Semne clare că ai început să devii dependent de telefon

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriAccesorii GSM, iPhone, iPhone 6
Ultima actualizareVineri 26 mai 2017
Vizualizari1273

Voteaza & Distribuie

Descriere

Îl privim insistent şi parcă sună în fundal; intuim când ne apelează cineva mai cu seamǎ pentru că devenim din ce în ce mai interesaţi şi dornici de a-l folosi. Este el, telefonul ce stă mereu în preajma ta. Dependenţa de telefon ne ameninţă încă din primǎ fazǎ când îl achiziţionăm şi totuşi ţine de fiecare în parte cum îşi gestionează folosirea lui, timpul dedicat pentru asta.

Deşi mult mai comună în rândul tinerilor, a adolescenţilor, dependenţa de telefon este cea care îşi impune nevoia de a folosi telefonul tot mai des, indiferent în ce cadru eşti. Se aplică şi în cazuri extinse, de la copii la oameni în toată firea. Printre cele mai comune semne se numără:

Simţi nevoia să îl iei cu ţine. Peste tot, ba chiar nici când mergi la baie parcă nu mai e la fel dacă nu eşti „însoţit”. Studiile confirmă că un debut de dependenţă de acest fel are în vedere faptul că nu poţi întreprinde alte activităţi la fel de uşor precum înainte, dacă nu ai cu tine telefonul cu pricina, chiar dacă este vorba de activităţi simple, de zi cu zi.

Te frământă ideea în sine de a răspunde la telefon. Când şi un mesaj este necitit pentru câteva minute parcă intri în febrilaṭie. Când starea compulsivă de a urmări la fiecare minut telefonul, de a verifica posibile apeluri şi/sau mesaje ajungi chiar să nu îţi pese unde te afli şi ce anume faci în acele momente. Trebuie să te uiţi măcar o secundă!

Tocmai mi-a sunat telefonul?

Dacă eşti pe un drum de posibil debut a dependenţei de telefon este mai mult decât probabil să suferi şi de aşa zisul sindrom al falsului apel. Cu alte cuvinte să ai senzaţia că îţi sună telefonul, deşi acesta nu este nici pe departe în alertă de sunat. Pur şi simplu ai o închipuire în acest sens şi nimic mai mult.

Nu este nimic greşit în a aprecia tehnologia; să îţi doreşti un telefon de ultimǎ generaţie, să fii în pas cu moda din punct de vedere al achiziţiei de acest gen, să îl apreciezi şi să cauţi husă iphone din ideea de a proteja acel bun sunt lucruri normale până la un anume punct. Cu toate acestea, exagerările sunt panta uşoară spre care poţi aluneca.

Experţii vorbesc chiar şi de un fenomen îngrijorător de genul unei frici inexplicabile că rămânem fără telefon. Nomofobia este termenul ciudat care descrie fenomenul la fel de ciudat de altfel. Dar pare atât de plăcut ca miile de aplicaţii să le încercăm, să avem activitate de tip social media, să privim ecranul colorat şi cu mii de posibilităţi în ceea ce priveşte timpul liber…