Templul zeitei Artemis din Efes

 Templul zeitei Artemis din Efes

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6899

Voteaza & Distribuie

Descriere

Templul zeitei Artemis din EfesTemplul Artemisei din Efes este una din constructiile unice ale lumii antice si una din cele 7 minuni ale lumii, precum Marea Piramida, Gradinile Suspendate ale Semiramidei din Babilon, Colosul din Rhodos. A fost un templu construit in onoarei zeitei Artemis, zeita vanatorii si a naturii, si este localizat de istorici in vechiul oras Efes, in Turcia de azi.


Templu a servit atat ca institutie religioasa, cat si ca piata. Ani de zile a fost vizitat de negustori, turisti, artizani si regi care au platit omagiu zeitei, impartind castigurile cu ea. Sapaturi arheologice recente au scos la iveala daruri de la pelerini incluzand statuete ale zeitei din gold si fildes, cercei, bratari si coliere, aduse din India si Persia.


Templul zeitei Artemis din Efes


In noapte de 21 iulie I.H., un barbat pe nume Herostratus a ars templul zeitei Artemis cu intentia de a-i imortaliza numele. Destul de ciudat este ca, in aceeasi noapte s-a nascut Alexandru cel Mare. Istoricul Plutarch a scris ca "zeita era prea preocupata cu nasterea lui Alexandru cel Mare ca sa trimita ajutor templului ei". Dupa ce Alexandru a cucerit regiunea Asia Minor, a ajutat la reconstruirea templului.


Templul a fost definitiv distrus in anul 262 de catre goti.