Tom Cruise

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4434

Voteaza & Distribuie

Descriere

TOM CRUISE s-a bucurat de un mare succes ca actor, producator si filantrop, avand o cariera care se intinde pe parcursul a doua decenii. A fost nominalizat la Premiul Academiei pentru roluri in filme care au avut incasari de sase miliarde de dolari in intreaga lume. Este o realizare cu care nici un alt actor nu se poate lauda. Cruise a avut de curand rolul agentului special Ethan Hunt in filmul regizat de J.J. Abrams “Mission Impossible: 3”. Asa cum s-a intamplat si in seriile precedente, Cruise a fost de asemenea si producatorul filmului care a avut incasari de aproape 400 milioane de dolari in intreaga lume. Cruise va putea fi vazut in continuare in drama “Valkyrie”, regia Bryan Singer, scenariul fiind asigurat de castigatorul Premiului Academiei Christopher McQuarrie echipa din spatele filmului “The Usual Suspects.”  

Dupa 13 ani de activitate ca producator in cadrul companiei Cruise/Wagner Productions, Cruise a adaugat recent titlul de director executiv de studio la lista sa lunga de realizari, atunci cand el si vechea sa partenera in activitati de productie Paula Wagner au preluat controlul legendarului studio de film United Artists. Atat “LEII MOR PENTRU MIEI”, cat si “Valkyrie” vor fi difuzate sub numele studioului “renascut”.

Cu Cruise/Wagner Productions, pe care l-a fondat in 1993, Cruise a trecut intr-un mod impecabil in rolul de producator, aducand pentru marele ecran o multime de proiecte diverse de la artisti mai tineri sau deja consacrati.primul film lansat sub marca C/W a fost filmul de mare succes international “Mission: Impossible”. Pentru activitatea depusa, in 1997 compania a primit Premiul Nova pentru Cei mai promitatori producatori din domeniul filmului de televiziune. Compania a mai asigurat productia pentru filme foarte apreciate de critici, cum ar fi “Without Limits,” “Shattered Glass,” “Narc” si thrillerul “The Others.”  Cel din urma a marcat prima colaborare a lui Cruise cu regizorul Alejandro Amenabar, al carui film “Abre Los Ojos” a devenit baza pentru productia C/W “Vanilla Sky”, in regia lui Cameron Crowe.  Echipa de productie a primit Premiul UCLA /Producers Guild of America Vision . Compania a mai produs filmul lui Cameron Crowe “Elizabethtown”, cu Orlando Bloom si Kirsten Dunst, lansat in toamna anului 2005. In total, Cruise/Wagner Productions a avut incasari de peste trei miliarde de dolari in intreaga lume.

Cruise si-a facut debutul in filmul artistic in anul 1981, al varsta de 19 ani, in drama romantica “Endless Love”, dupa care au urmat roluri in filme de succes precum “Taps”, cu Sean Penn si Timothy Hutton, in filmul lui Francis Ford Coppola “The Outsiders”. Interpretarea sa remarcabila din filmul “Risky Business” i-a adus prima nominalizare la Globul de Aur din 1983. Rolul Maverick din filmul lui Tony Scott “Top Gun” l-a transformat pe Cruise intr-un star international atunci cand filmul a devenit filmul cu cele mai mari incasari din 1986.

Apoi, a jucat alaturi de Paul Newman in filmul lui Martin Scorsese “The Color of Money” si alaturi de Dustin Hoffman in filmul lui Barry Levinson, care a castigat Premiul Oscar, “Rain Man.” In 1989, Cruise a avut prima nominalizare la Premiul Academiei si a castigat Globul de Aur la categoria Cel mai bun actor pentru interpretarea rolului unui veteran al razboiului din Vietnam si activist anti-razboi - Ron Kovic - in filmul lui Oliver Stone “Born on the Fourth of July”, care a avut o nominalizare la categoria Cel mai bun film.

Interpretarea sa din filmul lui Rob Reiner “A Few Good Men”, alaturi de Jack Nicholson si Demi Moore, i-a adus a treia nominalizare la Globul de Aur, iar in 1997 a avut cea de-a doua nominalizare la Premiul Academiei si a primit Globul de Aur la categoria Cel mai bun actor pentru prestatia sa din filmul lui Cameron Crowe “Jerry Maguire.”  

In 1999, Cruise a fost foarte apreciat pentru interpretarea plina de forta din drama in regia lui Paul Thomas Anderson “Magnolia”, avand cea de-a treia nominalizare la Premiul Academiei si primind cel de-al treilea Glob de Aur la categoria Cel mai bun actor in rol secundar. In acelasi an, a jucat in filmul lui Stanley Kubrick in filmul de mare succes comercial, thrillerul psihologic “Eyes Wide Shut”. In vasta sa paleta de roluri se mai includ rolurile din filmul lui Ron Howard “Far and Away”, thrillerul lui Sydney Pollack “The Firm”, filmul lui Neil Jordan “Interview with the Vampire”, dupa romanul bestseller al lui Anne Rice, in filmul cu mare succes de box-office “Collateral” , regia Michael Man si in “The Last Samurai.” In 2005, Cruise a facut echipa cu regizorul Steven Spielberg pentru un remake al filmului SF al lui Orson Welles "War of the Worlds". Acest film a marcat cea de-a doua colaborare a lui Cruise cu Spielberg, el jucand si in thrillerul lui Spielberg "Minority Report" in 2002.

Cruise a primit multe premii si distinctii, care reflecta recunoasterea atat din partea criticilor, cat si din partea spectatorilor din intreaga lume. Pe langa filmele lui care au avut incasari de peste 6 miliarde de dolari in intreaga lume, ultimele sale 14 filme au avut incasari de 100 milioane de dolari pe plan intern, ultimele sapte filme depasind acest prag.

Recent, Cruise a primit Premiul Stanley Kubrick Britannia pentru activitatea de exceptie in domeniul cinematografiei, acordat de Academia Britanica de Film. De asemenea, a primit Premiul MTV Generation, prin care Cruise a fost recunoscut ca actor reprezentativ al generatiei sale.  In Aprilie 2005, Cruise a primit premiul David di Donatello pentru intreaga sa activitate. A fost rasplatit de doua ori cu Premiul People’s Choice si a avut si doua nominalizari din partea Asociatiei Actorilor de Cinema (Screen Actors Guild) pentru prestatia sa din filmele “Jerry Maguire” si  “Magnolia.” A fost recunoscut la Festivalul Filmului de la Chicago drept ‘Actorul Deceniului’ in 1993 si a primit premiul NATO/SHOWEST pentru Realizari de Exceptie, in acelasi an. Cruise a mai primit Premiul Saturn pentru rolul din “Vanilla Sky”, Premiul Criticilor de Film din Chicago si Premiul Blockbuster pentru rolul din “Magnolia”, precum si Premiul MTV pentru rolul din “Mission: Impossible 2.”

Cruise a mai primit distinctii, de la Premiul Hasty Pudding acordat de Harvard, la categoria Omul anului, pana la Premiul John Huston acordat de Artists Rights Foundation, Premiul The American Cinema Award la categoria Cele mai mari realizari in domeniul filmului si Premiul American Cinematheque.

In timp ce a continuat sa exploreze noi provocari artistice, Cruise s-a folosit de succesul sau in plan profesional pentru a implini unele schimbari benefice, spre exemplu a devenit un activist si filantrop international in domeniul sanatatii si al educatiei. Recent, a primit un premiu din partea organizatiei Mentor-LA pentru activitatea desfasurata in favoarea copiilor din Los Angeles si din intreaga lume.