Falsul buletin de stiri care a pus Anglia pe jar

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2692

Voteaza & Distribuie

Descriere



Stiri BBC


stiri BBC



Falsul buletin de stiri transmis in data de 16 ianuarie 1926 de catre BBC a fost cel mai dramatic din intreaga istorie a postului de radio. Ascultatorii britanici au fost socati sa afle atunci ca Big Ben-ul a fost distrus de salve de mortier, ca Palatul Buckingham era asediat de „bande de bolsevici bine inarmati", hotelul Savoy incendiat „cu toti cu cei dinauntru" si ca unul dintre ministrii guvernului de la Londra a fost linsat de o multime de someri furiosi, participanti la o revolta de strada scapata de sub orice control.



La patru ani de la infiintarea postului de radio BBC, ascultatorii sai au fost serviti cu un spectacol neanuntat, o transmisiune prezentata drept „buletin de stiri", insa prezentatorii emisiunii au omis sa repete un detaliu extrem de important: stirile erau false.


Episodul, care a durat 12 minute, continea sunete de ambianta foarte convingatoare, cum ar fi explozii sau urletele unei multimi dezlantuite. Spectacolul a fost conceput de parintele Ronald Knox, un preot catolic, autor de romane politiste si schite umoristice. Totusi, ascultatorii au avut o sansa de a descifra de la bun inceput farsa.


In primele momente ale „buletinului de stiri" s-a precizat ca rasculatii erau incitati la violente de catre „Dl. Popplebuy, secretarul Asociatiei Nationale pentru Abolirea Cozilor la Teatre". Dar majoritatea ascultatorilor nu au fost atenti la aceasta gluma, nici la anuntul de la inceput, potrivit caruia „cele ce vor urma sunt in intregime o fictiune", asa ca londonezii a fost convinsi in primul moment ca pe malurile Tamisei incepuse o revolutiei bolsevica.


In fond, erau vremuri destul de tulburi pe plan mondial, trecusera mai putin de 10 ani de la victoria revolutiei bolsevice din Rusia, iar in Anglia se pregatea o greva generala. BBC-ul, care functiona ca si companie privata atunci (de-abia in 1927 a avut loc o „relansare" a postului de radio ca o entitate de stat, necomerciala), a facut mai multe anunturi linistitoare in acea seara, pentru calmarea spiritelor, comentand ca a fost vorba de un program „burlesc", insa pe adresa postului de radio au sosit mii de scrisori de protest, cu plangerile ascultatorilor.


George L. Marshall, directorul studioului BBC din Edinburgh de unde a avut loc transmisiunea, a fost tras la raspundere de sefii sai pentru „lipsa de judecata" cand a fost de acord cu organizarea farsei. Incidentul este cunoscut in istoria BBC drept „emisiunea de pe baricade", iar David Pat Walker, fost director adjunct al BBC, a scris o carte despre acest eveniment, descriind atmosfera momentului:



„Valurile vestilor grave si cu totul neasteptate, se scurgeau din castile radio si difuzoare in intreaga Britanie, iar o stare de alerta s-a raspandit in toata tara…"



Ascultatorii de pe intregul teritoriul al Marii Britanii s-au repezit la telefoane, convinsi ca Londra fusese facuta una cu pamantul de bolsevici si multimea furioasa. Hotelul Savoy, din Londra, un hotel de lux, cu o clientela aleasa, a fost bombardat cu apeluri telefonice de catre rudele celor cazati acolo.


Este demn de retinut ca tanara republica Irlanda a lansat imediat o ancheta pe canale diplomatice pentru a afla daca, intr-adevar, Parlamentul britanic fusese aruncat in aer de bolsevici. Desi nu au existat relatari despre victime ale emisiunii BBC, s-a constatat ca multi britanici au fost adusi intr-o stare de soc si groaza, iar dupa ce farsa a iesit la iveala



„cantitatea scrisorilor indignate ale englezilor a ajutat la incalzirea cladirii BBC in acea iarna",



dupa cum relateaza o sursa. Peste 12 ani, Orson Welles va juca si el un renghi americanilor printr-o faimoasa transmisiune radio, dramatizare a romanului „Razboiul lumilor" de H.G. Wells, facandu-i sa creada ca in sumbrul an 1938 America fusese atacata de o armata de invazie venita de pe Marte. A fost doar o farsa lansata de Mercury Theatre on the Air inainte de Halloween, insa reactia americanilor a fost aidoma britanicilor, convinsi ca bolsevicii au preluat puterea. Un fals buletin de stiri n-a facut decat sa dezvaluie puterea de convingere a radioului.