Stephen King

Stephen King

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4318

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stephen Edwin King s-a nascut pe 21 septembrie 1947 in Portland, statul Maine, SUA, din parintii Donald Edwin King si Nellie Ruth Pillsbury King. Stephen are un frate mai mare, David, pe care Donald si Ruth l-au adoptat cu doi ani inainte de nasterea lui.
Stephen King


Stephen KingFamilia lui Stephen King a fost o familie perfect normala, pana cand, intr-o noapte Donald King plecat de acasa sa se plimbe si niciodata nu s-a mai intors. Dupa disparitia misterioasa a tatalui sau, mama lui Stephen a luat asupra sa responsabilitatea ambilor copii si a casei. Stephen, David si Ruth si-au schimbat domiciliul dintr-o tara in alta pana cand, in cele din urma, s-au intors la Durham in apropierea anului 1958, Maine, la insistentele surorii lui Ruth de a avea grija de mama lor. Ruth a oferit ajutor financiar familiei si parintilor ei. Dupa moartea parintilor, Ruth s-a angajat la o companie ce trata tulburarile mentale. Stephen si fratele sau mai mare, David, au decis sa puna bazele unui ziar local "Dave's Rag", pentru a-si ajuta mama la intretinerea casei (a fost prima data cand Stephen a scris ceva).Mai tarziu, in 1962, cand avea aproximativ 15 ani, Stephen s-a inscris la Lisabona High School din Maine. Pe cand urma liceul, in 1963, Stephen impreuna cu prietenul sau Chris Chesley au publicat prima lor carte de colectii de povestiri „People, places and Things - VOL I" ("Oameni, locuri si lucruri - VOL I") si in urmatorii doi ani Stephen a publicat o doua parte a cartii: „The Star Invaders".In 1965, pentru prima data in viata, Stephen King a primit sansa de a-si publica povestirea intr-o revista, numita "Comic Review". In aceasta revista a fost publicata scrierea lui "I Was A Teenage Grave Robber". In anul 1966, Stephen King a absolvit liceul si a obtinut o bursa pentru continuarea studiilor la Universitatea din Maine.Pe cand studia la Universitatea din Maine, Stephen a scris primul sau roman, care a fost insa respins de Bennett Cerf (de la Random House). Dupa aceasta respingere, Stephen a fost foarte deprimat si chiar a rupt romanul pe care l-a scris cu atata entuziasm.Mai tarziu, in 1970, Stephen a absolvit Universitatea din Maine, cu o diploma de licenta (in limba engleza). El era atunci un profesor autorizat pentru predarea limbii engleze la liceu. Imediat dupa absolvire, Stephen a incercat sa scrie un alt roman, pe care nu l-a putut finaliza insa din cauza lipsei de finante cu care se confrunta.In 1971, Stephen King s-a casatorit cu Tabitha Spruce, cu care s-a intalnit la Biblioteca Fogler cand au fost studenti la Universitatea din Maine si cu care are trei copii: Naomi Rachel, Joseph Hillstrom King si Owen Phillip.
Stephen King impreuna cu sotia si fiul sau Owen


Stephen King impreuna cu sotia Tabitha si fiul lor OwenInainte de obtinerea unui loc de munca ca profesor, Stephen a lucrat ca muncitor la o spalatorie industriala si, de asemenea, a scris articole scurte pentru o revista de barbati pentru cativa dolari.


Mai tarziu, in toamna anului 1971, Stephen primeste un loc de munca ca profesor de engleza la Academia Hampden. Si-a continuat activitatea de scriitor seara dupa ce termina de predat, scriind multe povesti scurte, articole si un roman in urmatorii trei ani. In sfarsit, ultimul sau roman "Carrie" a fost acceptat de catre Doubleday & Company in 1973 si publicat in 1974.
Stephen King - Carrie


Primul roman publicat al lui Stephen King - CarrieIntre 1973 si 1982 Stephen King a scris numeroase romane, povestiri si articole, care au fost citite si apreciate de multi. Stephen si-a dezvoltat propria strategie pentru a starni interesul cititorulor si sa specializat in categoriile thriller si horror. El este numit acum "Master of Horror".
Stephen King


Stephen King - Master of HorrorIn anul 1982, Stephen si-a facut debutul in lumea cinematografica. A regizat si a scris scenariul pentru filmul "Maximum Overdrive", care a fost bazat pe propria lui povestire "Trucks". Stephen King a devenit unul dintre scriitorii cei mai renumiti din lume, scrierile si filmele sale atragand toate tipurile de cititori/telespectatori. Romanele sale au fost publicate in peste 30 de limbi in tari din intreaga lume. Astfel, milioane de exemplare ale romanelor sale se publica peste tot in lume.
Stephen King si sotia sa, Tabitha


Stephen King si sotia sa, TabithaStephen a ales sa ramana in casa lui de la Bangor, Maine, impreuna cu sotia sa, tot scriitoare. In iunie 1999, un camion l-a lovit si a fost grav ranit in acest accident. Dupa ce starea lui s-a imbunatatit, a cumparat camionul care l-a lovit si l-a distrus cu propriile sale maini la aniversarea accidentului. In 1999, s-a dezvaluit faptul ca Stephen sufera de incurabila boala degenerare maculara (care poate duce la orbire).Stephen King are multe realizari ce ii poarta numele, una dintre acestea fiind finalizarea romanului sau "The Running Man" (care are peste 300 de pagini), in doar zece zile. Stephen King detine trei posturi de radio in Maine. Este certificat de cartea de recorduri mondiale "Guinness Superlatives", povestirea "The Man In The Black Suit" a fost onorata cu premiul O. Henry in 1996.


Stephen nu a scris numai romane si povestiri, si a intrat si in lumea cinematografica, a regizat un film, a scris scenariul pentru cateva filme si, de asemenea, a jucat in cateva. Acestea si multe altele au castigat numeroase premii si, de asemenea, inimile a milioane de cititori din intreaga lume.Stephen King a dat dovada de o cunoastere profunda a genului horror prin volumul sau nonfictiune „Danse Macabre" (Dans macabru), care face referire la titlurile notabile din literatura si productiile horror de-a lungul ultimelor decenii.


El a scris si alte genuri literare decat horror, din care amintim nuvelele „The Body" (Cadavrul) si „Rita Hayworth and the Shawshank Redemption" (adaptate pe marele ecran sub titlurile „Stand By Me" si „The Shawshank Redemption"), precum si romanele „The Green Mile" (Culoarul Mortii, de asemenea ecranizat, cu Tom Hanks in rolul principal), „The Eyes of the Dragon" (Ochii dragonului) si „Hearts in Atlantis" (Suflete Pierdute in Atlantida).