Troienii din calculatoare

Troienii din calculatoare

Detalii

CategoriiIT
TaguriCalculatoare
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2128

Voteaza & Distribuie

Descriere

Razboiul troian, unul dintre cele mai importante conflicte adjudecate de mitologia greaca, s-a declansat dupa ce Paris din Troia a rapit-o pe Elena de la sotul ei, Menelau, regele Spartei. Razboiul a fost povestit de Homer, in Iliada si Odiseea, aducand sub atentie strategia aheilor (grecii) de a distruge Troia printr-un siretlic: calul troian, plin cu soldati care dat navala prin cetate, deschizand portile.
troian calculator


troian calculatorCalul troian face prapad si astazi, iar cetatile cucerite sunt milioanele de PC-uri infectate cu acesti troieni. Acestia sunt programe de calculator, destul de comune, insa periculoase, care se infiltreaza in computerele utilizatorilor prin programe in aparenta inofensive, pentru ca mai tarziu, infectand si alte fisiere, sa provoace un adevarat haos in calculatorul infestat, sau sa-l foloseasca pe post de „zombie" fie pentru trimiterea de spam-uri, fie pentru atacuri informationale. Cu toate ca nu sunt virusi pe computer, troienilor li se spune „virusi troieni".Cum decurge invazia?

Pentru ca un „troian" sa va infesteze calculatorul, este necesar sa faceti cateva operatiuni de baza, rezolvate prin cateva clic-uri. Autorii de troieni incearca sa convinga utilizatorii Internetului sa descarce o anumita aplicatie (un fisier terminat in .exe) prin care troianul ar fi eliberat in calculator. De obicei, ei se folosesc de ingineria sociala pentru a-si atinge scopul, trimitand programul prin e-mail, avand un titlu credibil, incitant, in subject line.


Odata deschis mailul si actionat programul, troianul se va trezi din amorteala si-si va incepe activitatea pentru care a fost programat. Alteori, in mail se afla un link spre un anumit website. Odata ajuns acolo, troianul se va descarca automat in calculatorul naivului. Sunt sanse foarte mari ca PC-ul lui sa fie integrat apoi intr-o retea de tip botnet, fiind pus sa „munceasca" din greu pentru tot felul de operatiuni obscure, sau atacuri in retea.


Alti troieni aduna informatii din computerele-tinta, trimitand apoi parolele de intrare in cont ale utilizatorului, informatii bancare, adrese din Address Book. Pentru protectia calculatorului de invazia troienilor, este necesara respectarea unor reguli: nu se deschid mesajele de e-mail venite de „aiurea", de la persoane necunoscute, nu se deschid fisierele atasate suspecte, cu titluri de genul: „Look at my pics". Este important ca legatura pe Internet sa fie filtrata de un Firewall performant, care sa monitorizeze tot traficul. Desi nici aceste programe nu sunt 100% eficiente, pentru ca zilnic apar zeci de noi variante ale virusilor si troienilor, ele pot impiedica o infestare inevitabila a PC-urilor, odata ce au fost conectate la Internet.


Virusii pe calculator au o istorie indelungata

Virusii pe calculator, acest cosmar al fiecarui internaut, nu sunt pe Net de ieri de azi. Un cercetator numit John von Neumann a emis, in 1949, o teorie despre programele care se auto-multiplica. Nu trecusera nici 10 ani de la folosirea primelor computere si cineva si-a imaginat posibilitatea unor programe care se multiplica automat, o definitie a virusilor PC. Prin 1980, virusii aveau nevoie de oameni pentru a se raspandi.


„Bunul Samaritean", hackerul de la inceput de drum, isi plasa virusii pe dischete cu jocuri sau mici programele facute de el, dandu-le drumul in lume. Intre timp, lista cu virusi pe calculator s-a facut extrem de lunga, existand si kit-uri pentru dezvoltarea lor. Nu-ti trebuie cine stie ce cunostinte de programare. Totusi, printre cei mai periculosi virusi pe calculator se numara cei creati de profesionisti.


In 1999, Melissa s-a raspandit in lume prin folosirea unei vulnerabilitati din Microsoft Word. Autorul sau, David L. Smith, programator american, arestat de FBI, a fost condamnat la 20 de luni de inchisoare, la plata unei amenzi de 5000 de dolari si i s-a interzis sa mai intre pe Internet fara aprobarea unei instante. In afara de troieni si virusi pe calculatoare, mai exista si asa numitii worms, „viermi", care se pot multiplica singuri si se trimit prin retelele infectate.