Tehnologia 4G in Romania

Detalii

CategoriiIT
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2573

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tehnologia 4G, cunoscuta si sub numele de LTE (long term evolution - evolutie pe termen lung) este mai nou disponibila si in Romania. LTE reprezinta cea mai rapida modalitate prin care pot fi transmise datele, cu viteze de pana la 20 de megabiti pe secunda, mai repede decat prin intermediul cablurilor clasice sau a fibrei optice pentru Internet.


Ce este tehnologia 4G?

4G reprezinta a patra si cea mai noua generatie de tehnologie de comunicatii fara fir. Aceasta tehnologie porneste de la principiile pe baza carora sunt construite toate retelele mobile de comunicatii. Smartphone-ul, tableta sau laptopul folosit de utilizatori codifica informatia primita, o "sparge" in bucati si o trimite, prin intermediul undelor radio, la cea mai apropiata antena. Antena redirectioneza informatia la un centru de date si de acolo, la destinatarul final (de exemplu, site-ul de Internet pe care un utilizator doreste sa-l acceseze). Destinatarul intercepteaza comenzile primite si raspunde. Aceste raspunsuri sunt individualizate in asa fel incat sa ajunga la finalul transmisiunii acolo unde trebuie.




Tehnologia 4G


4G, cea mai noua tehnologie de comunicatii fara fir




In cazul tehnologiei 4G, comunicarea dintre terminal si antena este optimizata si de aici rezulta o viteza mai ridicata de transfer a datelor, fapt care modifica fundamental experienta utilizatorilor. Tehnologia 4G elimina diferentele intre convorbirile de voce si accesul la Internet. Aceste servicii vor fi tratate si furnizate in acelasi mod, calitatea lor crescand substantial. Convorbirile telefonice vor putea fi in curand asociate cu alte servicii, precum transferul de imagini si fisiere. Si costurile de intretinere ale echipamentelor care alcatuiesc reteaua (antene, centrul de date, etc) vor fi mai mici astfel ca, pe termen lung, utilizatorii vor ajunge sa plateasca mai putin pentru serviciile furnizate de operatori.


Dezvoltarea tehnologiei 4G este strans legata de popularitatea tot mai crescuta a dispozitivelor mobile in randul utilizatorilor de Internet. Daca in trecut traficul pe Internet se facea de pe dispozitive fixe, in prezent se realizeaza mai mult de pe aparate mobile. In 2010 erau un miliard de astfel de dispozitive conectate la Internet iar specialistii se asteapta ca numarul sa treaca de 5 miliarde pana in 2015, acesta fiind cel mai pesimist scenariu. Astfel, traficul generat de accesarea Internetului de pe smartphone-uri va creste de 18-20 de ori iar Romania nu va fi exclusa din aceasta tendinta.




iPhone 5


iPhone 5 de la Apple





Tehnologia 4G in Romania

In tara noastra, ANCOM a scos la licitatie si atribuit frecventele pentru retelele 4G LTE, astfel incat posesorii romani de smartphone-uri romani vor ajunge sa beneficieze de viteze mari de descrcare. Aceste licente vor permite companiilor sa-si dezvolte retelele de comunicatii mobile in asa fel incat serviciile de tip 4G sa devina functionale in tara noastra pana la sfarsitul lui 2012 sau pana la inceputul anului viitor.


Primele companii din Romania care au solicitat licente experimentale LTE au fost Alcatel-Lucent si Orange. Intr-o demonstratie realizata de Alcatel, descarcarea unui DVD de 4,7 GB s-a realizat foarte repede prin intermediu 4G. Daca prin tehnologia 3G au fost necesare 90 de minute pentru descarcare, prin 4G fisierul a fost downloadat in 7 minute, adica de 13 ori mai repede.




Tehnologia 4G


Tehnologia 4G




In urma licitatiei organizate de ANCOM, 5 operatori si-au adjudecat 485 de MHz in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, acestea fiind frecventele radio destinate comunicatiilor mobile de voce si Internet de banda larga. Acesti operatori sunt Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom, controlata de familia Ghita.


Daca cei de la Vodafone si Cosmote au anuntat ca vor oferi servicii 4G abia incepand de anul viitor, compania Orange se pregateste deja sa lanseze, pana la sfarsitul lui 2012, servicii 4G in Bucuresti, pe frecventa de 1800 MHz. Orange doreste sa extinda serviciul 4G in mai multe orase din tara, pe mai multe frecvente. Nu se cunosc detalii privind extinderea retelei, cei de la Orange luand in calcul orasele Iasi, Cluj, Timisoara, toate urmand sa aiba 4G undeva in cursul anului 2013.


In ceea ce priveste iPhone 5, cei de la Orange nu stiu inca daca va fi compatibil cu viitoarea retea 4G LTE. Oricum iPhone 5 este compatibil cu frecventele 4G LTE de 1800 MHz, deci va putea fi utilizat pe reteaua Orange in cazul in care noul tip de smartphone de la Apple ajunge in tara noastra in luna octombrie, asa cum spera compania.