Scolioza

Scolioza

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7869

Voteaza & Distribuie

Descriere

scoliozaScolioza este o deformatie tridimensionala, caracterizata prin incurbarea coloanei vertebrale in plan frontal, rotatia vertebrelor in plan orizontal si gibozitate costala in plan sagital .

Scolioza cu o singura curbura este frecvent totala, spre dreapta sau stanga si se numeste scolioza in "C". scolioza cu doua curburi se numeste scolioza in "S", iar la enuntarea ei se mentioneaza numai sensul curburii dorsale (toracale).

Exemplu: "scolioza in "S" dreapta" – se traduce prin existenta a doua curcuri, una spre stanga, una spre dreapta, cea dreapta fiind in regiunea toracala.

Scoliozele cu doua curburi sau cu mai multe curburi necesita un tratament functional complex si de lunga durata intrucat aceste deformatii produc asimetrii mari, evidente, la nivelul trunchiului, centurii scapulare si bazinului. De aceea, in tratamentul acestora, se alatura acei factori terapeutici care influenteaza favorabil evolutia acestei deformatii cum este tratamentul igienic si kinetic.

Trebuiesc combatute anumite pozitii care pot favoriza sau accentua deviatia vertebrala, ca de exemplu, "atitudinea soldie", de sprijin pe un singur picior, pe care o iau adeseori copiii si adolescentii . Purtarea ghiozdanului cu carti este recomandabil sa se faca pe spate, iar daca se face in mana, sa se alterneze dintr-una in cealalta.

Este necesar modificarea pozitiilor vicioase pe care unii copii si le insusesc in timpul somnului, ca de exemplu in decubit lateral, sau in flexie accentuata mereu pe aceeasi parte.

Este recomandabil ca pacientul sa nu stea timp indelungat la birou, pana cand oboseala l-ar face sa ia o pozitie incorecta, ci sa faca pauze in care sa execute cateva exercitii fizice sau sa se intinda pe pat.

Pacientilor cu scolioza li se recomanda o dieta adecvata astfel incat greutatea lor corporala sa fie optima in raport cu inaltimea si varsta. Acest lucru este necesar mai ales la pacientii supraponderali, deoarece greutatea poate accentua deviatiile coloanei vertebrale.

CAUZELE APARITIEI SCOLIOZELOR

Pot exista trei cauze posibile de aparitie ale scoliozei:

• congenitala - determinata de o imperfectiune vertebrala
• dereglare musculara sau paralitica - determinata de paralizia musculara (in caz de poliomelita, infirmitate motorie cerebrala) sau distrofie musculara
• idiopatica - determinata de cauze necunoscute (cu aparitie la coloane vertebrale anterior drepte)

In 80% din cazuri, cauzele aparitiei scoliozei sunt necunoscute (idiopatice). Desi scoliozele idiopatice au o cauza genetica, nu s-au identificat pana acum genele responsabile de aparitia si agravarea scoliozei.

Incidenta:

Statistic, adolescentii de sex feminin predomina (72%), iar scoliozele severe apar in proportie de 10:1 la fete (fata de baieti). Scoliozele devin aparente in perioada de crestere rapida a pubertatii (existand forme infantile si juvenile).