vinde berea.

Nu se poate spune cu certitudine de cand dateaza berea, insa cea mai veche urma apare prin 3500-2900 i.Hr., in Tepe, Mesopotamia. Atunci berea era zilnic pe masa localnicilor care o apreciau pentru gust, iar concentratia de alcool ii potenta gustul. In 1516 a aparut Legea Germana a PuritaE?ii (Deutsche Reinheitsgebot) , o lege care indica elementele berii, care ar trebui sa fie doar apa, orz si hamei. Comercializarea berii a inceput tot in zona unde este azi Germania, insa in anul 1200 d.Hr., iar imbutelierea acesteia s-a constatat in anul 1605.

sticle de bere

sticle de bere

Astazi, metoda de preparare a berii este imbunatatila, iar gusturile tot mai variatae intrucat poate sa fie multumit cu o bere orice consumator de alcool. Prima data, sunt puse la uscat semintele de cereale din care se obtine maltul, dupa care, produsul este fiert si strecurat, urmand sa se adauge drojdia, care inlesneste procesul fermentarii.

Mereu mai e loc pentru o bere

O poveste interesanta despre bere ni-l prezinta pe un profesor de filosofie, care, aflat in fata studentilor sai, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre destul de mari, a pus apoi cateva straturi de pietre mai mici, apoi a presarat niste nisip pana cand borcanul era plin. Dupa fiecare adaugare, studentii au fost convinsi ca borcanul este plin, iar profesorul i-a surprins de fiecare data.

efectele berii

efectele berii

Apoi le-a explicat cum acel borcan este precum o viata de om, pietrele mari reprezinta lucrurile importante, precum familia, partenerul, sanatatea si copiii, pietrele mai mici sunt alte lucruri care conteaza: slujba, casa, masina, iar nisipul lucrurile marunte care le completeaza. Alta ordine de umplere a borcanului cu toate aceste pietre, nu e valabila, n-ar mai putea fi introduse toate, la fel e si in viata, cand apreciezi ce ai si iti faci timp si de cate o alta bucurie mai mica. Dupa ce le-a explicat cum sta treaba cu acele pietre, un student a luat borcanul, acum cand toti erau de acord ca este plin si a turnat in el o sticla de bere. Aceasta a umplut toate locurile ramase libere, iar morala a fost urmatoarea:

Nu conteaza cat de plina iti este viata, mereu ramane loc pentru o bere!



Curiozitati despre bere{title}

Berea nu se foloseste numai la potolirea setei sau langa un gratar ori mici. Are, pe langa acestea, cateva intrebuintari pe cat de amuzante, pe atat de utile. Dintre acestea, amintim:

  • baile cu bere - unii viseaza sa faca baie in sampanie sau in lapte; cei mai originali aleg berea, fiind o optiune si ieftina, dar si cu bule;
  • carnea marinata - daca se foloseste bere sau vin aceasta devine mai frageda, in special din cauza aciditatii berii si isi si pastreaza gustul;
  • bere pe post de sampon - berea fiarta, amestecata cu sampon, lasa un par stralucitor, iar berea rece poate lua locul fixativului.

Primele cutii de bere din aluminiu au aparut in 1935, iar din cele 2000 de sortimente de bere cunoscute, 19 sunt fabricate de Guiness. Berea ar trebui sa se bea la temperatura de 6-8°C, aceasta fiind temperatura potrivita.

cu prietenii la bere

cu prietenii la bere

In Rusia, berea nu este considerata bautura alcoolica, in schimb, multi dintre romani prefera berea si nu vodka, pentru ca licoara galbui e mai ieftina, mai la indemana.

Nu tot ce curge, are gust bun si bule e sanatos

Desi atunci cand suntem avertizati in privinta consumului de alcool, berea aproape ca iese din calcul si pare o bautura inocenta, nu inseamna ca berea nu ne poate deveni un dusman. Reclamele romanesti la bere sunt printre cele mai celebre si urmarite, astfel, productia si consumul au crescut. Unele calcule arata ca s-ar fi ajuns la 80 de litri pe persoana. In Rusia s-a ajuns la aprobarea unei legi ce tine de limitarea atat a publicitatii, cat si a productiei de bere. In acelasi timp, in Germania se bea bere pe strada, la metrou si pot avea acces la acest produs chiar si minorii.

Unele statistici prezinta faptul ca daca se consuma cel putin un pahar de bere pe zi, sunt riscuri mari ca o persoana sa devina alcoolica. Este evident ca, atinse de aburii alcoolului, organele noastre sunt afectate. Un efect benefic e departe, cel putin in planul sanatatii, cand vine vorba de consumul de bere.

tipuri de bere

tipuri de bere

Sunt unele prejudecati legate de bere, precum aceea ca nu dauneaza sanatatii. Pe de alta parte, multi consumatori afirma ca fac burta de la bere, ori cum poate cresterea in greutate sa nu afecteze organismul uman. Dupa ingrasarea propriu-zisa, vine si obezitatea la nivelul inimii, functiile acesteia fiind tot mai slabe.

Un alt basm despre bere este acela ca ar mari cantitatea de lapte la mamici, dupa ce au nascut. Desi laptele poate sa fie abundent, nu inseamna ca alcoolul din bere nu afecteaza copilul, odata ce berea se transforma in aliment pentru noul-nascut.

Totodata, sunt multe dereglari ce pot fi provocate in organism, numai de, atat la nivelul corpului, cat si la sferele spirituale. Cum si betia vine mai greu de la bere, de aceea exista placerea savurarii de halba dupa halba, la fel se manifesta si boala.

Berea mai contine si spirt si bioxid de carbon, iar acestea dauneaza stomacului, intestinelor, dar si rinichilor si tractului unitar, oricat de buna este considerata berea pentru persoanele care au probleme renale. Berea are si actiuni deloc benefice asupra sistemului nervos. Se spune ca nu e nevoie decat de o halba de bere pentru ca volumul memoriei s scada, iar viteza gandirii se reduce.

Berea - o licoare paradoxala

In acelasi timp, berea poate sa mearga mana in mana cu diferitele tratamente. Se spune ca are o contributie deosebita cand vine vorba de sanatatea noastra. Spre exemplu, aceasta licoare poate sa previna cancerul, o substanta din hamei ajuta la stoparea aparitiei cancerului de prostata si colon, dar poate reprezenta si un tratament hormonal pentru femei.
Sunt multe persoane care isi incep ziua cu o bere sau care prefera sa bea o bere atunci cand le e foame, numind berea "cel mai bun aliment". Nu este o practica tocmai gresita, atata timp cat cerealele, apa si drojdia reprezinta un adevarat suplimente de vitamine.

bere

bere

Bolile de inima stau undeva la granita dintre berea sanatoasa si berea cu iz de boala. Despre vin s-a mai spus ca e bun, in consum redus, pentru cei care sufera de boli de inima. Mai nou, un consum moderat de bere poate sa reduca riscul de atac de cord cu 20%.

Marturie ca berea e undeva la mijlocul intrebarilor sta si faptul ca berea previne formarea pietrelor la rinichi. Acest studiu finlandez nu a aparut peste noapte si se explica destul de clar cum riscul de formare a pietrelor la rinichi scade cu 40% in cazul celor care consuma bere.

Chiar daca in Romania nu este tocmai o bautura nationala, in top sigur isi are un loc ales. Traditia producerii acestui "aliment lichit" este foarte veche. Geto-dacii savurau iarna o bautura din orz. Din secolul al XIX-lea incoace, se poate urmari in toata tara dezvoltarea fabricilor de bere. Industria berii in Romania este si a fost foarte importanta, iar acest lucru se poate observa usor daca urmarim localitatile unde au existat si exista si azi fabrici de bere.