Simptomele spondilozei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7082

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe masura ce oamenii imbatranesc, in corp se produc anumite schimbari biochimice ce afecteaza tesuturile de oriunde din corp. In coloana vertebrala structura discurilor intervertebrale poate fi compromisa.

Spondiloza cervicala (zona gatului)
Complexitatea anatomiei cervicale si gama ei larga de miscari, fac acest segment al coloanei verticale susceptibil la bolile degenerative. Durerea de gat cauzata de spondiloza este cel mai comun simptom. Se poate intinde de la ceafa in jos spre umeri sau chiar pe brat. Cand un pinten al osului cauzeaza compresia radacinii nervului, se produce o slabire a extremitatilor. In cazuri rare, pintenii care se formeaza in partea din fata a coloanei cervicale, inghititul poate fi dificil si dureros.

Sponziloza toracala (zona toracala – jumatatea spatelui)
Durerea asociata cu boala degenerativa este de multe ori declansata de aplecarea inainte si de hipertensiune. Este o spondiloza mai rara si poate da nastere unor boli precum: boala Scheuermann (sau spondiloza juvenila), sindromul Forestier-Rotes etc.

Spondiloza lombara (zona de jos a spatelui)
De obicei, acest tip de spondiloza apare dupa varsta de 40 de ani. Durerea si inflexiunea corpului dimineata la trezire sunt unele dintre cele mai clare simptome. De obicei sunt implicate mai multe vertebre. Coloana lombara sustine cea mai mare parte din greutatea corpului. Din aceasta cauza, cand o boala degenerativa compromite integritatea structurala, activitatea zilnica este insotita de durere si alte simptome. Statul pe scaun, datorita imobilitatii corpului si a presiunii pe vertebrele lombare poate cauza dureri insuportabile. Ele pot fi accentuate in cazul in care ridicati greutati si va aplecati de multe ori.

Ca tratament non-chirurgical, trebuie sa urmati intocmai indicatiile medicului. Luati-va medicamentele prescrise si in cazul unor efecte secundare anuntati imediat. Faceti exercitiile pe care un fizioterapeut vi le-a indicat pentru acasa. Evitati ridicarea greutatilor pentru ca va vor accentua durerea. Incercati sa va tineti greutatea cat mai aproape de ideal. Renuntati la fumat. Mergeti regulat la control medical si semnalati orice schimbare, fie in bine, fie in rau.