Statuia lui Zeus din Olimpia

 Statuia lui Zeus din Olimpia

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6900

Voteaza & Distribuie

Descriere

Statuia lui Zeus din OlimpiaEste una din cele 7 minuni ale lumii si este statuia stapanului zeilor din Olimp in onoarea caruia se tineau Jocurile Olimpice antice. Se afla in orasul antic Olimpia, pe coasta de de vest a Greciei. In timpul Jocurilor Olimpice toate razboaiele se opreau, atleti veneau din Asia Mica, Siria, Egipt si Sicilia sa sarbatoreasca Olimpiadele si se inchine regelui zeilor: Zeus.


Cel care a sculptat statuia a fost Fidias, care si-a inceput lucrarea in anul 440 I.Hr. Statuia era atat de inalta incat vizitatorii au descris mai mult tronul decat pe Zeus insusi. Picioarele tronului erau decorate cu sfincsi si figurine inaripate reprezentand victoria. Zei greci si personaje mitologice impodobeau scena de asemenea.: Apolo, Artemis, Niobe si copii.


Statuia lui Zeus din Olimpa


Statuia lui Zeus era impodobita cu cadouri de la regi sinconducatori. Unul din darurile mai ramase in istorie a fost o perdea de lana, impodobita cu modele asirieie si vopsea feniciana., daruita de catre Antioh IV, regele Siriei. Statuia a fost distrusa in anul 462, in urma unui incendiu.


Au existat copii ale statuiei, incluzand un imens prototip in Libia, la Cyrene, insa nici unul nu a supravietuit pana in zilele noastre.