Sighisoara

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8449

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sighisoara, Schasbrich in saseste si Segesvar in maghiara, este una dintre putinele cetati medievale locuite din aceasta parte a Europei si singura din Romania. Orasul se afla in judeul Mures, iar intemeierea acestuia este datata la 1191, dar prima atestare documentar a fost facuta in 1280. Localitatea este locuita de aproape 4000 de ani, fiind atestata o asezare chiar din epoca bronzului, insa si din epoca fierului (asezari dacice).

Regii ungariei aduc aici colonisti germani, iar sasii au intemeiat o asezare rurala in zona, langa paraul Saes, a carei denumire o va imprumuta si orasul pana in secolul 13.

Sighisoara in perioada Festivalului Medieval

Sighisoara in perioada Festivalului Medieval

In anul 1367, orasul va fi cunoscut sub numele de Civitas de Segusvar, iar pe platoul inferior al Dealului Cetatii au fost stabilite la 1298 doua ordine manastiresti: calugarii dominicani si ordinul franciscan. Un zid de aparare si turnuri vor fi construite in secolul 15.

Urmeaza apoi o perioada productiva pentru cetate, orasul aflandu-se chiar la intersectia unor drumuri medievale de importanta majora. Sighisoara reprezinta cea mai veche localitate cu statut de oras din Transilvania.

Sighisoara vazuta din Turnul cu Ceas

Sighisoara vazuta din Turnul cu Ceas

Intre 1402 si 1520, 95 de tineri sighisoreni studiau la universitati din Viena si Cracovia. Chiar daca celebra scoala din deal este mentionat la 1522, se prespune ca ar fi mult mai veche.

Inca din trecut, Sighisoara a fost un important centru cultural si artistic. Aici s-au reunit foarte multi pictori, sculptori, artisti in piatra, lemn.

Arhitectura Sighisoarei

Arhitectura zonei a avut foarte multe influente. Se poate vorbi chiar de mai multe tipuri aici, precum arhitectura militara, sunt foarte multe ziduri si turnuri de aparare; arhitectura civila, care a fost inluentata de oamenii bogati ai vremii, iar Casele din oras stau marturie, precum locuinta primarului sau Casa Venetiana. Arhitectura bisericilor se remarca prin Biserica din Deal si Biserica Manastirii, care au fost edificate in secolele 13-14.

Sighisoara - insore Cetate

Sighisoara - inspre Cetate

Tot legat de arhitectura, in Sighisoara se imbina atat elemente gotice, cat si de baroc si renascentiste. Sunt 14 turnuri de aparare, dintre care, pentru turisti e remarcabil cel cu ceas.
In trecut, cetatea a dus o politica favorabil habsburgilor, la Biserica din Deal a fost incoronat un principe al Transilvaniei, iar sighisorenii au fost implicati in varii polemici istorice ale zonei transilvanene: Vlad Dracul a primit gazduire aici si sprijin pentru ocuparea tronului Tarii Romanesti, totodata, si Mihai Viteazul a fost sprijinit material, in 1599, pentru cucerirea Transilvaniei.

Orasul, desi plasat intr-o zona de deal, nu a fost ferit de calamitati. Spre exemplu, la 1777, orasul este atacat de cea mai mare inundatie de pana atunci, la 1709, aproape jumatate din populatie moare din cauza ciumei, in 1738 are loc cel mai mare cutremur, iar in 1676, un incendiu catastrofal distruge trei sferturi din Sighisoara.

Sighisoara - Festivalul Medieval

Sighisoara - Festivalul Medieval

Centrul orasului este pe lista Unesco drept patrimoniu cultural mondial inca din 1999. Un eveniment de marca ce are loc in acest oras este Festivalul Medieval, care strange turisti din toata tara, in fiecare an, la sfarsitul lunii iulie.

O istorie de mii de ani, un oras deschis turistilor, situat aproape in centrul Romaniei si care adaposteste foarte multe nationalitati, Sighisoara a fost numita si "Perla Transilvanie". Chiar si astazi, Cetatea Sighisoara este considerata drept cea mai frumoasa din sud-estul Europei.



Obiective turistice in Sighisoara{title}

Turnul cu Ceas

Acesta reprezinta principala atractie si totodata, simbolul orasului. A fost construit ca sa apere poarta principala a cetatii.

Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas

Denumirea a primit-o datortia ceasului unic la noi in tara, cu figurine, care se afla la etajul patru. Turnul are cinci nivele si ajunge la o inaltime de 64 cu tot cu acoperis.

Turnul Fierarilor

Acest turn a fost inaltat in 1631, este masiv, dar scund in acelasi timp. Daca te uiti la turn dinspre cetate, pare mic, insa daca il privesti dinspre oras, pare impunator.

Turnul Fierarilor

Turnul Fierarilor

In caz de asediu, acest turna apara Biserica Manastirii.

Turnul Franghierilor

Este singurul turn locuit dintre cele ce s-au pastrat pana azi, si, totodata unul dintre cele mai vechi cladiri ale orasului.

Turnul Franghierilor

Turnul Franghierilor

Forma de azi o are inca din 1305 si nu a fost deloc atins de incendiul din 1676.

Turnul Macelarilor

Acest turn dateaza din secolul 15, a avut un important rol in apararea Cetatii pe partea vestica, iar in fata lui s-a inaltat mai apoi un bastion de unde artileria avea o larga zona de tragere.

Turnul Cojocarilor

Se afla foarte aproape de Turnul Macelarilor, fiind legat de acesta prin poarta Torle. Se presupune ca a fost construit la 1350 odata cu zidul cetatii. Ca si arhitectura este modest, turnul a fost distrus de incendiu si refacut apoi.

Alte turnuri din cetatea Sighisoarei sunt: Turnul Croitorilor (construit in secolul), Turnul Cizmarilor (acesta marcgeaza capatul de nord al zidului cetatii), Turnul Cositorarilor (are o pozitie foarte buna pentru aparare), Turnul Tabacarilor (are atat o pozitie, cat si o forma si constructie foarte modeste).

Biserica din Deal

Este considerat drept unul dintre cele mai de valoare monumente din cetate si, in acelasi timp, un reprezentant de clasa al stilului gotic din tara noastra.

Biserica din Deal

Biserica din Deal

Dealul pe care este construita era in trecut un adevarat punct de refugiu. De asemenea, aici se afla singura cripta cunoscuta in Transilvania, care se afla sub chor si are morminte din secolele 16-18.

Biserica Manastirii

Reprezinta o constructie arhitecturala in stil gotic si se gaseste in zona Turnului cu Ceas. Aceasta a fost biserica dominicanilor si a fost mentionata documentar la 1298.

Scara Studentilor

Sau scara scolarilor ori scara acoperita, acestea sunt denumirile unei scari care a fost construita in 1662 pentru a usura drumul scolarilor spre Scoala din Deal, mai ales pe timp de iarna. Astazi, scara mai are doar 175 de drepte fata de 300 cate erau la inceput.

Scara Studentului

Scara Studentului

Dupa cum am amintit, in Sighisoara se gasesc foarte multe case frumoase, iar pe langa casa unde locuieste primarul, Casa Venetiana, mai intalnim aici si Casa cu Cerb (se afla in centrul Cetatii medievale), Casa Vlad Dracul (aflata peste drum de casa primarului).

Catedrala Ortodoxa

Aceasta se gaseste situata pe malul nordic al Tarnavei Mari, a fost construita intre 1934-1937 si este ridicata in stil neo-romanesc. Catedrala masoara in lungime 45 de metri, iar turnul clopotnita are aceeasi inaltime.