Teniaza: cauze, manifestări și opțiuni de tratament

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareDuminica 16 octombrie 2022
Vizualizari332

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teniaza este o infecție intestinală cauzată de prezența în organism a teniei, parazit posibil identificat în alimente contaminate (carnea de vită și porc). Odată pătrunsă în corpul-gazdă, tenia se poate reproduce, favorizând dezvoltarea unui set de simptome specifice. Află cele mai importante informații despre această boală infecțioasă - cauzele și factorii de risc ce favorizează dezvoltarea acesteia, manifestările, complicațiile, opțiunile disponibile privind tratamentul, precum și cele mai importante măsuri de prevenție, recomandate de specialiști.

Teniaza: cauze și factori de risc


Teniaza poate fi contactată în urma unui consum de carne de porc sau carne de vită, crudă sau gătită insuficient. Alimentele contaminate pot conține ouă sau larve de tenie, dezvoltate în intestin odată ce au pătruns în organism. Gătirea corespunzătoare a cărnii distruge larvele, astfel încât acestea nu se mai pot dezvolta în corpul-gazdă. În condițiile unei dezvoltări complete, acest parazit poate ajunge la dimensiuni impresionante. Corpul său este alcătuit din zeci de segmente, ce pot produce în mod autonom alte ouă de tenie. Pe măsură ce se dezvoltă, acestea vor fi eliminate prin scaun. Igiena corporală precară poate provoca o posibilă răspândire a teniaziei. Odată ce larvele de tenie sunt prezente în scaunul uman, pot reprezenta un risc pentru sănătate. De aceea, spălarea corectă a mâinilor, după utilizarea toaletei, este vitală pentru a împiedica răspândirea.

Factori de risc pentru teniază

Teniaza este mai frecventă în regiuni în care se consumă carne de porc sau vită crudă, iar responsabilizarea privind igiena corporală se realizează deficitar:

  • Europa de Est;
  • Africa de Est;
  • Africa Sub-Sahariană;
  • America Latină;
  • China, Indonezia, Coreea de Sud.

De asemenea, pacienții diagnosticați cu următoarele probleme de sănătate sunt mult mai expuși în fața riscului de a dezvolta această infecție la nivelul intestinului:

  • HIV
  • SIDA
  • diabet.

Simptome ale teniazei și complicații

Majoritatea persoanelor cu teniază nu se confruntă cu manifestări ale acestui tip de infecție. Însă în anumite cazuri, pot exista semne și simptome ale bolii, precum:

  • dureri;
  • pierderi în greutate inexplicabile;
  • constipație;
  • probleme digestive.

Complicații ale teniazei

În cazuri rare, pot apărea complicații grave ale acestei infecții. Teniile pot bloca tranzitul intestinal, fiind necesară în acest context intervenția chirurgicală în regim de urgență, pentru corectarea acestei probleme. În alte cazuri, tenia din carnea de porc poate călători spre alte zone din corp, precum inima, ochii sau creierul, cauzând dezvoltarea cisticercozei. Această problemă de sănătate poate cauza alte complicații, precum dezvoltarea infecțiilor sistemului nervos sau convulsiile.

Diagnosticarea acestei infecții

Dacă observi în scaun fragmente sau ouă ale viermilor intestinali, ia legătură cu medicul specialist. În urma unei evaluări privind istoricul tău medical, călătoriile realizate recent sau obiceiurile privind igiena personală, acesta ar putea pune diagnosticul de teniază. De asemenea, simptomele cu care te confrunți sunt la fel de importante pentru diagnosticare. Pentru a confirma diagnosticul, medicul specialist poate solicita realizarea unor analize de sânge, inclusiv a unei hemoleucograme complete (CBC). De asemenea, în urma analizării la microscop a unei mostre de scaun prelevate, poate identifica prezența larvelor și a ouălor.

Tratamentul pentru teniază

De obicei, medicul specialist prescrie o rețetă cu medicamente antihelmintice pentru neutralizarea viermilor paraziți și a ouălor acestora din intestin. Expertul îți va oferi informațiile de care ai nevoie, privind schema de tratament (frecvența de administrare și durata necesară). Tratamentul pentru teniază poate fi urmat numai la recomandarea medicului specialist. Manifestările pot să difere de la un pacient la altul. În cazul unui tratament cu antihelmintice, efectele secundare pot include amețeli și probleme la stomac. Nu ezită sa apelezi la sfatul medicului, daca te confrunți cu acestea în timpul tratamentului.

Suplimentele pentru paraziți intestinali trebuie administrate în baza indicațiilor medicale. Administrarea acestora în exces, sau în lipsa unor recomandări din partea medicului specialist la care ai apelat, ar putea fi dăunătoare sănătății. Evaluarea de specialitate este esențială pentru diagnosticarea teniazei și recomandarea unui tratament adecvat.

Cere sfatului medicului despre teniaza, dacă te confrunți cu semnele sau simptomele prezentate anterior și reține ca prevenirea acestei infecții este asociată modului în care produsele din carne de vită sau porc sunt gătite, precum și grijii pentru igiena mâinilor.


REFERINTE:
Burke, Darla. “Taeniasis: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, healthline.com/health/taeniasis. Updated May 29, 2018. Accessed October 10, 2022