Astăzi abordăm un subiect destul de necunoscut multora, tapetul. Când aud despre tapet, mulți oameni sunt reticenți la ideea de a aplica această tehnică de design interior în propria casă. Așadar, astăzi ne-am propus să lămurim câteva aspect despre această metodă de înfrumusețare a casei în care trăim.
Apariția tapetului
Încă din perioada Antichității tapetul a fost folosit în multe culturi de pe acest glob ca mijloc de înfrumusețare a casei. Bineînțeles, în timpul acelor vremuri tapetul era mai mult o țesătură, care se aplica pe perete. Printre țările care au adoptat tapetul se pot enumera China și Egipt, mai târziu Germania secolului XII, ulterior, Franța preluând și ea acest model. Regii acelor vremuri atârnau aceste țesături, care ilustrau fie scene din viața lor, fie scene pastorale.
Odată cu trecerea timpului, tapetul a suferit diverse trasnformări ajungând astăzi la forma pe care noi o cunoaștem. Ca în orice artă, au existat numeroși artiști, care au eleborat modele și care și-au pus amprenta în istoria artei contemporane prin creațiile lor. Tapetul, cel care seamănă cel mai mult cu dimensiunile moderne a apărut, însă, destul de târziu. Acesta ar fi apărut în Anglia, undeva prin secolul XVII.
Tipuri de tapet
Bineînțeles că atunci când vorbim de decorarea casei și realizarea unui design interior deosebit, tapetul nu face excepție și avem mai multe tipuri de tapet. Putem alege ceea ce considerăm potrivit nouă, însă pentru a face acest lucru, ar trebui să știm ce variante există.
Astfel, putem distinge următoare tipuri de tapet în funcție de matrialul din care este confecționat:
1. Tapetul de hârtie Acest tip de tapet luxury este cel mai folosit datorită multitudii de culori și modele disponibile pe piață. Mai mult, acesta poate fi realizat dintr-un strat sau două de hârtie. Cel mai indicat este cel din două straturi, astfel asigurând rezistența în momentul montării.
2. Tapet din fibre sintetice În această categorie se încadrează tapetul din PVC. Pe lângă faptul că este impermeabil, acest tapet nu se decolorează ușor în timp, straturile de vinil reprezentând un material mai calitativ. Mai mult, prezența lor în mai multe straturi duce la rezistența acestui tapet luxury pe o perioada îndelungată de timp.
3. Tapet din fibre nețesute Avantajele acestui tip de tapet sunt că este ușor manevrabil, ceea ce îl face să capete popularitate în rândul cumpărătorilor. În ceea ce privește apriția acestuia, a apărut destul de curând, fiind confecționat din fibre textile și celuloză. Este un bun izolator termic și fonic, iar riscul de a se forma mucegai sub tapet este redus. De asemenea, în cazul în care se dorește dezlipirea acestuia, se face ușor, fără a se produce rupturi.
4. Tapet textil Acest tip de tapet este non-toxic, este prietenos cu mediul, ceea ce îl face perfect pentru camera copiilor, însă nu și pentru o cameră cu mult trafic, precum livingul. Mai mult, permite pereților să respire, nu se deformează și se găsește într-o gamă largă de modele. Este format din celule textile, care se aplică pe un strat de hârtie sau fibre nețesute.
5. Tapel metalic Acest tip de tapet poate fi aplicat în living, întrucât prin laminarea aluminiului și aplicarea pe un strat de hârtie sau fibre nețesute, creează atât aspectul de sofisticat, dar și de contemporan.
6. Tapet din materiale naturale Aceste tapete sunt confecționate din sisal, plută sau bambus, ele reprezentând o îmbrăcătură naturală a pereților. Sunt recomandate deoarece rezistă bine în timp, se curăță ușor și nu se decolorează repede. De asemenea, în funcție de gradul de permeabilitate tapetele pot fi :
impermeabile,doar atunci când sunt aplicate pe perete
ușor de curățat cu un burete umed
curățabile cu apă și săpun
curățabile cu o perie, apă și săpun
ușor igienizabile prin utilizarea unei soluții de curățare și o perie.
Tapet ieftin vs. tapet scump
Când vine vorba de alegerea tapetului, ca orice aspect al modelării designului interiror apar deverse întrebări: Ce tip de tapet aleg și cum aleg tipul acestuia în funcție de preț? Reflectă oare prețul tapetului calitatea acestuia? Răspunsul scurt este da, contează. Ca în orice altă privință, în funcție de tipul de material din care este confecționat tapetul poate varia la preț. Tapetul de hârtie de exemplu, va fi mai ieftin decât tapetul confecționat din fibre sintetice. Mai mult, contează gradul de impermeabilitate al acestuia, modelul, rezistența în timp.
Toate aceste aspecte își vor pune amprenta în prețul final de achiziție al tapetului. Sfatul nostru este pentru a nu munci suplimentar și a nu face o falsă economie, când alegeți tapetul să alegeți unul puțin mai scump, dar rezistent. Recomandat este, să alegeți un tip de tapet, care să fie potrivit lovului unde doriți să-l aplicați, care să nu se decoloreze ușor în timp, să fie ușor de curățat și care să fie ușor de dezlipit în cazul în care doriți schimabrea acestuia. De asemenea, este de menționat că dacă cunoașteți sau ați auzit despre un anumit brand că produce tapet de calitate, să vă orientați către acesta.
Avantajele aplicării tapetului
Printre avantajele aplicării unui tapet în diverse camere din casă sau zone de tranziție putem enumera:
se poate creea efectul de cameră mărită într-o cameră de dimensiuni mici
creearea efectului de micire a dimensiunilor unei camere mari
crearea efectului de luminozitate crescută într-o cameră orientată spre nord
coborârea optică a tavanului
corectarea camerelor cu pereți înguști și înalți
maschează diversele denivelări sau defecte ale pereților
nu necesită aplicarea pe un tip anume de suprafață putând fi aplicate chiar și pe: beton, cărămidă, tencuieli, pereți vopsiți, etc.
se aplică ușor
nu implică deranjul și mizeria produsă de zugravirea pereților
sunt ușor de curățat și înlăturat
preț relativ mic
impact vizual dinamic față de zugrăvire
oferă o varietate crescută de amenajare a locuinței.
Sperăm că v-am ajutat să vă creați o imagine mai clară asupra ideii de a folosi tapetul, dar și care ar fi cel mai indicat tip de tapet care să vi se potrivească atunci când vine vorba despre amenajarea camerelor. De asemenea, ce avantaje implică alegerea amenajării cu tapet luxury în locul unei simple zugrăviri a pereților.