Spațiul românesc în izvoare topografice și cartografice rusești aflate la Kiev

Detalii

CategoriiCultura
TaguriRomania
Ultima actualizareVineri 31 ianuarie 2020
Vizualizari661

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe data de 7 februarie 2020, orele 18.00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va avea loc un nou eveniment din seria „ATLAS. Conferinţele MNHCV”. Mihai Anatolii Ciobanu, drd. la Facultatea de Istorie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, va susţine conferinţa intitulată „Spațiul românesc în izvoare topografice și cartografice rusești aflate la Kiev”.

Căutarea unor informații despre un plan rusesc necunoscut al orașului Iași, menționat în catalogul Colecției Hărților și planurilor Muzeului Societății Imperiale de Istorie și Antichități din Odessa, l-a îndreptat pe tânărul cercetător spre Kiev. În mod surprinzător, pe lângă documentul căutat, a descoperit informații și despre alte izvoare topografice / cartografice de o însemnătate de netăgăduit pentru spațiul românesc. Printre altele, în catalogul online al Bibliotecii Naționale a Ucrainei din Kiev se regăsesc 4 planuri ale cetății Brăilei din secolul al XVIII-lea, un plan al cetății Hârșova din 1773, o hartă a Dobrogei din același an, planul menționat al orașului Iași din perioada 1769 - 1770 și câteva planuri ale unor bătălii dintre armatele rusești și cele otomane. La Biblioteca Națională a Ucrainei pot fi găsite și hărți, o bună parte dintre ele fiind însă cunoscute.

Mihai Anatolii Ciobanu (n.1992) este doctorand la Facultatea de Istorie din Iași, masterand la Facultatea de Arhivistică a RGGU (Universitatea de Științe Umanistice de Stat a Rusiei), Moscova. De asemenea, este membru al Institutului de Genealogie, Heraldică și Sigilografie „Sever Zotta” și membru al Comisiei de Istorie a Orașelor din România. Preocupările sale vizează evul mediu și relațiile moldo-moscovite în perioada sec. XV-XVIII, topografia urbană.

Participarea la conferinţă se face pe bază de înscriere pe site şi achitarea taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.