Spalaturile vaginale, benefice sau nu?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8158

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spalaturile vaginale, denumite si irigatii vaginale, se refera la procedura de curatare a vaginului cu apa sau/si alte solutii cu ajutorul unui recipient prevazut cu canula.

In multe cazuri femeile apeleaza la spalaturi vaginale in ideea de igiena, folosind ca solutii de curatare otetul, bicarbonatul de sodiu, ceaiul de musetel, galbenele sau coada soricelului sau ceaiurile medicinale speciale. Tot la irigatii recurg si femeile care doresc sa scape de unele mirosuri neplacute dupa un contact sexual, mirosuri care de fapt indica prezenta unei infectii. Spalaturile vaginale sunt considerate si o metoda de a elimina riscul aparitiei unei sarcini nedorite dupa un contact sexual neprotejat.

De ce nu sunt recomandate spalaturile vaginale?

Vaginul are propriul sistem de "auto-curatare" si aparare. Bacteriile benefice, denumite lactobacili, mentin un pH vaginal acid care blocheaza actiunea altor bacterii de a se produce infectii. Asadar, irigatiile sau spalaturile vaginale deregleaza procesul natural de protectie impotriva factorilor daunatori deoarece reduc numarul lactobacililor si cresc rata de expunere a vaginului la diferitele infectii. De aceea multi specialisti nu recomanda aceste spalaturi. Ei sustin ca in urma unei spalaturi vaginale bacteriile daunatoare gasesc mediul optim pentru a se inmulti si a genera infectii mai mult sau mai putin periculoase. Chiar daca producatorii de solutii pentru irigatie vaginala promoveaza aceste metode de igiena, specialistii afirma ca un vagin sanatos produce fara interventii exterioare secretii care au rolul de a indeparta sperma, sangele menstrual, precum si secretia vaginala.

Irigatii vaginale – factori de risc

  • infectii vaginale (vaginoza bacteriana, gardnerella)
  • iritatii vaginale
  • boala inflamatorie pelvina (anexita)
  • infectie a uterului, trompelor uterine sau ovarelor, cauzata de ascensiunea bacteriilor din vagin in organele genitale
  • sarcina extrauterina.

Cand sunt recomandate spalaturile vaginale?

In general, ginecologii recomanda spalaturile vaginale atunci cand exista o patologie vaginala (mancarimi vaginale si modificari ale secretiei genitale). In aceste cazuri e pozibil ca medicul sa indice irigatii vaginale cu bicarbonat medical si ceaiuri pana cand sunt gata rezultatele analizei secretiilor, cand poate prescrie tratamentul medicamentos specific infectiei respective.

Daca te confrunti cu vreunul din simptomele vreunei infectii, consulta un specilist inainte de a lua decizia sa apelezi la irigatii vaginale. E posibil ca acestea sa amelioreze pentru un timp simptomele, insa iti pot face mai mult rau decat bine.