Tastatură mecanica vs. Tastatură cu membrană: care sunt diferențele

Detalii

CategoriiIT
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 septembrie 2023
Vizualizari339

Voteaza & Distribuie

Descriere

În era tehnologiei moderne, tastaturile reprezintă un element esențial. Cele două tipuri principale de tastaturi, mecanică și cu membrană, se diferențiază prin structură și mod de funcționare. Tastaturile mecanice folosesc un circuit independent pentru fiecare tastă în parte, oferind un feedback tactil și sonor precis. Pe de altă parte, tastaturile cu membrană funcționează prin intermediul unei folii de cauciuc, sub care se găsesc două circuite electronice imprimate, având un feedback mai discret și silențios. Află din acest articol cum anume pot diferențele dintre cele două să influențeze performanța și confortul în utilizare, luând în considerare caracteristicile specifice fiecărui tip de tastatură!

Caracteristici tastatură mecanică


Tastatura mecanică este primul tip de tastaturi PC care s-a inventat. În centrul acesteia se află circuitul mecanic, care stă la baza fiecărei taste.

Avantajele tastaturilor mecanice sunt numeroase și includ:

 • feedback-ul tactil și sonor;
 • precizia și viteza sporită în timpul tastării;
 • durabilitatea crescută datorită construcției robuste;
 • posibilitatea de reparare sau înlocuire a componentelor individuale, ceea ce asigură o durată de viață mai îndelungată a tastaturii.

Dezavantajele tastaturilor mecanice fac referire la:

 • nivelul de zgomot mai ridicat în comparație cu tastaturile cu membrană;
 • prețul mai crescut;
 • dimensiunile, în general, mai mari.

Caracteristici tastatură cu membrană


Structura specifică a tastaturilor cu membrană constă în utilizarea unui strat flexibil din cauciuc și a unui strat conductiv, care se conectează pentru a înregistra apăsările de taste. Această structură simplă duce la un profil mai subțire și mai ușor al tastaturii, ceea ce poate fi avantajos pentru utilizatorii care caută o soluție portabilă și compactă.

Printre principalele avantaje ale tastaturilor cu membrană sunt:

 • costul redus: Datorită construcției simple și a materialelor mai puțin costisitoare, aceste tastaturi sunt, în general, mai ieftine decât cele mecanice;
 • nivelul redus de zgomot produs de taste: Acest lucru se datorează modului în care tastele sunt concepute și a lipsei de componente metalice;
 • pot fi considerate mai confortabile pentru introducerea de text pe perioade lungi de timp, deoarece necesită o forță mai mică pentru a apăsa tastele și au o cursă mai scurtă.

Dezavantaje:

 • tastaturile cu membrană pot avea o viață utilă mai scurtă decât cele mecanice.

Diferențele dintre cele două tipuri de tastaturi


Pe lângă design și principiile de funcționare diferite ale celor două tipuri de tastaturi, acestea mai pot fi comparate prin prisma următoarelor criterii:

Durata de viață


Una dintre cele mai mari diferențe dintre tastaturile mecanice și cele cu membrană face referire la durabilitatea și longevitatea acestora. Tastaturile mecanice sunt cunoscute pentru durabilitatea lor îndelungată, datorită switch-urilor mecanice rezistente, care pot rezista până la 50 de milioane de apăsări, în timp ce tastaturile cu membrană au o durată de viață mai scurtă, de aproximativ 5 milioane de apăsări, din cauza folosirii membranelor din cauciuc care se pot uza mai repede.

Confort în timpul utilizării


În ceea ce privește feedback-ul tactil și forța de apăsare, tastaturile mecanice oferă un feedback tactil clar și o forță de apăsare constantă, ceea ce permite o scriere mai precisă și mai rapidă. Tastaturile cu membrană au un feedback tactil redus și o forță de apăsare variabilă, ceea ce poate duce la o experiență de scriere mai puțin plăcută și mai puțin eficientă.

Nivelul de zgomot


Este, de asemenea, un aspect important de luat în considerare. Tastaturile mecanice sunt în general mai zgomotoase datorită mecanismului switch-urilor, în timp ce tastaturile cu membrană sunt mai silențioase, deoarece folosesc membrana din cauciuc pentru a amortiza zgomotul la apăsarea tastelor.

Cost și posibilitatea de customizare


Prețul și posibilitățile de personalizare sunt alte diferențe notabile între cele două tipuri de tastaturi. Tastaturile mecanice au un preț mai ridicat datorită calității materialelor și a componentelor folosite, dar oferă în schimb posibilități de personalizare, cum ar fi înlocuirea tastelor, switch-urilor și iluminare RGB. Pe de altă parte, tastaturile cu membrană sunt mai accesibile ca preț, dar oferă opțiuni limitate de personalizare.

Tastaturile mecanice pot fi mai potrivite pentru utilizatorii care caută durabilitate, feedback tactil clar și posibilități de personalizare, în timp ce tastaturile cu membrană pot fi ideale pentru cei care doresc o opțiune mai silențioasă și mai accesibilă. Ține cont de aceste diferențe și alege-ți tastatura care poate răspunde cel mai bine nevoilor tale!