Toxiinfectia alimentara

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6003

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toxiinfectia alimentara este o boala acuta de natura toxica sau infectioasa aparuta in urma consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene (bacterii, virusuri si paraziti) sau cu toxinele lor.

In cazurile usoare de toxiinfectie alimentara simptomele dureaza intre cateva ore (pana la 12 ore) si o zi sau doua. Exista insa si forme mai grave cum ar fi botulismul sau intoxicatiile chimice, care reprezinta un pericol real pentru sanatate in lipsa unui tratament medical adecvat.

Crampe abdominale

Crampele abdominale, simptom de toxxinfectie alimentara

Simptome ale toxiinfectiei alimentare

Printre cele mai comune simptome ale toxiinfectiei alimentare se numara greata, diareea, durerile de cap sau abdominale, varsaturile, febra cu frisoane, ameteala, transpiratia, lacrimarea ochilor, salivatia excesiva si o stare generala proasta, de slabiciune a organismului.

Cea mai intalnita forma de toxiinfectie alimentara este listeroza, care debuteaza cu febra, dureri musculare, diaree, grerata, varsaturi, dureri de cap si cu o stare de confuzie. Urmeaza apoi salmonela, care se caracterizeaza prin diaree severa, si toxomplasmoza, care determina inflamatia ganglionilor limfatici si dureri musculare acute. Cea mai grava forma de toxiinfectie este botulismul, determinat de contaminarea cu Clostridium botulinum si care da in formele sale cele mai grave paralizie nervoasa si musculara.

Diarea

Diarea, un alt simptom suparator



Factori de risc pentru toxiinfectia alimentara{title}

Cum se produce contaminarea

Cele mai frecvente moduri prin care alimentele sau bauturile sunt contaminate cu virusuri, bacterii si paraziti sunt:

1. In timpul procesului de preparare (contaminare cu Campylobacter, Salmonella si E. coli, care provoaca si diareea calatorului);

2. In timpul procesului de crestere a legumelor si a fructelor (daca ingrasamintele sau apa folosita pentru irigare sunt contaminate);

3. Contaminare fie de la o sursa deja infestata (o persoana bolnava sau purtatoare de microorganisme patogene), fie prin contactul cu mediul inconjurator (microorganisme care se gasesc in apa, praf, pamant cum ar fi parazitul Cryptosporidium parvum, Clostridium botulinum - bacteria care provoaca botulismu, si Clostridium perfringens - o bacterie care in cazuri grave poate provoca diaree sanghinolenta).

Preparare alimente

Prepararea alimentelor trebuie facuta in conditii optime

Factori de risc

Persoanele vulnerabile la dezvoltarea toxiinfectiilor alimentare sunt femeile insarcinate, copii mici, varstnicii sau persoanele cu un sistem imunitar scazut (care au boli cronice, diabet sau HIV-SIDA).

Factorii care sporesc riscul de contractare a unor toxiinfectii alimentare sunt consumul de alimente nepasteurizate, mai ales al lactatelor, al carnii insuficient preparate termic, sau a oricaror poduse preparate sau depozitate in conditii improprii. De asemenea, sunt vulnerabile toate persoanele care lucreaza in medii precum domeniul sanitar sau in abatoare si pescarii.

Mancare contaminata

Carnea poate fi usor comtaminata



Diagnosticarea si tratamentul toxiinfectiei alimentare{title}

Diagnostic

Persoanele la care se manifesta forme usoare de toxiinfectie alimentara nu au nevoie sa mearga la medic decat in cazul in care simptomele persista mai mult de o zi sau doua.

Consultul de urgenta este recomandat doar in caz de diaree severa apoasa sau cu striuri sanghinolente, de vedere incetosata, dureri musclare sau de cap acute si ameteli (care pot semnala botulismul), de deshidratare severa (piele foarte uscata, hipotensiune arteriala, tahicardie) sau de dureri abdominale acute (uneori poate fi vorba de apendicita, care se confunda usor cu toxiinfectia).

Toxiinfectie alimentara

Toxiinfectia alimentara necesita spitalizare in formele sale grave

In cazurile grave medicul va recomanda anumite teste precum examenul coproparazitologic (al materiilor fecale) si cel de sange. Botulismul poate fi diagnosticat numai prin teste de sange si materii fecale, in timp ce intoxicatia alimentara chimica poate fi diagnosticata prin testarea alimentelor responsabile de simptome.

Tratament

In primele 12 ore de la declansarea toxiinfectiei alimentare nu sunt recomandate medicamentele deoarece diareea, varsaturile si febra sunt modalitatea prin care organismul elimina simptomele. Este insa necesara o hidratare mai intensa, precum si consumul unor alimente usoare (supe, cereale, paine prajita, orez, etc). Numai medicul gastroenterolog poate prescrie antidiareice si antitermice in caz ca simptomele persista sau se agraveaza. Consultul medical este recomandat in orice situatie copiilor, sugarilor, varstnicilor, a diabeticilor sau a persoanelor care sufera de boli cronice.

Deshidratare

Deshidratarea trebuie combatuta



Cum poate fi prevenita toxiinfectia alimentara{title}

Prevenirea sau reducerea efectelor bolii

Toxiinfectiia alimentara poate fi prevenita prin prepararea mai atenta a alimentelor. Se recomanda spalarea mainilor si a alimentelor inainte de folosirea lor, prepararea mancarii la temperaturi suficient de inalte pentru a distruge microorganismele patogene (mai mari de 74 de grade Celsius) precum si refrigerarea in conditii optime.

Spalarea mainilor

Mainile trebuie bine spalate

O atentia deosebita o necesita prepararea, consumul si depozitarea carnii, oualelor, lactatelor, pestelui si a scoicilor. Carnea nu trebuie depozitata alaturi cu alte alimente pentru ca le poate contamina usor. Recipientele si ustensilele de bucatarie trebuie bine spalate daca au fost folosite la preparea alimentelor din grupele de risc enumerate mai sus.

Frigiderul trebuie reglat la 3 grade Celsius pentru pastrarea in conditii corecte a alimentelor. Dezghetarea carnii nu se face la temperatura camerei, ci treptat, in frigider. Trebuie evitate alimentele care miros urat, nu arata bine, sunt conservate in dispozitive metalice umflate sau fisurate sau au fost scoase din frigider mai mult de 2 ore.

Depozitarea alimentelor

Depozitarea corecta a alimentelor