Sfaturi pentru tratarea strabismului de la Dr. Alexandru Dimitriu - medic primar oftalmolog

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriconsultatii oftalmologice, oftalmolog, oftalmologie, strabism
Ultima actualizareMarti 19 aprilie 2022
Vizualizari816

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anual, între 3 % și 7 % din numărul copiilor născuți ajung la medicul oftalmolog din cauza strabismului. La unii copii se manifestă în primele săptămâni după naștere, la alții apare în primii 3-5 ani. În cazul în care strabismul apare până la vârsta de 6 luni, trebuie intervenit de urgență. Ce reprezintă această afecțiune oftalmologică și ce recomandări pentru tratamentul strabismului există, aflați dintr-un interviu cu domnul doctor Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, cu peste 15 ani experiență în oftalmologie pediatrică.

1. Care sunt cele mai cunoscute cauze ce pot provoca strabismul?

Există mai multe cauze ce pot influența instalarea strabismului. Aici ar trebui menționate viciile de refracție necorectate, cataracta congenitală, precum și unele boli neurologice sau sindroame genetice. De asemenea, ar putea fi și predispoziția ereditară. De exemplu, atunci când unul dintre părinți suferă de acest defect de vedere, riscul este ca și copilul să dezvolte strabism, dar nu neapărat. Totodată, se întâmplă de multe ori să nu găsim o cauză a strabismului.

2. Ce semne ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți?


În primul rând, lipsa alinierii ochilor. Acesta e primul și cel mai important semn care trebuie să îi îngrijoreze pe părinți. Ochii trebuie să se miște simultan, în aceeași direcție. În primele săptămâni de viață, ochii bebelușului mai pot devia sporadic. Cu trecerea timpului, însă, bebelușul învață să-și folosească ambii ochi corect. Între 3 și 6 luni, copilul ar trebui să își poată coordona mișcările ochilor. Dacă ochii continuă să devieze sau să se miște în direcții diferite după primele luni, există riscul instalării strabismului. În acest caz este recomandat ca părinții să meargă cu copilul la un medic specialist în oftalmologie pediatrică.

Printre semne ar mai putea fi enumerate: clipitul frecvent la lumină puternică, închiderea unuia dintre ochi la activități de aproape (jocuri, desenat etc.), dezechilibru la mers sau capul întors pe o parte la diverse activități (torticolis compensator), semne care se pot întâlni și la alte afecțiuni oftalmologice.

3. Ce metode de tratament ale strabismului există?


Prima metodă de tratament pentru strabism ar fi corecția optică corespunzătoare. Uneori, se apelează și la tratament medicamentos asociat corecției optice. În cazul în care corecția optică este ineficientă, se recomandă corecția chirurgicală a strabismului. De asemenea, se practică ocluzia ochiului sănătos după un anumit algoritm.

Noi la Clinica Optisan, folosim terapia vizuală, ce presupune un set de exerciții ortoptice și pleoptice, dar și alte tehnici, prin care are loc stimularea ochiului deviat dar mai cu seamă stimularea corticală și reintegrarea circuitelor neuronale pentru obținerea fuziunii imaginilor primite de cei doi ochi și dezvoltarea vederii stereoscopice (3D). Toate aceste tehnici se bazează pe principii optometrice, neurooftalmologice și pe folosirea neuroplasticității creierului.

4. Cum funcționează mai exact terapia vizuală?

În cadrul terapiei vizuale scopul nu este doar alinierea ochilor, ci și forțarea acestora să lucreze în echipă. Iar ca acest proces să aibă loc folosim, așa cum spuneam, neuroplasticitatea, proprietatea creierului de a învăța, de a crea conexiuni neuronale noi. Protocolul de terapie vizuală include exerciții computerizate, dar și alte tehnici prin care stimulăm ochiul strabic să se poziționeze corect și prin care determinăm focalizarea concomitentă a imaginilor cu ambii ochi și fuzionarea imaginilor. Astfel, reușim nu doar să aliniem ochii, dar și să reeducăm vederea. Mai mult decât atât, după aplicarea terapiei vizuale, se îmbunătățește coordonarea ochi-mână, sensibilitatea la contrast, aprecierea distanțelor, percepția vizuală a imaginilor, procesarea vizuală corticală etc.

5. Care sunt complicațiile în cazul lipsei unui tratament?

Complicațiile pot fi estetice și vizuale. Pentru majoritatea persoanelor diagnosticate cu strabism cel mai mare disconfort este cel estetic. În timp, dacă nu se aplică corecție optică adecvată, ochiul poate devia și mai mult. Totodată, este important de menționat că lipsa unui tratament poate duce la dezvoltarea ambliopiei (boala ochiului leneș) și totodată la riscul de a trăi fără vedere stereoscopică (3D).

Strabismul netratat poate lăsa sechele copilului, pe lângă acuitatea vizuală sau aspectele estetice, copilul fiind privat de posibilitatea de a realiza activități ce necesită o vedere perfectă și de a îndeplini sarcini complexe. Pe lângă cele enumerate, trebuie să menționez și efectele negative la nivel psihologic pe care un strabism le declanșează. Un copil cu strabism și ambliopie va fi frustrat la școală pentru că nu va putea îndeplini unele sarcini la fel de rapid ca și colegii săi, va scrie mai urât sau mai lent, va citi mai greu, nu se va descurca la fel de bine la activitățile sportive.

Dacă punem la socoteală și aspectul estetic, cu siguranță va dezvolta și un complex de inferioritate. Toate acestea vor afecta substanțial încrederea în sine a copilului și, bineînțeles, dezvoltarea lui armonioasă din punct de vedere psihologic și pot fi considerate complicații ale strabismului chiar dacă nu sunt complicații oftalmologice.

6. Ce forme de strabism pot fi tratate prin metoda terapiei vizuale?

Circa 80% din strabisme, în special cele convergente, dar și cele divergente chiar dacă sunt mai dificil de recuperat pot fi tratate cu ajutorul terapiei vizuale. Din experiență, am tratat nechirurgical și strabisme care erau programate pentru intervenție chirurgicală. Am avut în tratament și pacienți cu strabisme cu deviație mare cărora le-am prescris terapie vizuală preoperator, apoi au făcut operația și au revenit la protocolul de terapie vizuală postoperator. Oricine are o șansă.

7. Cât poate dura terapia în cazul pacienților cu strabism?

Între 6 și 24 de luni. Durata terapiei depinde de particularitățile fiecărui caz. În primele 3 luni de la începerea terapiei, putem stabili dacă există șanse de vindecare. Analizăm cum reacționează creierul la terapie, monitorizăm progresele, adaptăm parametrii din protocolul de tratament.

Mai multe detalii legate de tratamentul strabismului, terapie vizuală, dar și alte servicii oftalmologice, găsiți pe optisan.ro.