Stiai ca pariul sportiv este cel mai vechi joc de noroc? Vezi AICI curiozitati de care nu ai auzit

Detalii

CategoriiSport
Taguripariuri sportive
Ultima actualizareVineri 19 aprilie 2019
Vizualizari1093

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pariurile sportive dateaza din jurul anului 776 I. Hr., fiind asociate cu Jocurile Olimpice din Grecia antica. Elenii erau pasionati de jocuri sportive din cele mai diverse, iar pariurile au aparut din dorinta de implicare activa a publicului, in adrenalina competitiei. Atat forma a distractiei cotidiene, cat si mijloc de a castiga bani, pariul sportiv este cel mai vechi joc de noroc din istorie. Daca la originile sale, pariul era o sursa de distractie, un hobby prin care publicul isi sustinea favoritul, jucand sume modice, la momentul actual, aceasta este o adevarata industrie de miliarde de dolari. Sa facem asadar, o scurta incursiune in originea si evolutia acestui fenomen interesant.

  • Pariul sportiv in Antichitate

Datele istorice atesta aparitia primelor pariuri sportive pe teriotoriul grecesc, in contextul Jocruilor Olimpice, Corinthian sau Delphic. Mari iubitori ai competitiilor sportive, grecii nu s-au multumit sa fie spectatori pasivi, mizand diverse sume de bani pe potentialul de castig al sportivului preferat. Mijloc de dezbatere si controversa intre suporteri, dar si sursa de venit financiar, pariurile sportive au fost integrate la scurt timp si in Imperiul Roman. Romanii, cunoscuti pentru simtul lor intreprinzator si progresist, au transformat pariul sportiv intr-o adevarata afacere. Acestia isi petreceau cel mai mult din timpul liber in marile arene, asistand luptele cu gladioatori si curse cu care de lupta. Obiceiul de a plasa pariuri sportive, nu a disparut odata cu declinul Imperiului roman ci a migrat in Imperiul Bizantin si apoi in intreaga Europa. Daca in trecut, pariul sportiv era in cea mai mare parte un joc al hazardului, la momentul actual, ai acces la extrem de multe informatii pe baza carora sa faci pronosticuri acurate. Aici poti sa vezi propunerea pentru biletul zilei, maximizandu-ti, astfel, sansele de castig.

  • Pariul sportiv in Evul Mediu

Odata cu sfarsitul erei romane, pariul sportiv a traversat granita dintre cele doua epoci, fiind adoptat in regatele medievale timpurii. In aceasta perioada, au aparut diverse voci de conducatori si figuri influente, care au pus sub semnul intrebarii efectele pariului sportiv asupra maselor. Multi lideri din spatiul european au incercat sa le interzica, insa in ciuda masurilor drastice, impatimitii pariurilor sportive au gasit tot felul de trucuri pentru a-si continua activitatea clandestin.

  • Pariul sportiv in Epoca Moderna

Primele pariuri sportive asemanatoare cu cele contemporane, au aparut in Marea Britanie. in contextul curselor de cai. Tot atunci s-au facut primele reglemenari, prin care pariurile au devenit din nou legale. Colonistii englezi au purtat acest obicei dincolo de ocean, in Statele Unite ale Americii, de unde s-a raspandit rapid in toata lumea moderna. Astazi, aceasta activitate s-a transformat intr-o afacere extrem de profitabila, in care se investesc sume exorbitane. Pariurile sportive au cunoscut o extraordinara expansiune in randul publicului odata cu aparitia internetului. Astfel, pariorii nu mai erau nevoiti sa iasa din casa pentru a plasa un pariu sportiv, ci doar sa aiba o conexiune la internet si bani in cont.

Instoria ne arata ca atat timp cat vor exista evenimente si competitii sportive, oamenii vor simti nevoia sa-si sustina preferatii, incercandu-si norocul si abilitatile strategice, prin plasearea pariurilor sportive. Cu o asemenea traditie ce isi are radacinile in Antichitate, putem fi siguri ca si generatiile viitoare vor gusta din adrenalina si suspansul acestei activitati.


Sursa imagine: shutterstock.com