Tânăr, șomer și fără școală? Institutul Pentru Politici Sociale îți propune o schimbare

Detalii

CategoriiSocial
TaguriDambovita, job, Locuri de munca
Ultima actualizareVineri 11 februarie 2022
Vizualizari478

Voteaza & Distribuie

Descriere

În România, o categorie de persoane defavorizate o reprezintă cea formată din tinerii șomeri și fără școală. Aceștia fie nu au fost deloc la școală, fie au abandonat școala timpuriu, fără să obțină o diplomă de studii sau de calificare.

Cu toate că încă în multe familii și comunități mai există concepția greșită conform căreia, nu ai nevoie de școală ca să reușești în viață, realitatea arată că acești tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani nu pot să-și găsească ușor un loc de muncă pentru a se întreține sau pentru a-și întreține familiile. Mulți din acești tineri se confruntă cu probleme grave precum depresia, sărăcia, tentația de a intra în anturaje nepotrivite și a ajunge să reprezinte un pericol pentru societate.

Din moment ce acești tineri nu au pregătirea necesară pentru a putea practica o meserie sau pentru a începe o carieră, este foarte greu ca ei să poată pătrundă pe piața muncii. De aceea, soluția este ca ei să revină la școală, să fie din nou educați și pregătiți pentru a putea ocupa cu succes un loc de muncă. Această soluție este adusă în atenția tinerilor NEETs din Județul Dâmbovița de către Institutul Pentru Politici Sociale care, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Dâmbovița, a demarat Proiectul “Viitorul Începe Azi”, un proiect care se bucură de susținerea finanțării UE.

Cum te poate ajuta Proiectul “Viitorul Începe Azi”? În primul rând, verifică dacă faci parte din grupul țintă al proiectului. Acesta vizează tinerii cu vârsta între 16 și 29 de ani, fără serviciu în prezent și fără școală (care au abandonat școala sau nu au fost deloc la școală). De asemenea, proiectul urmează să se implementeze în regiunea Sud-Muntenia și este valabil pentru tinerii care au domiciliul pe raza Județului Dâmbovița.

Dacă faci parte din acești tineri, te poți adresa Institutului Pentru Politici Sociale ca să te înscrii în mod oficial și să beneficiezi de toate acțiunile prevăzute de proiect. Dacă nu faci parte din această categorie a tinerilor, însă cunoști tineri dambovițeni, șomeri și fără școală, cu vârsta până în 29 de ani, îi poți îndruma pe aceștia spre Proiectul “Viitorul Începe Azi”. Acest ajutor poate însemna o viață mai bună pentru un tânăr, dar și o societate mai bună pentru noi toți.

Care sunt avantajele de care se pot bucura tinerii înscriși în proiect?

Timp mai scurt pentru finalizarea școlii Tinerii NEETs care se vor întoarce pe băncile școlii, vor putea finaliza studiile mai rapid (în 1 sau 2 ani de școlarizare). La finalul acestei perioade, ei vor primi o diplomă de studii și vor avea o calificare profesională într-un domeniu pe care și-l aleg.

Un serviciu mai bine plătit


Dacă ai o calificare într-un anumit domeniu, va fi mai simplu să-ți găsești un job stabil și mai bine remunerat. În cazul în care ai o idee de afacere și te interesează să-ți dezvolți propriul business, vei fi susținut în acest sens.
Prin urmare, Proiectul “Viitorul Începe Azi” îți propune șansa unui trai mai bun, cu venituri financiare stabile și mai mari.

Te înscrii ușor

Procedura de înscriere este foarte simplă și durează puțin. Proiectul se adresează mai ales tinerilor de etnie romă, care fac parte din una din cele mai vulnerabile categorii ale populației în fața abandonului școlar. Pentru înscriere va fi nevoie doar să depui un dosar la Inspectoratul Județean Școlar Dâmbovițași să alegi domeniul în care dorești să te pregătești și să te dezvolți (în acord cu meseria pe care vrei să o ai și cu capacitățile tale de studiu și evoluție). Pe tot parcursul înscrierii vei primi suport, astfel încât totul să fie cât mai simplu.

Îndrumare în carieră

În cadrul Proiectului “Viitorul Începe Azi”, tinerii înscriși vor primi și ajutorul necesar pentru a face alegerile potrivite atunci când vine vorba despre carieră sau meseria pe care vor să o aibă (în funcție de nevoile și interesele lor concrete).

Identificarea și dezvoltarea abilităților individuale

După ce tinerii își vor exprima dorința în ceea ce privește domeniul în care vor să activeze și după ce profesorii le vor oferi ajutor pentru îmbunătățirea abilităților, ei vor beneficia în continuare de consiliere și suport.

Proiectul “Viitorul Începe Azi” reprezintă un ajutor imens pentru tinerii care nu au putut să-și termine studiile, dar își doresc să revină la școală și să se pregătească în mod corespunzător pentru a se integra ușor pe piața muncii.

Această inițiativă este menită să ofere o oportunitate reală tinerilor NEETs, să ajute la minimizarea șomajului și la creșterea numărul de tineri care pot ocupa cu succes un loc de muncă și care astfel își pot aduce aportul pentru dezvoltarea societății și a comunității locale din care fac parte.

Pentru contact, poți merge direct pe pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau poți suna la numărul de telefon 0756 075 222.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.