Scanarea cerebrala ar putea dezvalui durata relatiilor amoroase

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2073

Voteaza & Distribuie

Descriere



relatie amoroasa


durata unei relatii amoroase



Scanarea cerebrala ar putea scoate la iveala ceea ce oamenii, in general, incearca sa ascunda: intrarea intr-o faza incipienta intr-o relatie sentimentala. Poate ca picajul in pelteaua roz-bombon poate fi ascuns prietenilor (o vreme), dar nu si neurologilor si „masinariilor lor scotocitoare". Folosind un dispozitiv de rezonanta magnetica, cercetatorii pot depista primele semne clare ca v-ati indragostit.



Noi studii sugereaza ca neurologii pot afla chiar si mai multe din interpretarea imaginii rezultate din scanarea cerebrala. Ei v-ar putea confirma nu numai faptul ca v-ati indragostit, ci pot descifra si cam cat va dura relatia dumneavoastra. Neurologii nu „ghicesc" aceste lucruri in globul lor de cristal, ci studiaza activitatea cerebrala cand priviti, coplesiti de sentimente calde, fotografia persoanei iubite. Cunoscand cam ce indicii cauta ei in imaginea cerebrala scanata, ati putea descoperi in propriul dumneavoastra comportament daca relatia sentimentala se va transforma intr-un mariaj fericit, „pana la adanci batraneti", sau va urma o despartire amara, care va va lasa sa va intrebati ce n-a mers cum trebuie.


Activitatea cerebrala a indragostitilor nu functioneaza dupa un tipar unic. Cu cativa ani in urma, cercetatorul Xiameng Xu, doctorand la Facultatea de Medicina a Universitatii Brown, a afirmat ca impreuna cu colegii ei a efectuat scanari cerebrale pe 18 voluntari chinezi, femei si barbati, persoane aflate in stadiile incipiente ale unor relatii romantice. Cu toate ca participantii la teste au afisat caracteristici ale indragostirii – privirea fotografiei persoanei iubite a declansat o cascada de reactii in zonele de pe creier implicate in motivatii si recompense – cercetatorii au identificat unele diferente subtile intre imaginile lor cerebrale. Cand echipa de studiu a continuat sa-i evalueze pe participanti, 18 luni mai tarziu, pentru a afla cum au evoluat relatiilor lor individuale cu persoana iubita, au descoperit o corelatie puternica intre anumite caracteristici prezente in scanarile originale, si starea relatiei participantilor, un an si jumatate mai tarziu.


Echipa de studiu i-a contactat pe 12 dintre participantii la testele originale, la doi ani dupa aceea, pentru a se interesa de soarta relatiei lor, aflata la inceput in momentul cand au fost scanati cerebral. Astfel, s-a aflat ca numai jumatate dintre ei sunt inca implicati in acea relatie sentimentala.


Norii trandafirii

„Chiar si cu acest numar redus de participanti, rezultatele sunt foarte interesante",



afirma Lucy Brown, expert in neurologia… dragostei, la Colegiul de Medicina Albert Einstein, membra a echipei de cercetare. Doua aspecte fundamentale descoperite in activitatea cerebrala a persoanelor implicate s-au corelat cu longevitatea relatiilor lor, relateaza Loucy Brown. Printre oamenii a caror relatie s-a consolidat se numara cei care privind fotografia persoanei iubite au afisat o



„scadere a activitatii in zonele creierului unde se fac aprecieri si cele asociate cu constiinta de sine a persoanei",



dezvaluie cercetatoarea. „Constiinta de sine" este responsabila de constientizarea propriei existente, interese si dorinte. Aceste doua raspunsuri cerebrale si unele caracteristici comportamentale sugereaza ca o relatie promitatoare este cea in care oamenii se abtin sa-si judece sau sa-si evalueze noul partener, preferand, in schimb, sa-i supra-aprecieze, gasind aspecte pozitive chiar si in unele defecte ale lor. O relatie romantica de viitor este si cea in care oamenii acorda mai mare importanta intereselor si dorintelor persoanelor iubite, inaintea propriilor lor dorinte. Aceste tendinte par sa fie de mare ajutor in mentinerea longevitatii relatiei.


Intra in scena realismul

Potrivit unor noi cercetari desfasurate de Bianca Acevedo, post-doctorand la Universitatea Cornell, caracteristicile identificate de Xu, Brown si colegii lor dezvaluie numai varianta fericita a relatiei, cand sunt identificate la cuplurile recent constituite. Acevedo a facut scanari cerebrale asupra voluntarilor casatoriti de aproximativ patru ani. Participantii au declarat ca se simt mai putin indragostiti de partenerii lor la un an de la casatorie, dar unii au relatat ca se simt si mai indragostiti ca la inceput. Acestia sunt si cei care au dovedit la scanarile cerebrale ca zonele lor de evaluare si constientizare de sine sunt mult mai active. Bianca Acevedo comenteaza ca



„daca la inceputul relatiei, oamenii evita sa-si judece partenerul, acest lucru ajutand la consolidarea relatiei, ulterior este important sa vezi lucrurile clar, atunci cand pasesti pe un drum in doi, care poate tine o viata intreaga."