A doua șansă pentru tinerii fără job din Dâmbovița. Tinerii NEETs, pregătiți pentru piața muncii

Detalii

CategoriiSocial
TaguriDambovita, scoala
Ultima actualizareSambata 5 februarie 2022
Vizualizari370

Voteaza & Distribuie

Descriere

Abandonul școlar, șomajul și excluziunea socială sunt fenomene de amploare în România, iar tinerii sunt direct afectați și se confruntă zilnic cu consecințele unor decizii greșite luate la un moment dat în viață, cu lipsa de educație și rezultatele nefaste ale acesteia.

Județul Dâmbovița înregistra în anul 2018-2019 nu mai puțin de 195 de cazuri de abandon școlar la nivelul învățământului obligatoriu, în timp ce în anul școlar 2017-2018 cifra ajungea la 310 elevi care au renunțat timpuriu la studii. În total, 1401 cazuri de abandon școlar s-au înregistrat în județ din 2014 și până în prezent. Această cifră îngrijorătoare vine pe fondul sărăciei, a excluziunii sociale și a altor factori care contribuie la un viitor sumbru pentru tineri, aceștia având mai puține șanse de a fi integrați pe piața muncii - fără o pregătire corespunzătoare.

Proiectul Viitorul Începe Azi vine în sprijinul acestor tineri afectați, tineri care fac parte din categoria NEETs. NEETs este un termen care definește acei tineri care nu pot să obțină un loc de muncă din cauza faptului că fie nu au frecventat cursurile unei școli vreodată, fie au abandonat școala într-un anumit moment. Lipsa de pregătire și incapacitatea de a se integra în societate și de a se alinia la normele acesteia conduc la sărăcie, un trai greu, lipsuri și, evident, o rată mare a șomajului. Pentru 410 tineri NEETs din județul Dâmbovița, cu vârste între 16 și 29 de ani, aceste greutăți se pot încheia odată cu demararea proiectului Viitorul Începe Azi.

Acesta are ca scop reintegrarea persoanelor vizate în școli și pregătirea lor pentru piața muncii și chiar pentru a pune bazele propriei afaceri. Proiectul este gândit pentru 5 comunități defavorizate din județul Dâmbovița, cu persoane care locuiesc în zone marginalizate și sărace. Proiectul este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman/736/6/1, iar principalii parteneri sunt Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Asociația “Institutul pentru Politici Sociale”.

Cine sunt beneficiarii proiectului?


Uniunea Europeană prin instituțiile sale, dar și autoritățile naționale, a remarcat acest fenomen al abandonului școlar și al șomajului crescut, atât la nivel european, cât și în România, iar proiectele precum Viitorul Începe Azi vin în sprijinul tinerilor înregistrați la ANOFM/AJOFM ca fiind șomeri și care au șanse mici de a-și schimba acest statut din cauza pregătirii profesionale precare.

Tinerii care doresc să primească o nouă șansă prin participarea la activitățile acestui proiect trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani
  • sa aiba mai putin de 8 clase
  • să locuiască în județul Dâmbovița
  • să nu aibă un loc de muncă
  • să nu aibă pregătire profesională pe fondul abandonului școlar sau din cauză că nu au fost vreodată la școală.

Cum se desfășoară proiectul?


Proiectul Viitorul Începe Azi presupune ca tinerii să participe la activități suport de consiliere si orientare care impreuna cu finalizarea studiilor si calificarea profesionala sa le ofere sanse mai mari de integrare in societate si pe piata muncii,, indiferent de dificultățile din trecut sau de mediile din care provin.

Beneficiarii proiectului vor primi consultanță în mod absolut gratuit, vor avea parte de suportul necesar pentru a se reîntoarce la școală, vor primi consiliere pentru a se putea integra pe piața muncii într-un timp cât mai scurt și, de asemenea, vor dobândi calități care îi vor ajuta să facă pași importanți către o viață mai bună din toate punctele de vedere. Toate aceste acțiuni inovative sunt coordonate de specialiști care au ca obiectiv ajutorarea acestor tineri, precum și facilitarea ocupării prin antreprenoriat.

Conform unui raport comun realizat de OCDE și Comisia Europeană, The Missing Entrepreneurs 2017, persoanele inactive sunt mai puțin implicate în activități de antreprenoriat, iar în ceea ce privește cifrele, dintre tinerii angajați numai 4.1% erau angajații propriei afaceri în anul 2016. Proiectul Viitorul Începe Azi pregătește tinerii NEETs pentru angajare în cadrul unei firme administrate de un terț, dar le oferă pregătirea și consilierea necesară și pentru a deveni proprii lor șefi, dacă au calități de antreprenori.

Practic, prin activitățile organizate, acest proiect este unul care contribuie la o viață mult mai bună chiar și pentru cei care au renunțat la studii mult prea devreme, dar care sunt dispuși să își mai dea o șansă. Măsurile inovative și activitățile specifice pentru a contribui la o rată cât mai mică a șomajului se desfășoară pe durata a 3 ani și vizează în special tinerii din mediul rural (județul Dâmbovița) și tinerii de etnie rromă. Astfel, 410 persoane cu vârsta între 16 și 29 de ani vor primi o nouă șansă și vor fi sprijiniți pe un drum mai benefic pentru viitorul lor.

Toate detaliile despre acest proiect și despre modalitățile de înscriere sunt aici: https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman