Tipuri de naratori

Tipuri de naratori

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari62819

Voteaza & Distribuie

Descriere

paginiPentru a intelege mai bine o opera literara, trebuie sa cunoasteti putina teorie literara. Mai jos va prezentam cateva tipuri de naratori pentru a va putea ajuta sa scrieti un rezumat sau pentru a putea dezvolta o discutie pe marginea unui roman sau a unei piese.Punctul de vedere

Autorul creeaza si desemneaza un personaj care sa spuna povestea. Acest personaj este naratorul.

Naratorul ofera punctul de vedere al povestii.

Mai multi naratori ai povestii pot prezenta mai multe puncte de vedere.Cand intamplarile sunt povestite la persoana I

* naratorul foloseste pronumele „eu" si se refera la el pentru a spune povestea. Naratorul poate fi personaj principal sau secundar.

* unui cititor ii este mai usor sa relationeze cu o poveste narata la persoana intai.

* un narator subiectiv este, in general, nesigur, care nu prezinta incredere pentru ca este unul dintre personajele povestii si nu poate vorbi decat pentru el, din punctul lui de vedere.Cand intamplarile sunt povestite la persoana a II-a

* naratorul foloseste pronumele „tu", dar acest tip de naratiune nu este folosit foarte des, deoarece il face pe cititor sa participe la poveste, fara voia acestuia. Un exemplu de roman scris la persoana a doua: Daca intr-o noapte de iarna, un calator... de Italo Calvino.Cand intamplarile sunt povestite la persoana a III-a

* naratorul foloseste pronumele „el" sau „ea" si nu ia face parte din poveste.

* un narator obiectiv este un observator si descrie sau interpreteaza gandurile, sentimentele, motivatiile personajelor. Detaliile despre decoruri, scene si despre ceea ce se intampla sunt mai puternice cand sunt povestite de un observator obiectiv

* un narator omniscient (atoatestiutor) are acces la tot ce se intampla in carte, de la actiuni pana la gandurile personajelor.

* un narator limitat cunoaste doar anumite evenimente, nu „stie" intreaga povesteCateva intrebari pentru a va ajuta sa identificati tipul de povestitor:* Cat de multe stie naratorul ?

Stie totul, inclusiv gandurile, sentimentele, motivatiile sau prezinta doar informatii limitate? Tu, ca cititor, stii mai multe fata de cat stiu personajele?

* Timpul?

Evenimentele au loc „acum" (verbele sunt la timpul prezent) sau in trecut (verbele sunt la timpul trecut)? Amintirile sunt proaspete, indepartate sau poate chiar neclare?

* Naratorul este participant sau un martor la actiune?

Gandeste-te daca este o poveste repovestita de catre narator, ca si cand cineva i-ar fi povestit-o si lui sau daca i s-a intamplat chiar lui si acum povesteste? Cum afecteaza povestea faptul ca naratorul nu a fost implicat direct in evenimente.

* De ce este spusa povestea si de ce acum?

Care este motivatia naratorului si ce este atat de deosebit la poveste incat merita sa fie facuta cunoscuta?


sursa imagine: http://www.abc.net.au/