Insule ciudate

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6338

Voteaza & Distribuie

Descriere

Insulele pot parea teritorii ciudate pentru majoritatea locuitorilor de pe continent. In vreme ce unele se afla in apropierea coastei, fiind la o aruncatura de bat de tarm si usor de atins, altele se afla in mijlocul oceanului, cum sunt insula Pastelui si insula Sf. Elena. Este interesant ce notase Napoleon Bonaparte despre insula, pe cand se afla la Scoala de Artilerie



„Insula Sf. Elena, o insula din Atlanticul de Sud unde nu voi pune piciorul niciodata."



Acum stim ca istoria l-a contrazis. Ce si-o fi spus Imparatul cand a fost debarcat pe insula, nu se stie, dar trebuie ca i s-o fi parut ciudat sa ajunga tocmai acolo. Pentru unii, insulele sunt o scapare din vacarmul vietii moderne. Cu cat mai izolate, cu atat mai bine, in vreme ce o insula precum Mustique evoca celebritati precum Mick Jagger si Paul McCartney, venite sa-si petreaca vacantele exclusiviste.


Ciudatenia unor insule este conferita de natura lor, de plante sau animale (cum ar fi varanii din insula Komodo), de faptul ca pe teritoriul lor sunt orase abandonate, sau colonii penitenciare abandonate (Insula Diavolului, pe unde a trecut si Henry Charriere, alias Papillon).


Palm Island, Dubai

Una dintre cele mai stranii insule de pe mapamond este cea facuta de om, pe coastele Dubaiului: Palm Island. Extravagantele Dubaiului includ si o partie de schi aflata in interiorul unei cladiri, asa ca o insula artificiala pare doar un accesoriu in catalogul de ciudatenii locale.




Palm Island


Palm Island, Dubai




Insula este alcatuita din „nervuri" de 1 kilometru lungime, inconjurate de o insula circulara, ca o bariera de corali, de 11 kilometri lungime. De la varful axului si pana la insula propriu zisa masoara 5 kilometri lungime. Suprafata totala a Palm Island (pentru ca seamana cu o frunza de palmier) este de 31 de kilometri patrati. A fost construita in Golful Persic din stancile excavate din muntii din apropiere si din nisipul scos de pe fundul marii.


La Isla de las Munecas (Insula Papusilor), Mexic

Oricine a vazut un film din seria Chucky ar putea cadea de acord ca papusile sunt ciudate, iar daca papusile mai atarna si de crengile copacilor atunci sunt chiar infioratoare, sugerand ritualuri oculte si fapte de spaima. Papusile din La Isla de las Munecas atarna de crengile copacilor si sunt invelite in panze de paianjen, iar insectele li se plimba prin parul artificial si prin gavanele ochilor cazuti in fundul capului.




La Isla de las Munecas


La Isla de las Munecas (Insula Papusilor), Mexic




Insula Papusilor nu se afla departe de Mexico City, iar povestea acestui loc ciudat este la fel de bizara: un barbat indoliat, Juan, a venit sa traiasca aici, pe insula din canalul Xochimilco, dupa moartea tragica a intregii sale familii. Intr-o zi, a auzit tipetele unei fete care se ineca in apele canalului. A salvat-o, tragand-o pe tarm, insa, in pofida eforturilor sale, aceasta a murit. Ulterior, Juan a inceput sa-i auda vocea in fiecare noapte si ca sa-i tina fantoma departe de el, s-a apucat si-a atarnat papusi prin copaci. Oamenii i-au tot adus papusi, pana cand acestea au „cucerit" intreaga insula. Juan a murit in 2005, la varsta de 86 de ani. A devenit o legenda.


Insula Socotra, Yemen

In largul coastelor Yemenului, in Oceanul Indian, se afla insula Socotra. Aceasta are o particularitate: peisajul este extrem de arid si printre cele 300 de plante, 24 de reptile si 6 pasari de pe insula, unice in regiune, ies in evidenta ciudatii arbori de Sangele-Dragonului. Din trunchiul lor drept se dezvolta o sumedenie de crengi incalcite, crescute in sus, de forma unei umbrele. Arborele are o culoare rosiatica, de unde asocierea cu sangele de dragon. Par niste arbori de pe alta planeta.




Insula Socotra


Insula Socotra, Yemen





Fort Boyard, insula-bastion

In vestul coastelor Frantei se afla o insulita ciudata, incarcata de istorie: Fort Boyard. Palma de pamant a fost acoperita de zidurile unei fortarete ridicate in urma cu 200 de ani, la jumatatea drumului dintre insulele Oleron si Aix. Ludovic al IV-lea viza construirea unei fortarete acolo, insa planurile au fost abandonate. Inginerii sai l-au anuntat ca ar fi mai usor sa coboare Luna cu dintii decat sa construiasca ceva acolo. Totusi, in 1804, a inceput construirea fortaretei, aceasta fiind ordonata de Napoleon Bonaparte. Fortul a fost terminat sub regele Louis-Phillipe, in 1859.




Fort Boyard


insula Fort Boyard, Franta